Oruçla ilgili sorular ve cevapları

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2010 Güncelleme 14 Ekim 2010, 12:13
Oruçla ilgili sorular ve cevapları

İÇİNDEKİLER

Unutarak yemek içmekle oruç bozulur mu? Oruçlu iken unutarak yedim içtim, orucum bozuldu mu diyerek soran kişiye Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: - Hayır,orucun bozulmadı. Fakat Allah seni yedirip içirdi. Burada bu vesile ile kişinin unutarak veya hata ederek yaptıklarından ma'nen sorumlu olmadığı kuralını da açıklamış olalım. (Ahzap 5)

Hastalar oruçlarını erteleyebilirler mi? Orucu emreden Yüce Allah'ımız hayatımızı tehlikeye atmamızı yasakladığı gibi, hastalara oruçlarını erteleme iznini de vermiştir. (Bakara 185,195) Bu sebeple ülserliler ve şeker hastaları gibi tutmak istedikleri halde oruç tutamayanlar veya tutmaları halinde hastalıkları artacaklar oruçlarını sonraya erteleyebilirler. Erteledikleri için günahkâr olmayacakları gibi oruç tutmuş gibi sevap da alırlar. Ancak tutmak isteyecek hastalara kendilerini deneme fırsatı verilmeli, oruç tutmamaları için baskı kurulmamalıdır.

Ramazan sonrasında oruçlarını kaza edemeyecekler, eğer verebilecek konumda iseler tutamadıkları her bir gün için bir en az bir fitre miktarı fidye/sadaka verirler.(Bakara 184)
Böylece oruçlarını tutmuş gibi mükâfat alırlar.

Beş vakit namaz kılamadığım ve İslâmi ölçülere uygun giyinemediğim için orucumun kabul olunmayacağı söyleniyor. Doğru mudur?
Orucu emreden Allah'ımız namazı ve örtünmeyi de emretmiştir. Namaz ve örtünme bütün ömur boyunca yapılması gereken görevlerimizdir. (Bakara 110, Nûr 31) Ramazan ayı bu iki görevimizi de yapmamıza vesile kılınmalıdır. Ancak bu iki görevin yapılamaması asla orucumuza engel olmamalıdır. Orucumuzu mutlaka ama mutlaka tutmalıyız..Çünkü oruç, Rabbimizin diğer görevlerimizden bağımsız bir emridir. (Bakara 185-6) Onu kabul edecek de O'dur. Allah kullarına pek merhametlidir ve onların yaptıklarına kat kat armağanlar vereceğini vaat etmektedir.


BİR AYET
Bütün müslüman erkekler, müslüman kadınlar, mümin erkekler, mümin kadınlar, itaat eden erkekler, itaat eden kadınlar, doğruluk yapan erkekler, doğruluk yapan kadınlar, sabreden erkekler sabreden kadınlar, mütevazi erkekler, mütevazi kadınlar, zekat veren erkekler, zekat veren kadınlar, oruç tutan erkekler, oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve kadınlar, Allah'ı Çok anan erkekler ve kadınlar yok mu, işte bunlara Allah bir bağışlama ve büyük bir mükafat hazırlamıştır. (Ahzab Suresi

BİR HADİS-İ ŞERİF
Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altıgün ilave ederse, sanki bütün yıl oruc tutmuş olur.