Son dakika: 11 yıl sonra Mısır'da ilk temas: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'den önemli açıklamalar

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile başkent Kahire'de bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Türkiye'den Mısır'ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İlişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz konusunda somut adımlar atmaktan memnunuz." dedi. Şukri ise "Geçmiş yılların telafisi için umutluyuz." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 18 Mart 2023, 11:10 Güncelleme 18 Mart 2023, 13:38
Son dakika: 11 yıl sonra Mısır’da ilk temas: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri’den önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin davetiyle resmi ziyarette bulunmak için Mısır'a gitti.

11 YIL SONRA BİR İLK
Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry davetine icabetle Mısır'a geldi. Kahire Havalimanı'na inen Bakan Çavuşoğlu'nu, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Ihab Nasr, Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen ve diğer yetkililer karşıladı.

Bakan Çavuşoğlu, başkent Kahire'deki Dışişleri Bakanlığı binasında mevkidaşı Shoukry tarafından kapıda karşılandı. Çavuşoğlu ve Shoukry karşılamanın ardından ikili görüşmeye geçti.

Görüşmeler sonrası Çavuşoğlu ve Şukri ortak basın toplantısı düzenledi.

"GEÇMİŞ YILLARIN TELAFİSİ İÇİN UMUTLUYUZ"
Samih Şukri'nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;
"Çok fazla konuyu ele almış olduk. Şekli anlamda değil ama destekliyici bir bakış açısını ortaya koymuş olduk. Nitekim ortak bir bakış açısı var. Bizim ilişkilerimizin büyükelçilik düzeyine çıkarılması yönünde çalışmalarımız söz konusu. İletişimimizin sürmesini diliyoruz, iş birliğine açığız. Geçmiş yılların telafisi için umutluyuz."

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

"Mısır'ı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. En kısa süre içerisinde kardeşim Şükri'yi de Türkiye'de bir kere daha misafir etmekten büyük memnuniyet duyacağım.

Türkiye'de meydana gelen depremden sonra bize verdikleri destek için Mısır hükümetine ve kardeş Mısır halkına teşekkür etmek istiyorum.

Zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı unutmayacağız. Türkiye'ye Mısır'dan ciddi ölçüde insani yardım geldi.

İlişkilerimizi nasıl normalleştirebileceğimizi konuşuyorduk. Şimdi somut adımlar atıyor olmaktan en çok heralde ikimiz memnunuz.

"YENİDEN BİR ARAYA GELME KONUSUNDA BİZLERİ GÖREVLENDİRDİLER"
Kardeşlik bağlarımızı güçlendirmek için liderlerimiz ortaya bir irade koydular. İki cumhurbaşkanının yeniden bir araya gelmesi konusunda bizleri görevlendirdiler. İlişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz konusunda somut adımlar atmaktan memnunuz. Mısır Doğu Akdeniz ve Arap dünyası için çok önemlidir. Bunu ilişkilerimiz koptuğu zaman da söyledik. Mısır'ın oynadığı rolü takdirle karşılıyoruz.

Bölgemizin huzura ihtiyacı var, bunun için birlikte çalışmamız lazım. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır, ama bağlarımızı koparmamak için gerekli adımları atacağız."

11 YIL SONRA İLK
Bakan Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Türkiye'den Mısır'ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu.

TAZİYE İÇİN GELMİŞTİ
Bakan Şukri, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, 27 Şubat'ta dayanışma ve taziyede bulunmak için Türkiye'yi ziyaret etmiş ve Bakan Çavuşoğlu'yla görüşmüştü.

Mısır ayrıca, Türkiye'ye depremzedeler için insani yardım göndermişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN