Başkan Erdoğan parti teşkilatıyla bir araya geldi: AK Parti'de İstanbul için kritik temayül! Tüm adaylar ne zaman belli olacak?

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimler için aday belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Erdoğan toplantıda, 3 Kademe İl Başkanları, İstanbul milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları ve 3 Kademe İlçe Başkanları ile bir araya geldi. AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Tüm adayların Ocak sonuna kadar belli olacağını belirten Yavuz, İstanbul adayıyla ilgili, "Projeleri olan, tüm odağı İstanbul olan bir aktör olacak." dedi. Erdoğan, kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda başkan adaylarının özelliklerini sıralayarak, "Bize yük olan değil, yük alanlarla yol yürümeliyiz." ifadelerini kullanmıştı. Kritik temayül sonrası Başkan Erdoğan, Sütlüce'deki AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'ndan ayrılırken, Parti Sözcüsü Ömer Çelik önemli açıklamlarda bulundu. "Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ortak aklı yürüteceğiz" diyen Çelik, "Bugün 30'dan fazla arkadaşımızın görüşleri alındı. Cumhurbaşkanımız herkesin görüşünü kapalı zarfta aldı" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 17 Aralık 2023, 09:24 Güncelleme 18 Aralık 2023, 08:09
Başkan Erdoğan parti teşkilatıyla bir araya geldi: AK Parti’de İstanbul için kritik temayül! Tüm adaylar ne zaman belli olacak?

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sütlüce'deki il binasında İstanbul teşkilatıyla buluşup belediye başkan adaylarına dönük temayül yoklaması gerçekleştirildi.

Başkan Erdoğan, öğle saatlerinde Kısıklı'da konutundan çıkarak Sütlüce'deki AK Parti İstanbul İl Başkanlığına geldi. Erdoğan'ı İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti Genel Başkanvekilleri Efkan Ala ve Mustafa Elitaş karşıladı.

İstanbul teşkilatıyla temayül yoklamasına katılan Erdoğan, toplantıda, 3 kademe il başkanları, ilçe belediye başkanları ve 3 kademe ilçe başkanları ile bir araya geldi.

İSTANBUL ADAYI İÇİN KRİTİK TEMAYÜL
Başkan Erdoğan, 15 Aralık Cuma günü toplantıya ilişkin İstanbul'un 3 bölgesinin de kanaatlerini, temayüllerini alacaklarını belirterek, "Bu kanaatler, bu temayüllerden sonra bunların üzerinde çalışıp inşallah aralık ayının sonuna doğru da birinci derecede büyükşehirlerimizin adaylarını açıklamaya başlayacağız. Ama bu arada da tabii bazı illerin de adaylarını açıklayabiliriz. