Konserve & turşu mideyi korur

Yaşamı tehdit eden mide kanserine karşı uzmanlardan uyarı geldi: "Turşu ve konservelerden uzak durun. Mide kanseri riskini önemli ölçüde azaltacaktır."

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Konserve & turşu mideyi korur

İÇİNDEKİLER

Dünyada kanserden dolayı ölüm sebepleri içinde 2. sırada gelen mide kanserine dikkat! Uzmanlar erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek vücudun takip edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Florence Nightingale Hastanesi, Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu beslenme alışkanlıklarımıza dikkat ederek bu riskin azaltılabileceğini belirtiyor. Dr. Dibekoğlu şu uyarılarda bulunuyor...

Kesinlikle uzak durulacaklar: Tuzlanmış ve salamura edilmiş (konserve ve turşu), tütsülenmiş ve mangal ateşinde pişirilmiş gıdalardan uzak durmamız mide kanseri riskini düşürecektir.

Kronik mide hastalıkları: Bazı gastrit türleri ve daha önce geçirilmiş mide ameliyatları kanser riskini artıran faktörlerdir.

Sigara: Eğer sigara kullanıyorsanız, daha fazla tehdit altındasınız demektir.

Aile hikayesi: Yakın akrabalarınızda mide kanseri hikayesi yaşamış olanlar varsa sizin de mutlaka rutin kontrol yaptırmanız gerekiyor.

Hareketsizlik: Günlük aktivite miktarınızı mutlaka irdeleyin. Fiziki aktivite azlığı mide kanserine neden olabilir.

Obezite: Obez kişilerin midenin üst kısım kanserine normal fiziki yapıya sahip olanlara göre daha sık yakalanır.

Kan grubu: A grubu kana sahip insanlarda diğer gruplara göre yüzde 20 daha fazla mide kanseri riski vardır.

STRES DE TETİKLİYOR...
Stres: Stresin direkt olarak mide kanserine yol açtığını söylemek doğru değildir. Fakat stresin yol açtığı bazı mide hastalıkları kanser oluşumunu kolaylaştırabilir.

C vitamini
: C vitamini alımı, (portakal,mandalina gibi turunçgiller) mide kanserine karşı koruyucudur.

Ekmek seçimi: Tam buğday ve tahıllı ekmek tüketimi mide kanserine karşı koruyucudur.

SEBZELERİ ÇİĞ TÜKETİN
Fazla pişirmeyin: Özellikle yeşil gıda tüketilmesi, pişirilmemiş olması kanserden korunmak için çok önemli.
Midenize kulak verin: Mide kanserine özgü şikayetlerin varlığı geç dönem hastalığı işaret eder. Çoğunlukla teşhis edildiği dönemde ilerlemiş hale gelir. Hazımsızlık, bulantı ve kusma, yutma güçlüğü, yemek sonrası şişkinlik ve erken doyma hissi, iştah kaybı, mide kanamasına bağlı siyah büyük abdest ve kansızlığa bağlı solgun renk, kanlı kusma, karın ağrısı sıkıntılarınız varsa hemen doktora başvurun.

Kilo kaybı: Son zamanlarda aşırı ve ani kilo kaybınız varsa bu da bir risk oluşturuyor.