Korku dağları sardı! CHP'de 'İnce' oyunlar: Adaylıktan çekil vekilleri kap... Ertelenmiş hesaplaşma!

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, yüz bin imzaya ulaşarak Cumhurbaşkanı adayı oldu. Kemal Kılıçdaroğlu yandaşı cephenin, İnce'nin adaylığı öncesinde başlayan ve adaylığının kesinleşmesiyle ayyuka çıkan tepkileri dinmek bilmiyor. Ağır sözlerin kullanıldığı eleştirilerin temel hedefi olarak, İnce'nin 6'lı koalisyon ve Kılıçdaroğlu'nun oylarını bölmesi gösteriliyor. Konuyu köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas, ulusalcı oylar, Z kuşağının oyları ve HDP ile ittifaka tepki gösteren seçmenlerin oylarının hızla Memleket Partisi'ne aktığını belirterek; İnce'nin çıkışının CHP'ye 40 milletvekiline mal olacağını söyledi. Tehlikeyi gören Kılıçdaroğlu cephesi, İnce’ye "Adaylıktan çekil, vekilleri kap" teklifini sundu. Öte yandan Sabah Yazarı Okan Müderrisoğlu Kılıçdaroğlı-İnce görüşmesine dikkat çekerek "O ziyaret bir açıdan da ertelenmiş bir hesaplaşmadır." dedi.

Giriş Tarihi 27 Mart 2023, 08:59 Güncelleme 27 Mart 2023, 12:33
Korku dağları sardı! CHP’de ’İnce’ oyunlar: Adaylıktan çekil vekilleri kap... Ertelenmiş hesaplaşma!

İÇİNDEKİLER

2018 yılında CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, parti için rekabetin ardından istifa ederek Memleket Partisi'ni kurdu. 100 bin imza toplayarak cumhurbaşkanı adayı olan İnce'ye, 6'lı koalisyonun ortak adayı Kılıçdaroğlu'nun oylarını böldüğü iddiasıyla ağır hakaretler içeren eleştirilerde bulunuldu.

Fondaşların İnce'ye yönelik saldırının dozunu artırmasının sebebi HDP işbirliğiyle kesinleşen ayrımın yaşattığı kayıp.

'FAZIL SAY'DI SÖVDÜ
Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığı 6'lı koalisyon paniğin artmasına neden oldu.

Muhalefete yakın sözde sanatçılar ve fondaş gazetecilerin İnce'ye yönelik saldırısının altında vekil yarışı var. Sabah gazetesi yazarlarından Mehmet Barlas, yaşananlar ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

İşte Barlas'ın yazısında önemli bölümler:
"Muharrem İnce'nin iki büyük iddiası var. Memleket Partisi olarak ana muhalefet partisi olmak ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu'nu geçmek. Bu iddia gerçeğe dönüşür mü bilemem. Ama İnce'nin bu iddiası CHP'lileri ve CHP'nin sözcülüğünü üstlenmiş isimleri çıldırtmaya yetiyor. Bu isimlerden biri de ünlü piyanistimiz Fazıl Say.

Muharrem İnce'nin 100 bin imzayı aşması üzerine Fazıl Say açtı ağzını yumdu gözünü. Tabi söz ustası Muharrem İnce de bundan geri kalmadı. Sosyal medyada kraldan fazla kralcı olanların da katıldığı böyle tuhaf tartışmalara şahit oluyoruz.

EN AZ 40 VEKİL KAYBETTİRİR
Muharrem İnce'ye saldıranlar, itibarsızlaştırmak için ona birçok sıfat takmış. Merak ediyorum, madem bu kadar itibarsız biri olduğunu düşünüyorlar, neden bu kadar saldırıyorlar?

Bunun tek bir cevabı var; CHP'de sıkışmış ulusalcı oylar, ilk kez sandığa gidecek CHP'ye meyilli Z kuşağının oyları ve HDP ile ittifak nedeniyle İyi Parti'ye küsmüş oylar hızla Muharrem İnce'ye gidiyor. Muharrem İnce'nin oylarını yüzde 1'den bir anda yüzde 6'ya çıkarmasının başka bir açıklaması olamaz. Muharrem İnce'nin bu çıkışı CHP'ye en az 40 milletvekili kaybettirir diyen araştırmacılar var.

