Türkiye yerel yöneticilerini seçiyor! Sandığa mühür vuruldu! İşte renkli görüntüler

Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme işlemi başladı. 34 siyasi partinin katıldığı seçimde, 61 milyon 441 bin 882 seçmen oy kullanacak. Doğu'daki 32 ilde oy kullanma işlemi saat 07.00'de başladı. Bu illerde yaşayan vatandaşlar saat 16'ya kadar oylarını kullanabilecek. Diğer illerde oy verme saatleri 08.00 saati itibariyle başladı. Düzce'de muay thai milli sporcusu Muhammet Bişgin, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy kullanacağı okula, kendi tasarladığı astronot kostümüyle geldi. Adana'da ise kral kostümü ile sandığa gelen seçmen dikkat çekti. İşte yerel seçimden renkli görüntüler....

Giriş Tarihi 31 Mart 2024, 07:50 Güncelleme 31 Mart 2024, 16:56
Türkiye yerel yöneticilerini seçiyor! Sandığa mühür vuruldu! İşte renkli görüntüler

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başında.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi başladı.

Bu illerde oy verme işlemleri saat 16.00'da tamamlanacak. Diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

A Haber ekipleri de, yurdun dört bir yanından canlı yayınlarla, seçimin atmosferini aktardı.

SEÇİM HEYECANI BAŞLADI
Sabahın erken saatlerinde oyunu kullanan vatandaş, "Erkenden geldik oyumuzu kullandık. Her şeyin hayırlısı olsun" ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu İlçesi Karacasu Karaziyaret Mahallesi'nde ise vatandaşlar Hacı Osman Arıkan İlkokulu'na gelerek oylarını kullanıyor. Sınıf önlerinde vatandaşlar sıra oluşturduğu ve katılımın yoğun olduğu gözlemlendi.



31 Mart 2024 yerel seçimleri nedeniyle Kahramanmaraş genelinde kayıtlı seçmen sayısı 753 bin 538.

DİYARBAKIR'DA 3 BİN 975 SANDIK KURULDU
7'si seyyar olmak üzere 3 bin 975 sandığın kurulduğu, 1 milyon 164 bin 111 seçmenin sandık başına gideceği Diyarbakır'da seçim güvenliğinde 17 bin 838 polis ve asker görev alıyor.

Oy verme saatinin başlamasıyla birlikte Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi Mahmut Hümayun Özhelvacı Ortaokulu'nda da ilk oylar sandıklara atıldı. İlk dakikalarda sandık başına gelen vatandaşlar, hayırlı olması temennisiyle oylarını kullandı.

ZONGULDAK'TA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Zonguldak'ta sandıkların kurulmaya başlamasının ardından bu sabah 08.00 itibarıyla oy verme işlemleri başladı. Vatandaşlar saat 8'den itibaren oylarını kullanmaya başladı. Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne oy kullanmak için gelen vatandaşlar kimlik belgelerini sandık kurulu başkanlarına göstererek, oy pusulalarını teslim aldı. Kabinlerde oylarını kullanan seçmenler zarfa koydukları oy pusulalarını sandığa attı. Vatandaşlar imza attıktan sonra kimliklerini teslim alarak sandık bölgesinden ayrıldı.

EN FAZLA SEÇMEN BUCA'DA
İzmir genelinde 10 bin 721 sandıkta oyunu kullanacak yaklaşık 3 milyon 459 bin 970 seçmen, daha önceden seçmen bilgi formları ile kendilerine bildirilen seçim merkezlerinde oylarını kullanmaya başladı.

4 milyon 462 bin 56 kişinin yaşadığı İzmir'de 30 ilçe arasında en çok seçmene sahip ilçelerin başında 2019 yılında olduğu gibi bu yıl da Buca yer aldı. Buca'da bu yıl kurulacak olan bin 162 sandıkta 394 bin 395 seçmen oy kullanacak. En düşük seçmen kaydının olduğu Beydağ ilçesinde ise 2023 Yerel Seçimleri'nde 42 sandıkta 9 bin 961 seçmen sandığa gidecek.

SANDIKLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN 16 BİN 277 PERSONEL GÖREVDE
Öte yandan, sandıkların güvenliği için ise binlerce personel görev yapacak. İl Jandarma Komutanlığından 3 bin 706 personel ve 776 araç, İl Emniyet Müdürlüğünden 12 bin 339 personel ve 889 araç, Sahil Güvenlik Komutanlığından 232 personel ve 17 araç olmak üzere; toplamda 16 bin 277 personel ve bin 682 araç sahada olacak.

DEPREM BÖLGESİNDE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Depremin yıkıma uğrattığı noktalarda ise kurulan 96 konteyner seçim alanında vatandaşlar oylarını kullanıyor. Konteyner seçim alanlarından 66'sının bulunduğu Antakya ilçesinde vatandaşlar, saatlerin 08.00'ı göstermesiyle birlikte Cebrail Mahallesi'nde Beyhan Gencer İlkokulu bahçesinde kurulan konteyner seçim alanlarına gelerek oy kullanmaya başladılar.

İSTANBUL'DA OKULLARIN ÖNÜNDE YOĞUNLUK OLUŞTU
Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 11 milyon 314 bin 516 kişinin sandık başına gideceği İstanbul'da da yerel yöneticilerini seçecek olan vatandaşlar okulların önünde yoğunluk oluşturuyor.

Türkiye genelindeki 1094 ilçe seçim kurulundan 80'inin yer aldığı kentte, 33 bin 228 sandık kuruldu. İstanbul'da en az seçmenin bulunduğu Adalar'da 13 bin 682 kişi oy kullanacak, en çok seçmenin yer aldığı Esenyurt'ta ise 642 bin 455 kişi sandığa gidecek.

