Hibrit otomobilde ümit veren artış

Çevreci ve ekonomik hibrit otomobillere uygulanan vergi teşviki meyvelerini verdi. İlk 5 ayda hibrit otomobil satışları yüzde 315 artttı. Yeni modellerle 2017’de 3-4 bin adetlik satış bekleniyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2017 Güncelleme 03 Temmuz 2017, 00:00
Hibrit otomobilde ümit veren artış

İÇİNDEKİLER

İcat edildiği 1900 yılından 1997 yılına kadar sektörün pek ilgi göstermediği hibrit teknolojisi artık otomobil firmaları tarafından tam elektrikli otomobile geçiş için basamak olarak kabul ediliyor. Asya Pasifik bölgesi, Avrupa ülkeleri ve ABD'de hızla satışları artan hibrit otomobiller Türkiye'de de ilgi görmeye başladı. Toplam pazar içerisinde hala çok küçük bir pay alsa da 2017 yılının ilk 5 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre hibrit satışlarında yüzde 389 gibi rekor bir seviyede artış yaşandı. Ocak-Mayıs 2017 döneminde 1106 adet olarak gerçekleşen satışların yılsonunda 3-4 bin adet olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hibrit otomobil pazarının patlamasında en önemli etken vergi teşvikleri oldu. 2016 Ekim'inde Bakanlar Kurulu kararıyla silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyen, elektrikli motor gücü de 50kW üzeri olan otomobillerde yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45'e indirildi. Silindir hacmi 2500 cm3'ü geçmeyen, elektrikli motor gücü de 100kW'ı geçen araçlarda ise yüzde 145 olan ÖTV oranı yüzde 90'a çekildi. Bu sayede satış fiyatları makul bir seviyeye inen hibrit otomobillerin satışlarının artması yeni modellerin getirilmesini sağladı.

PAZAR LİDERİ TOYOTA
Türkiye hibrit otomobil pazarında en etkili marka Toyota. Hibrit teknolojisinin modern dönemdeki öncüsü olan Toyota, hibrit modellerini birbiri ardına satışa sunmaya başladı. 2017'yi hibrit yılı ilan eden Toyota, Prius, Yaris ve CHRR'ın ardından Auris ve RAV4 modellerinin hibrit versiyonlarını da Türkiye'ye getirdi. Tüm showroomlarda test sürüşleri başlattı.

KIA 'NIN HEDEFİ BÜYÜK
Türkiye hibrit pazarına mayısta tanıtımını yaptığı hibrit modeli Niro'yla giriş yapan KIA, yıl sonu satış hedefini 500 adet olarak açıkladı. Bu da KIA'nın pazardan daha ilk yılında yüzde 12-16 pay almayı hedeflediği anlamına geliyor. KIA Niro'nun Plugin versiyonu da yılın son çeyreğinde tüm dünya ile birlikte aynı anda Türkiye'de olacak

HYUNDAİ'NİN GLOBAL ATAĞI
Hyundai, Ioniq Hybrid modelini temmuz ayında satışa sunacak. Elektrikli, hibrit ve şarj edilebilir hibrit versiyonları bulunan Ioniq'in Türkiye'de hibrit versiyonu satılacak. Aynı platformda üç farklı versiyonu bulunan Hyundai Ioniq'in bir diğer önemli özelliği de büyük oranda geri dönüşümlü malzemelerden ya da çevre dostu malzemelerin kullanımıyla üretilmiş olması.