CHP'NİN YERİNİ ALABİLİR
Peki Muharrem İnce hareketi Türk siyasetinde kalıcı olabilir mi? Bilindiği gibi CHP'de kurucu unsurlar tasfiye edilerek marjinal sol örgütlerin kontrolündeki bir yapıya dönüştü. Şimdi Atatürkçü ve Ulusalcı kesimin bir partisi yok. Eğer iyi bir kadro kurabilirse bu parti neden Memleket Partisi olmasın?"

Mehmet Barlas'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız...

Öte yandan Sabah Yazarı Okan Müderrisoğlu da İnce'ye yapılan baskıya ikişkin önemli açıklamalar yaptı.

A Haber yayınına katılan ve meseleyi değerlendiren Müderrisoğlu, Muharrem İnce'nin 6+1'li denklemin korkulu rüyası haline geldiğini belirterek Kılıçdaroğlu-İnce buluşmasının ertelenmiş bir hesaplaşma olduğunu söyledi.

Müderrisoğlu yaptığı açıklamada, "Muharrem İnce, siyasal aktör olarak demek ki bir faktörmüş, demek ki etkisiz eleman değilmiş. İstesem 100 bin imzayı daha önce de toplayabilirdim, AK Partililer organize olarak topladı derlerdi. CHP ve Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirileri var. Aynı şekilde iktidara yönelik eleştiri yapan bir konumu da var." ifadelerini kullandı.

"ERTELENMİŞ BİR HESAPLAŞMA"
Müderrisoğlu şunları söyledi;

"Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi'ne ziyarette bulunacaktır. O ziyaret bir açıdan da ertelenmiş bir hesaplaşmadır. Muharrem İnce, 2018'de CHP'nin adayı olarak öne sürüldü. Ama CHP'nin kendisini desteklemediğini, sandıklara sahip çıkmadığını söylemişti. Kemal Kılıçdaroğlu ile seçim sonrası yediği yemekte kendisinin Genel Başkanlıktan çekilmesini söylemişti, o gün kılıçlar çekilmişti. Kendi partisini kurdu ve milli çizgideki söylemleri ile bir yere kadar geldi. Rüzgarı arkasına aldı. Bugün itibarıyla linç edilme biçimi tüm anlattıklarımdan daha önemli. Hak, hukuk, adalet diyenler, öylesine bir hınç, nefret, ki ve planlama duygusu ile malul haldeler ki, Muharrem İnce üzerinden yürüttükleri kampanyayı olası seçim galibiyetinde tüm Türkiye'ye nasıl uygulayacaklarını görmek bakımından not etmek gerekiyor."

"6'LI MASA ARTI HDP'NİN KORKULU RÜYASI OLDU"
"Muharrem İnce, 6'lı masa artı HDP denkleminin korkulu rüyası haline gelmiştir." diyen Müderrisoğlu, "Bu masa HDP'ye rağmen, Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimini kazanabileceğini düşünemediği gibi, Muharrem İnce'yi bir bölen kategorisine indirgemeye çalışıyor. Muharrem İnce, etkili bir aktör, 6'lı masa ve HDP denkleminin kafasını karıştıran bir faktör oldu." ifadelerini kullandı.

ADAYLIKTAN ÇEKİL VEKİLLERİ KAP
Öte yandan CHP yönetimi 14 Mayıs seçimleri için 100 bin imza toplayan İnce'yi hem fonlandığı medya hem de kurmayları ile baskı yaparak kendi lehine adaylıktan çekilmeye zorluyor.

İnce, CHP ile görüşmediğini açıklasa da partililerin kendisiyle arka kapıdan ön pazarlık yaparak, "Adaylıktan çekil, vekilleri kap" teklifini sunduğu iddia edildi.

Merakla beklenen Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesinin bu hafta içerisinde de yapılması beklenmiyor. Muharrem İnce ise bu süreçte CHP kanadından kimseyle görüşmediğini, teklif de almadığını açıkladı.

EĞİTİM BAKANLIĞI DA MASADA
Buna rağmen İnce'nin CHP'den eski mesai arkadaşlarıyla irtibatta olduğu, bu konuşmaların milletvekili pazarlığına kadar ilerlediği ancak sayı konusunda bir uzlaşma sağlanamadığı öne sürülüyor.

İnce'ye teklif edilmesi muhtemel olan Milli Eğitim Bakanlığı konusunun ise Kılıçdaroğlu ile görüşmede gündeme gelebileceği aktarıldı.

CHP kanadının Muharrem İnce'nin gerçek oy potansiyelinden emin olmak için de süreci ağırdan aldığı belirtiliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN