Son dakika: Van ve Hakkari'de DEM'li bölücüler sokaklarda terör estirdi: 6 ilde 89 kişi gözaltına alındı | Valilik duyurdu: 15 gün yasak

Son dakika haberleri... 2015 yılında yaptığı bir açıklamada, “PKK sizi tükürüğünde boğar” diyen terörün siyasi ayağı DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Abdullah Zeydan’ın “seçilme yeterliliği” olmadığı ortaya çıktı. Van Seçim Kurulu, ikinci olan AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a mazbatayı vermeyi kararlaştırdı. Zeydan’a memnu hakları iade eden hakim hakkında ise soruşturma başlatıldı. Öte yandan Kentin cadde ve sokaklarında bir araya gelen göstericilere polis basınçlı su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Bu arada Cumhuriyet Caddesi'nde iş yeri bulunan bir esnaf, kendisine iş yerini kapatması için uyarıda bulunan polis ekiplerine tepki gösterdi. Yaşanan olaylar sonrası Van Valiliği açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, 15 gün boyunca gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları yasaklanırken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 6 ilde 89 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Öte yandan çıkan olaylarda sokakların son hali görüntülendi.

Giriş Tarihi 02 Nisan 2024, 13:15 Güncelleme 03 Nisan 2024, 16:13
Son dakika: Van ve Hakkari’de DEM’li bölücüler sokaklarda terör estirdi: 6 ilde 89 kişi gözaltına alındı |  Valilik duyurdu: 15 gün yasak

İÇİNDEKİLER

2015 yılında yaptığı bir açıklamada, "PKK sizi tükürüğünde boğar" diyen terörün siyasi ayağı DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Abdullah Zeydan'ın "seçilme yeterliliği" olmadığı ortaya çıktı.



Van Seçim Kurulu, 31 Mart seçimlerinde ikinci olan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a mazbatayı vermeyi kararlaştırdı.

Zeydan, 2015'te yaptığı açıklamada, ʺPKK sizi tükürüğünde boğarʺ ifadelerini kullanmıştı.Zeydan, 2015'te yaptığı açıklamada, ʺPKK sizi tükürüğünde boğarʺ ifadelerini kullanmıştı.

VAN SON DURUM

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIK ve İLÇE BELEDİYE BAŞKANLIK SONUÇLARI - 31.03.2024

BÜYÜKŞEHİR

Toplam Sandık : 2.451
Toplam Seçmen : 714.992
Açılan Sandık : 2.451
Açılan Sandık Oranı : % 100
Kullanılan Oy : 481.785
Geçerli Oy : 442.611
Katılım Oranı : % 67,38

PARTİ ADAY OY ORANI OY SAYISI
DEM PARTİ ABDULLAH ZEYDAN % 55,48 245.573
AK PARTİ ABDULAHAT ARVAS % 27,15 120.147
YENİDEN REFAH ABDULLAH SADIKSOY % 5,37 23.779
CHP ŞÜKRÜ ŞAHAR % 2,69 11.892
BAĞIMSIZ İDRİS AHİ % 2,01 8.905
HÜDA PAR MEHMET MEHDİ OĞUZ % 1,83 8.104
DEVA PARTİSİ ERKAN İRVEN % 0,95 4.197
ZAFER PARTİSİ MEHMET EMİN ÖZBEY % 0,76 3.370
MEMLEKET ALİ ERTUĞRUL AYBEY % 0,73 3.218
SAADET ÖZAY İLHAN % 0,66 2.918
İYİ PARTİ ABDULLAH AKBAŞ % 0,64 2.808
TKP ONUR YILMAZ % 0,37 1.634
BTP ZEYNEP SELİM KELEŞ % 0,3 1.326
DP HASAN KEDALİ % 0,24 1.067
HAK-PAR ABDULMENAF KIRAN % 0,18 792
DSP TUĞÇE TEKÇE ERMİŞ % 0,14 639
VATAN PARTİSİ MEHMET EMİN ARİ % 0,13 559
HKP SAİT KIRAN % 0,11 486
YTP MİHRAÇ DEGER % 0,08 373
TKH MEHMET ALTINTAŞ % 0,07 328
MİLLİ YOL SİNAN BİLGİLİ % 0,06 260
MİLLET RAFET KAYA % 0,05 236

HAKİM HAKKINDA SORUŞTURMA SORUŞTURMA
Zeydan'a memnu hakları iade eden hakim hakkında ise soruşturma başlatıldı.


