Afiy'et' olsun!

Bayram ziyafetinin hastanede bitmesini istemeyenler dikkat! Sadece mangalda değil, kızgın yağda pişirilen etlerin de kanserojen etki yaptığını söyleyen Dr. Şamilgil uyardı: Vücut, yapısı bozulan proteinleri düşman olarak görüyor. Yaşanan savaşta, kalp-damar hastalıkları, kanser ve kısırlık ortaya çıkıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2017 Güncelleme 01 Eylül 2017, 01:58
Afiy’et’ olsun!

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı başladı; uzmanların et tüketimine ilişkin uyarıları arttı. Kontrolsüz ve düzensiz beslenmenin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, özellikle etlerin pişirme aşamasına dikkat çekti. Vücutta üretilmeyen, sadece hayvansal besinlerde bulunan vitaminler ile proteinlerin sindirimini sağlayan enzimlerin yüksek ısıda yok olduğunu belirten Dr. Şamilgil, "Yapısı bozulan proteinler sindirim siteminden kana geçtiğinde bağışıklık sistemimizde yabancı madde, mikrop muamelesi görebilir. Vücudumuzda savaşa neden olur. Kanser, romatizmal hastalıklar, kalp-damar hastalıkları, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sorunlar tetiklenir" dedi. Dr. Özgür Şamilgil şu uyarılarda bulundu:

SIRT KISMI DAHA FAYDALI
"Bonfile, antrikot gibi sırt etleri, pirzola ve kaburga parazit barındırmadığından az pişmiş et ve çiğ köfte sevenler bu etleri tercih edebilir. Hayvanın çok çalışan kol, omuz, ayak, boyun gibi etleri kas içerdiğinden mangal ve ızgarada kısa sürede pişmez, sert olur. Bu tür kaslı etlerin biberiye, kekik, defne yaprağı gibi taze baharat ve yeşilkırmızı biber, kereviz sapı, soğan, sarımsakla kısık ateşte uzun sürede örneğin güveçte pişirilmesi gerekiyor."

KISIRLIĞA BİLE YOL AÇIYOR
"Mangalda veya sıvı yağda kızartma sırasında yüksek ısı nedeni ile fazla miktarda zararlı trans yağ oluşuyor. Sıvı yağlar üretim sırasında zaten yüksek ısı ve basınç işleminden geçtiği için, pişirme esnasında zararları katlanarak artıyor. Normalde bu yağların içindeki E vitamini gibi faydalı vitaminler de ısıyla bozulduğu için damar sertliği riskini arttırıyor. Kısırlık, düşük ağırlıklı doğum, gelişim geriliği, meme kanseri gibi sorunlara neden oluyor.

​KANSER SİNİYOR​
Mangal yapılırken kömürün ve ateşin üzerine damlayan etin yağı ve suyu HCA, PAH, AGE gibi birçok zararlı kanserojen maddeye dönüşüp duman halinde etin üzerine siniyor. Bu etleri yiyenlerde kansere yakalanma riski artıyor.

​HEM SAĞLIKLI HEM LEZZETLİ UYARILAR
Eti buğulama veya düşük ısıda yavaş pişirin. Güveç, fırın gibi yöntemler tercih edin.
Pişirirken içine (antioksidan olarak) baharat eklemeyi unutmayın.
Eti yüksek ısıda uzun süre kaynamaya terk etmeyin. Unutmayın ki su 100 derecede kaynarken sıvı yağlar 170-220 dereceye çıkıyor.
Taş baskı, soğuk sızma zeytinyağını bile yemeğin pişmesine yakın son 5-10 dakika içinde ekleyin.
Mikrodalga fırın (çok hızlı pişirme amaçlı) kullanmayın.
Kömür kor haline gelmeden etleri ızgaraya koymayın.
Izgarayla kömür arasında en az 10 cm mesafe ayarlayın...
Isının zararını azaltmak için kırmızı biber, karabiber, sarımsak, biberiye, tarçın, zencefil, limon veya sirkeyle en az 5 dakika önce marine edin.
Yağları sıyırın, düşük ısıda hafif ön pişirme uygulayın.
Etin pişmesini kontrol için, suyunu kaybetmesine ve yağının kızgın ateşe damlamasına neden olduğundan asla çatal batırmayın.
Şiş kebap için tahta ve alüminyum çubuklar yerine etin içinin de pişmesini sağlayan demir şiş kullanın.
Dış ortamda mangal yaparken mikrop üretmemesi için etleri açıkta bırakmayın, pişmiş etle çiğ eti yan yana bulundurmayın.
Çiğ et ile pişmiş et maşasını bile ayrı tutun. Ellerinizi sık sık temizleyin.
Etin siyah ve koyu kahve rengine dönüşen kısımlarını yemeyin.
Yanında mutlaka bir sebze tüketin.
Çabuk pişmesi için etleri küçük ve ince parçalar haline getirin.
Suyu ve yağı direk ateşin, alevin üzerine damlamayacak şekilde taş veya kiremit benzeri bir tabla üzerinde pişirin.