Kentte, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçecek İstanbullular, sabah saatlerinde sandıkların kurulduğu okullara gelmeye başladı. Oy verme işlemi başladığında okula alınan vatandaşlar, sandıkların bulunduğu sınıfların önünde yoğunluk oluşturdu. Görevlilerin sırayla içeri aldığı vatandaşlar, kabinlerde tercihlerini yaparak oy pusulalarının bulunduğu zarfları sandığa bıraktı. 4 tercih yapılacak olması ve pusulaların zarfa katlanarak koyulması seçmenlerin kabinlerde uzun kalmasına neden oluyor.

POLİS EKİPLERİ DE OKULLARDA GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Türkiye'de en fazla seçmen sayısı bulanan okullardan Avcılar Leyla Bayram İlkokuluna gelen seçmenler, sabah 07.00'den itibaren bahçede oy kullanma saatini beklemeye başladı. 55 sandığın bulunduğu ve 19 bin 249 kişinin oy kullanacağı okulda, yaklaşık 500 personel görev yapıyor.

Beykoz ve Ümraniye'de bazı okulların önüne erken saatlerde gelen vatandaşlar, yoğunluk oluşturdu.

Öte yandan oy kullanma işleminde renkli görüntüler ortaya çıktı. İşte o kareler....

ASTRONOT KIYAFETİYLE GELDİ

Muhammet Bişgin (34)

Yerel seçimden renkli görüntüler gelmeye devam ediyor. Düzce'de bir vatandaş Alper Gezeravcı'dan esinlenerek kendi tasarladığı astronot kıyafetiyle oy kullanmaya geldi. Gittiği okulda yoğun ilgi ile karşılaşan Bişgin, vatandaşlarla fotoğraf çektirdikten sonra 1085 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Yaptığı açıklamada,Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan esinlendiğini ve Gezeravcı ile gurur duyduğunu belirten 34 yaşındaki Bişgin , Gezeravcı'nın uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçtiğini, kendisinin de seçimlerde astronot kostümüyle oy kullanan ilk kişi olarak tarihe geçmek istediğini şu sözlerle kaydetti:

"Güzel de oldu. Ülkemiz ilerliyor, biz de gurur duyuyoruz. Seçimin havasını değiştirmek istedim. Motosiklet kaskının üzerini kapladım. Dövüş sporu yaptığım için orada kullandığımız malzemeler... Arıcı kıyafetlerimizin üzerine folyo kapladım. Farklı bir model tasarladım."

SÜS TAVUĞU İLE GELDİ: İKİNCİ TECRÜBESİ

İstanbul'da 60 yaşındaki bir vatandaş, sandık başına omzunda süs tavuğu ile gitti.

Çetin Erdoğan (60) ve oy kullanmaya gelen tavuğu

Oyunu, Üsküdar Acıbadem Mahallesi'ndeki Mihriban Suat Bedük İlkokulu'nda kullanan Çetin Erdoğan, birlikte geldiği süs tavuğuyla dikkat çekti.

Paçalı Gezgin ismini verdiği "Sultan" cinsi tavuğunu omzunda gezdiren vatandaş, sandık başına tavuğuyla birlikte gitti.

Tavuğunun sandık başındaki ikinci tecrübesi olduğunu, daha önce de genel seçimlerde birlikte sandık başına gittiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Hayırlısıyla geldik, oyumuzu attık. Bu da benim paçalı tavuğum Gezgin. Ayrılmıyor benden. Dolaşmaya, işe her yere beraber gidiyoruz. Genel seçimlerde de oy kullandık. Vatandaş olarak bunu kabul etmiyorlar ama benimle birlikte oy kullandık. Kurban Bayramı'nda bir yaşına girecek. Üç torunum var, bir de bu oldu, etti 4 torun."

KİMLİĞİMİ UNUTURUM TESPİHİMİ ASLA

Adana'da yerel yöneticileri seçmek için sandık başına giden vatandaşlardan bir kişi kentin yöresel kıyafetiyle, bir kişi de kral kostümü ile gitti.

Şahin Ünal (63)

Kentin yöresel kıyafetlerini giyen 63 yaşındaki Şahin Ünal, oyunu merkez Çukurova ilçesi Toros Mahallesi'nde Buhara Ortaokulu'nda kullandı.

Şalvar takımı ve tespihiyle oyunu kullanan Ünal, yaptığı açıklamada, hafta sonları yöresel kıyafet giymeyi tercih ettiğini söyledi.

Ünal,

"Bugün de seçim günü. Değişiklik olsun dedim. Oy kullanmaya böyle geldim. Şimdi tarihi Büyüksaat'e gidip arkadaşlarımla oturacağım, iftarı bekleyeceğiz. Tespihim çok dikkat çekiyor. Tespih olmazsa olmazımdır. Evden çıkarken kimliğimi unuturum ama tespihimi unutmam."

diye konuştu.

KRAL SANDIK BAŞINDA

Hüseyin Şen (69)

Kentte kral kıyafeti giyip taç takarak dolaşması sebebiyle "Adana Kralı" olarak bilinen 69 yaşındaki Hüseyin Şen de oyunu merkez Sarıçam ilçesi Çınarlı Mahallesi'ndeki Bilge Kağan Ortaokulu'nda kullandı.

Şen, gönüllü olarak kentin tanıtımını yaptığını anlatarak, "Bütün Adanalı kardeşlerim beni kabullendi. Kentte kral olarak geziyorum. Amacım gönüllü olarak Adana'yı tanıtmak. Sokaklarda bu kıyafetle geziyorum. Kıyafetim turuncu ve beyaz. Bu renkler Adana'nın sembolüdür. Bugün de oy kullanmaya böyle geldim. Benimle fotoğraf ve görüntü çektirenler çok mutlu oluyor. Onlar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum."

dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN