Türkiye için tarihi gün! KAAN ilk uçuşunu yaptı... Başkan Erdoğan'dan ilk mesaj

Son dakika haberi! Türkiye savunma alanında bir eşiği daha aştı. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen milli muharip uçağı KAAN, Ankara semalarında ilk uçuşunu 21 Şubat 2024'te gerçekleştirdi. Mürted havalimanından kalkan Milli Muharip Uçak KAAN bir süre uçuş yaptıktan sonra başarıyla tekrar üssüne döndü. Başkan Erdoğan Afyon mitinginde KAAN'ın ilk uçuşuna ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, "Yeni müjdeler vermeyi sürdüreceğiz. Daha neler gelecek neler." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 21 Şubat 2024, 09:24 Güncelleme 22 Şubat 2024, 08:14
Türkiye için tarihi gün! KAAN ilk uçuşunu yaptı... Başkan Erdoğan’dan ilk mesaj

İÇİNDEKİLER

Türkiye Savunma alanında 21 Şubat 2024'te tarihi bir gün yaşadı.

KAAN İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ
Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen milli muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdiKAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

ÖNCE TAKSİ SONRA UÇUŞ
Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.

KAAN'ın özellikleriKAAN'ın özellikleri

KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı.

KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.


İşte KAAN'ın uçuş görüntüleri:

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN KAAN MESAJI: DAHA NELER GELECEK NELER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Afyon mitinginde KAAN'ın ilk uçuşuna ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan bugün Türk savunma sanayinin gurur günlerinden birinin daha yaşandığını, Milli muharip uçağı KAAN'ın ilk uçuşunu bu sabah başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti.

Başkan Erdoğan, "KAAN'ı görüyorsunuz değil mi? Daha neler gelecek neler? İnsansız uçakları yaptık mı? Akıncı'yı yaptık mı? Daha durun bakalım, neler gelecek neler? Kızılelma'yı yaptık mı? Bu Kızıl Elma var ya F16'nın taşıdığı bombayı taşıyor. Eyvallah, daha yapacağız." ifadelerini kullandı.

KAAN'ın F16 gibi olduğunu dile getiren Erdoğan, "Böylece Türkiye, kendi 5. nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı. Ne demişlerdi? 'Yapamazlar.' Bu özgüven fukaralarına, 'parçası kalorifer peteğine benziyor' diyen hazımsızlara, ilk andan itibaren KAAN projesini baltalamaya çalışan işbirlikçilere rağmen milli muharip uçağımız hamdolsun bugün göklerle buluştu. Rabb'im emeği geçen herkesten razı olsun. Dosta güven düşmana korku salan KAAN'ımızın diğer testlerini de süratle tamamlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Önümüzdeki dönemde savunma sanayinde milletimize yeni müjdeler vermeyi sürdüreceğiz." diye konuştu.

SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI

Başkan Erdoğan KAAN'a ilişkin sosyal medya üzerinden de paylaşımda bulundu. Erdoğan KAAN'ın havalanma anını paylaşarak şunları söyledi:

"Bugün Türk savunma sanayisinin gurur günlerinden birini daha yaşadık. Millî muharip uçağımız Kaan, bu sabah ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Böylece Türkiye, kendi 5'inci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir aşamayı daha geride bıraktı.

HAZIMSIZLARA RAĞMEN GÖKLERDE

"Yapamazlar" diyen öz güven fukaralarına, "parçası kalorifer peteğine benziyor" diyen hazımsızlara, ilk andan itibaren Kaan projesini baltalamaya çalışan iş birlikçilere rağmen millî muharip uçağımız, hamdolsun bugün göklerle buluştu. Dosta güven, düşmana korku salan Kaan'ımızın diğer testlerini de süratle tamamlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Önümüzdeki dönemde savunma sanayisinde milletimize yeni müjdeler vermeyi sürdüreceğiz."

YENİ GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün KAAN'ın ilk uçuşuna ilişkin yeni görüntüler paylaştı.

Görgün yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"KAAN, GökVatan'ı ile buluştu. . Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın savunma sanayiinde ülkemize çizdiği yerlilik ve millilik vizyonunun kilometre taşlarından olacak bir gelişmeyi daha tarihimize kazıdık. Hamdolsun…

Milli Muharip Uçağımız KAAN'ın ilk uçuşu milletimize hayırlı olsun.