DEM'LİLER SOKAKLARDA TERÖR ESTİRDİ
Kararın ardından bir grup, parti binası önünde bir araya geldi. Sloganlar atıp yürüyüşe geçen grubu polis, basınçlı su sıkıp, gaz bombaları kullanarak dağıttı.




ALİ YERLİKAYA: 89 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van, Hakkari, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir'de terör örgütü PKK'yı övücü ve destekleyici slogan atan ve güvenlik güçlerine taşla saldıran 89 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"2 Nisan'da izinsiz gösteri yürüyüşü yapan, bölücü terör örgütüne yönelik övücü ve destekleyici slogan atan, güvenlik güçlerine taşla saldıran ve uyarılara rağmen dağılmayıp mukavemet gösteren Van'da 26, Yüksekova'da 29, Hakkari'de 9, Siirt'te 4 Batman'da 5, Şırnak'ta 10 ve İzmir'de 6 olmak üzere toplam 89 şüpheli gözaltına alınmıştır.Güvenlik güçlerimiz, ülkemizin huzur ve güvenliği için canla başla çalışmaya devam ediyor."

Kalabalık ardından da sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Kent merkezinde geniş güvenlik önlemi alan polis, basınçlı su ve gaz bombaları kullanarak kalabalığı dağıttı.

Caddelerden ara sokaklara kaçan gruptakiler, çevik kuvvet ekipleri ve zırhlı araçlara taş attı.

Polisin takip ettiği grup ara sokaklara girerek bölgeden uzaklaştı.

VAN'DAKİ OLAYLAR GECE DE DEVAM ETTİ
DEM Parti'den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığının açıklanmasının ardından gündüz başlayan protesto olayları, iftar saatinden sonra da devam etti.



Kentin cadde ve sokaklarında bir araya gelen göstericilere polis basınçlı su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Bu arada Cumhuriyet Caddesi'nde iş yeri bulunan bir esnaf, kendisine iş yerini kapatması için uyarıda bulunan polis ekiplerine tepki gösterdi.



OLAYLAR YÜKSEKOVA'YA DA SIÇRADI
Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınması, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de protesto edildi.



İftar sonrası ilçenin Cengiz Topel caddesinde bir araya gelen grup, yürüyüş yapmak isteyince polis müdahale etti.



Basınçlı su ve biber gazı ile yapılan müdahale sonrası gruptakiler ara sokaklara dağıldı. İlçedeki olaylar yer yer devam ediyor.



VALİLİK DUYURDU: 15 GÜN YASAK

Van Valiliği, gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.



Valilikten yapılan açıklamada, kent genelinde 3 Nisan'dan geçerli, 17 Nisan da dahil olmak üzere 15 gün süreyle Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının yasaklandığı belirtildi.



Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması, imza kampanyası düzenlenmesi, el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasakladığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:



"Belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel ya da toplu olarak veya ilimiz güzergahını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylemlere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem ve etkinliklere katılması muhtemel şahıslar ve grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır."

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada da "Van Valiliğince, Van ili coğrafi sınırları içinde 3 Nisan tarihinden geçerli 17 Nisan tarihi de dahil olmak üzere 15 gün süreyle tüm etkinlikler yasaklanmış ve bu etkinliklere katılımları engellemek amacıyla il dışından giriş çıkışlara izin verilmeyeceği belirtilmiştir. İlimizden Van ili ve ilçelerine seyahat edecek vatandaşlarımızın yasaklama kararına uygun hareket etmeleri gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

DİYARBAKIR
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhan Eren ve kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Serra Bucak Küçük'ün de aralarında bulunduğu grup, İl Seçim Kurulu binası önünde toplandı.

Küçük, yaptığı açıklamada, Van halkının yanında olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı'na mazbata verilmediği yönündeki haberler yanlıştır. Bu bilgi doğru değildir. Buraya Van'a dair açıklama yapmaya geldik. YSK ile bir görüşme yaptık. YSK'nin itirazları alma süresi var. Bu süreler tamamlandı. Bu ayın 7'sine kadar süre işletilecek. Mazbata verilmedi haberi yanlıştır."

Açıklamaların ardından grup, yürüyüş yapmak istedi. Uyarılara rağmen dağılmayan grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Arbede sırasında güvenlik güçlerine mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle 2 şüpheli gözaltına alındı.

SİİRT
Siirt'te DEM Parti İl Başkanlığı önünde toplanan grup, buradan 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar yürüyerek basın açıklaması yapmak istedi.

Polis, parti önünde açıklama yapılabileceğini ancak yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti.

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş ile kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti'den Siirt Belediye Başkanı seçilen Sofya Alağaş ve DEM Parti İl Başkanı Eşref Tekin'in de bulunduğu grup, Güres Caddesi'ne kadar yürüdü.

Sarıtaş, Van İl Seçim Kurulunun DEM Parti'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkındaki kararına tepki gösterdi.

Uyarılara rağmen yürümeye devam eden grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Güvenlik güçlerine mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle 4 şüpheli gözaltına alındı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLDİ
Siirt Valiliği sosyal medya hesabından ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu. Valiliğin sosyal medya hesabından şu sözlere yer verildi: "İlimize bağlı Pervari ilçe merkezi ve bağlı tüm köylerinde, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince; 3 Nisan 2024 tarihinde saat 01.00'den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması, kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."



BATMAN
Batman'da DEM Parti'nin il binası önünde düzenlenen kutlamada, DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu ve kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti'den Batman Belediye Başkanı seçilen Gülüstan Sönük konuşma yaptı.

Programın ardından adliye binasına doğru yürümek isteyen, uyarılara rağmen dağılmayarak taş ve yasa dışı slogan atan gruba polis müdahale etti.

Çıkan arbedede 1 kişi gözaltına alındı.



BİTLİS
Bitlis'te kesin olmayan seçim sonuçlarına itiraz etmek için DEM Parti Bitlis İl Başkanlığı toplanarak izinsiz yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı.



15 GÜN YASAK
Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, tüm etkinliklerin bu geceden itibaren 15 gün süre ile yasaklandığı bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada, "Ülke gündemini meşgul eden 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili olarak yaşanan olaylar/gelişmeler ile ilgili birçok yerde olduğu gibi, ilimizde de bazı siyasi parti, sendika, dernek gibi sivil toplum kuruluşlarınca ve gerçek kişilerce, belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak ve bir kamuoyu oluşturmak suretiyle o konuyu benimsetmek için, demokratik toplum düzeninin vazgeçilmez hak arama yöntemlerinden olan, basın açıklaması, açık yer toplantısı, gösteri yürüyüşü, stant açma, toplu olarak el ilanı/broşür dağıtma gibi şekillerde eylem/etkinlikler düzenlendiği, yine bu eylem etkinliklerin terör örgütlerince ve sol/marjinal/provokatif gruplarca bir eylem biçimi olarak sık sık kullanılmaya çalışıldığı görülmektedir" denildi.

Açıklamanın devamında, eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu meyanda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla tüm etkinliklerin 15 gün boyunca yasakladığı belirtildi.

Açıklamada, "Bitlis coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihini saat:00.01'den 17/04/2024 tarihi saat:23.59'a kadar (15) gün süre ile valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanun'un ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen örgütsel çağrılarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesine karar verilmiştir" denildi.

VAN'I BU HALE GETİRDİLER
DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasının ardından çıkan olaylarda sokakların son hali görüntülendi.

Gece geç saatlere kadar süren olaylardan dolayı cadde ve sokaklar büyük zarar gördü.

Belediye ekipleri caddelerdeki çöpleri temizlemek için sabah saatlerinde çalışma başlattı.


NE OLMUŞTU?
2015 yılında PKK öven ve Türk halkına hakaret eden Zeydan'ın seçilme (memnu) hakkı elinden alındı.

"PKK SİZİ TÜKÜRÜĞÜ İLE BOĞAR"
Zeydan, 2015 yılında bir mitingde partililerine hitap ederken Türk halkını ve Türk askerini hedef almıştı.

Zeydan, "PKK'yı Kürt halkının gücünü kimse test etmeye kalkışmasın. PKK Türkiye ve Orta Doğu'yu gül bahçesine çevirmek için ortaya çıkmış barış hareketidir. Kürt halkını gücünü test etmeye kalkanlara buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Eğer PKK Türkiye'yi gül bahçesine çevirmek istemeseydi PKK'nın öyle bir gücü var ki PKK sizi tükürüğüyle boğar tükürüğüyle." ifadelerini kullanmıştı.



2022'DE TAHLİYE EDİLDİ
Bu sözlerinden sonra tutuklanan Zeydan, partinin o zamanki adıyla HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı hücreye yerleştirilmişti.

Zeydan, 2022 yılında ise tahliye edildi ve 31 Mart seçimlerinde DEM Parti tarafından aday gösterildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN