İstiklal şairinin 76. ölüm yıldönümü

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un 76. ölüm yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı ABdullah Gül bir mesaj yayınladı.

Giriş Tarihi 27 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 23 Ocak 2013, 12:13
İstiklal şairinin 76. ölüm yıldönümü

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un kişiliğinden ve duruşundan asla taviz vermediğini, ömrünün sonuna kadar inandıkları için gayret gösterdiğini ifade ederek, yeni neslin Mehmet Akif gibi değerlerden öğrenecek çok şeyi olduğunu, bunun için Akif gibi şahsiyetlerin gelecek kuşaklara en iyi biçimde anlatılması gerektiğini bildirdi.

Gül, milli şairin vefatın 76. yılı dolayısıyla yayımlandığı mesajda, Ersoy'un şair, mütefekkir, gazeteci, eğitimci kimliğinin yanında mütevazı duruşu, yüksek şahsiyeti, örnek hayatı ve edebiyat dünyasına kazandırdığı ölümsüz eserlerle önemli değerlerden biri olduğunu belirtti.

Kültür hayatının en müstesna isimlerinden olan Mehmet Akif Ersoy'un, milletin dimağına kazınan şiirleriyle dilden dile dolaştığını, gönülleri fethettiğini ifade eden Gül, gücünün sadece kullandığı dil ve üsluptan değil, gerçekçiliğinden ve derin düşünce gücünden geldiğini bildirdi.

İçinde yaşadığı toplumun mana ve ruh dünyasını çok iyi bilen Akif'in, halkından kopuk bir aydın olmadığını, milletin duygularını, düşüncelerini, beklentilerini, özlemlerini, acılarını en güçlü şekilde ifade ederek müstesna eserlere imza attığını vurgulayan Gül, Mehmet Akif'in sadece bir fikir insanı olarak yaşamadığını, gerektiğinde halkı ve ülkesi için sorumluluk almaktan çekinmeyen aksiyon adamı da olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Savaşı sürecinde sorumluluk aldığına, milletvekilliği görevini yürüttüğüne, Anadolu'yu dolaşarak halkı bilinçlendirdiğine, umutlandırdığına, yüksek hitabet gücü ve yazılarıyla milli mücadeleye çok yönlü katkılarda bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''İstiklal Marşı gibi muhteşem bir şiir de ancak Türk halkının ruhunu, yaşadıklarını, milli ve manevi değerlerini en iyi bilen, Kurtuluş Savaşı'nın tüm safhalarını, zorluklarını yaşamış böyle bir vatan şairinin kaleminden çıkabilirdi. Milletimizin vatan ve bayrak sevgisi, inançları, mana dünyası, bağımsızlık aşkı, verilen mücadele, çekilen güçlükler ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdi.

Mehmet Akif yaşadığı sıkıntılara rağmen, kişiliğinden ve duruşundan asla taviz vermemiş, ömrünün sonuna kadar inandıkları için gayret göstermiştir. Yeni neslin Mehmet Akif gibi değerlerimizden öğrenecek çok şeyi vardır. Bunun için Akif gibi şahsiyetleri gelecek kuşaklara en iyi biçimde anlatabilmeliyiz.

Bugün Mehmet Akif'in büyük eseri Safahat'ın geniş kitlelere ulaşması, eserlerinin insanlarımız tarafından ilgi görmesi, kadirşinas milletimizin Mehmet Akif'e ve onun fikirlerine verdiği önemi göstermesi bakımından da sevindiricidir.

Değerli vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u ebediyete intikalinin yıl dönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum.''