Sadece 5. nesil bir savaş uçağını değil, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu teknolojileri de KAAN üzerinden ülkemize kazandıracağız.

Başta TUSAŞ mühendislerimiz ve teknik ekiplerimiz olmak üzere projede emeği olan tüm firmalarımızı yürekten tebrik ederiz.

Bu, milletimizin evlatlarının başarısıdır.

KAAN başta olmak üzere tüm milli çelik kanatlarımızı güçlendirmeye, semalarımızın tam bağımsız teknolojilerini milletimizin ve dostlarımızın güvenliği için geliştirmeye devam edeceğiz.

Ülkemize hayırlı olsun."

AK PARTİ'DEN TEBRİK MESAJI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik KAAN'ın ilk uçuşu sonrası açıklama yaptı. Çelik, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılığı ile Gök Vatan'a kavuşan "KAAN" Türkiye Yüzyılı'nın büyük gururlarından biridir. Bu tarihi uçuşta emeği geçen herkesi ve tüm TUSAŞ ekibini gönülden tebrik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

2 F-16 TAŞIYABİLİR
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil 26 Ekim 2023'te KAAN'a ilişkin yaptığı açıklamada KAAN'ın büyüklüğüne dikkat çekerek 2 tane F-16'yı taşıyabileceğini söylemişti.

Kotil, "Kocaman bir uçak. HÜRJET'i cebine iki kere sokup çıkarıyor. İki tane de F-16'yı yanında taşır, o kadar büyük bir uçak. Şu anda Amerikalılar, Çinliler, Ruslar'ın elinde olan uçağın muadili. Avrupalılar'da yok bu uçaktan. Japonya, Güney Kore uçak yaptı ama bu klasta değil. Bunu göz önüne alırsak bu stratejik bir aset. İlk uçuşla uçurabildiğimizi göstereceğiz. Yani o kadar dev yapıyı havada tutabiliyorsak, stabil olarak kontrol edebiliyorsak arkası gelir. Bu yılki en önemli hediyemiz KAAN olacak, bahtı açık olsun inşallah." ifdelerini kullanmıştı.

BAŞKAN ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI: KAAN YETER
Başkan Erdoğan 1 Mayıs 2023'te Milli Muharip Uçağın adının "KAAN" olduğunu açıklamıştı. "İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı"na katılan Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

Başkan Erdoğan KAAN'ı imzaladı (1 Mayıs 2023)

"Rabbime bize bu günleri gösterdiği için hamdediyorum. İsim babası da Devlet Bey'dir. Tabii şimdi bunlar birilerini çok rahatsız edecek. TCG Anadolu'ya, Altay'a, İMECE'ye, diğer projelerimize neler dediler biliyorsunuz. Bunlara da herhalde 'maket' diyeceklerdir. Dikkat ederseniz ülkemizin savunma sanayinde elde ettiği her başarıdan bunlar, bir de suyun öte tarafındakiler rahatsız oluyor. Hiç kusura bakmasınlar, biz bunları da suyun öteki tarafındakileri de rahatsız etmeyi sürdüreceğiz. Biz Türkiye'yiz, biz Türk milletiyiz. Bizi gerçeklikten kopmakla itham edenleri, umutlarını bağladıkları hayallerden uyandırmaya tek başına KAAN ve Hürjet bile yeter. Bugün buradaki coşku, gurur birilerini tedirgin ediyorsa ne mutlu bize, demek ki doğru yoldayız. Öyleyse 'Durmak yok, yola devam.' diyerek daha fazlasını yapmak için daha çok çalışacağız."

TÜRKİYE KAAN İLE "SEVİYE" ATLAYACAK
KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak.

KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.

CHP YANDAŞI MEDYA DALGA GEÇMİŞTİ
Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk parçası üretildiğinde CHP yandaşı Cumhuriyet gazetesi dalga geçmişti.

Cumhuriyet söz konusunda haberinde "Yerli uçağın ilk parçası' tartışma yarattı: "Kalorifer peteği gibi" ifadeleriyle Türkiye'nin hamlesini küçümsemişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN