Su altı dünyası festivalde buluşacak

Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali, İstanbul'daki Haydarpaşa Garı'nda yapılacak.

Giriş Tarihi 02 Eylül 2015, 00:00 Güncelleme 02 Eylül 2015, 12:42
Su altı dünyası festivalde buluşacak

İÇİNDEKİLER

Kentin önemli mimari anıtlarından Haydarpaşa Garı, bu kez su altı dünyasına yolculuk etmek isteyenlere ev sahipliği yapacak.

Türk Balıkadamlar Kulübü açıklamasına göre, 4-13 Eylül 2015 tarihleri arasında 15.'si düzenlenecek Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali, bu yıl Türkiye'de su altı fotoğrafçılığı kadar diğer doğa sporlarının da gelişmesine katkı sağlayan Kemal Gökhan Türe'ye ithaf edildi.

Marmara Denizi'ndeki çevre kirliliğine dikkat çekmek için 22 yıl önce balıkadamlar tarafından deniz dibindeki atıkların toplanmasıyla başlayıp, kirliliğe dikkat çeken fotoğraf ve videoların yer aldığı yarışmaya dönüşen çevre hareketi, 15 yıldır dünyanın en önemli su altı görüntüleme uzmanlarının takip ettiği bir festivale dönüştü.

Programında yer alan 100'e yakın etkinlikle İstanbul'un kültür sanat yaşamına önemli bir canlılık kazandıracak festivale deniz, çevre, su altı ve görüntüleme alanlarında önemli projelere imza atan yerli ve yabancı fotoğraf sanatçıları, film ve belgesel yönetmenleri, araştırmacı ve akademisyenler destek veriyor.

Fotoğraf sergileri, söyleşi, seminer ve panellerin gerçekleştireceği festival kapsamında dünyanın çeşitli denizlerinde önceden çekilen eserlerin katıldığı uluslararası yarışmanın yanı sıra, Marmara Denizi'nde günübirlik dalışlarda çekilen görüntülerin değerlendirileceği bir yarışma da yer alacak.

SU ALTI FOTOĞRAFÇILARI DA FESTİVALDE
Türkiye'nin ilk su altı fotoğrafçılarından ve kırk yıl önce vefat eden Süha Kapkın, 1960'lı yıllarda sünger avcılarına yönelik yaptığı belgesel fotoğraf çalışmalarından oluşan sergisiyle festivalde genç kuşaklarla buluşurken, Rasim Divanlı ise onur konuğu olarak festivale katılacak.

Festival kapsamında çevreye ve denizlere duyarlı çalışmalar yapan, girişimlerde bulunan, gündeme getiren kişilerin emeğini onurlandırmak amacıyla 2013'ten bu yana verilen "Denizlere Dost" çevre ödülü ise bu yıl Adalar bölgesinde yaptığı bireysel deniz temizliği çalışmalarıyla tanınan çevre gönüllüsü Serço Eşkiyan ile bu alanda haberler yapan Gökhan Karakaş'a verilecek.