Derdini söyle besinini öğren!

Yanlış beslenme tarzı ciddi hastalıklara yol açıyor. Yüksek tansiyona incir, kolesterole nohut, damar tıkanıklığına karşı ise zeytinyağlı tüketmek gerekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Derdini söyle besinini öğren!

İÇİNDEKİLER

Beslenme alışkanlıkları, hastalıkların oluşumu ve gelişimi üzerinde önemli rol oynuyor. Uzmanlar doğru besinlerle rahatsızlıkların alt edilebileceğini belirterek, "Her hastalığın kendine özel bir beslenme düzeni var" diyor. Hastalıklarla mücadelede her rahatsızlığa özel beslenme programı veriyor...

YÜKSEK TANSİYON KURU İNCİR
Yüksek tansiyonun temel nedeni kan basıncı seviyesinin yükselmesidir. Özellikle potasyum içeriği yüksek olan gün kurusu, kuru incir, patates, domates, muz gibi besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi gereklidir. Süt kalsiyum içeriğinin yüksek olmasının yanı sıra potasyum açısından da zengindir. Günde bir çay kaşığı tuzdan daha fazla tüketilmemelidir. Her gün 2 porsiyon meyve tüketilmesinin yanı sıra bir ana öğününüzün sebze olmasına dikkat etmelisiniz.

KOLESTEROL DÜŞMANI NOHUT

Özellikle kolesterolün yükselmesine neden olabilen katı yağlar, yağda kızartılmış etler, kremalı ürünler, yağlı süt ürünleri ve şarküteri malzemelerinin tamamı kolesterolün artmasını sağlamaktadır. Bunların yerine kolesterolünüzü dengede tutabilecek sebze ve meyveleri, nohut, fasulye gibi kuru baklagilleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda katı yağlar yerine zeytinyağı gibi sağlıklı yağları yeterli miktarlarda tüketmelisiniz. Özellikle tam tahıl, tam buğday başlıca ekmek seçimleriniz olabilir.

DEPRESYONA TAM TAHIL
Depresyonun engellenmesi için magnezyum zengini kuru baklagil, yeşil sebze ve çikolata, B vitamini yağlı tohumlar, tam tahıl ve tavuk, balık ve yumurta sarısıdır. Ayrıca D vitamini eksikliği de depresyona neden olacağından bol bol güneşlenin.

ZAYIFLAYAN KASLARA YUMURTA
Yanlış beslenme ile kas kaybı yaşayabilirsiniz. Buna karşı en temel iki besin öğesi protein ve karbonhidrattır. Protein içeriği en kaliteli besin olan yumurta özellikle yumurta akının her gün kahvaltıda tüketilmesine dikkat edilmesi gereklidir. Spor yapıyorsanız egzersiz öncesinde kuru meyve, egzersiz sonrası ise peynir ve ekmek gibi protein ve karbonhidratı tüketmelisiniz.

DAMAR TKANIKLIĞINA AKDENİZ DİYETİ
Akdeniz tipi beslenme olarak adlandırdığımız daha çok sebzenin tercih edildiği, etin az tüketildiği beslenme tarzı ile damar tıkanıklığı problemini yaşama riskiniz düşecektir. Özellikle zeytinyağlı sebzeler veya salataların tüketimi damar tıkanıklığı riskini azaltacaktır.
Baş ağrısı belirtilerinin temel sebeplerinden birisi düzensiz yemek saatleri ve yanlış besin seçimidir. Özellikle mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin vücutta salgılanması için doğru besin tercihi yapabilmelisiniz. Muz, çilek, kavun gibi bazı meyveler ile belirli sıklıklarda tüketebileceğiniz şekerli besinler (tatlı, çikolata vb.) seratonin salgılanmasını sağlayacak ve gün içerisinde çektiğiniz baş ağrıları azalacaktır.