Kim tutar otomotivi!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Eylül 2017 Güncelleme 11 Eylül 2017, 00:14
Kim tutar otomotivi!

İÇİNDEKİLER

Otomotiv üretimi büyük yatırımlar, teknoloji ve Ar-Ge açısından dünyanın en karmaşık ve zor sektörlerinden biri. Rekabet çok güçlü ve tam anlamıyla bir teknoloji savaşı yaşanıyor. Tabii ki ülke ekonomileri için son derece değerli bir sektör. Hem ihracat geliri hem de istihdam açısından.
Uzunca bir süredir Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan otomotiv, 2017 yılında en parlak dönemini yaşıyor. Önceki aylarda da çok yüksek ihracat rakamlarına ulaşan otomotivin Ağustos ayı verileri de açıklandı.
OİB verilerine göre, Ağustos ayında otomotiv ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.4 artışla 1 milyar 836 milyon dolar oldu. Bu rakam, aynı zamanda şimdiye kadarki en yüksek Ağustos rakamı. Ocak- Ağustos dönemine bakıldığında ihracat 2016'ya göre yüzde 23 oranında artışla 18 milyar 624 milyon dolara ulaştı. Tam anlamıyla yüz güldüren rakamlar.
Tabii bunda uzun yıllara dayanan yatırımlar ve bu yatırımların akıllı yönetimi söz konusu. Dikkat çekmek istediğim noktaysa yan sanayi. Otomotiv denilince çoğu kişinin aklına, otomobil, kamyon, otobüs gibi araçlar geliyor.
Halbuki Ağustos ayında ulaşılan 1 milyar 836 milyon dolarlık ihracatın 821 milyon dolarlık kısmı yan sanayi tarafından yapıldı. Binek otomobil ihracatıysa 647 milyon dolar oldu. Yani otomotiv yan sanayii sanıldığından daha büyük ve önemli. Bu firmaların önemli bir kısmı da KOBİ. İşte bu yüzden KOBİ'ler önemli. Ülkeye faydalı olmak için dev olmanız gerekmiyor, doğru yatırım ve akıllı yönetim en önemli hususlar. Tek eksiğimiz yeni teknoloji geliştirme. Bunun için insan kaynağımız var, sadece zaman meselesi…

Halit Bolkan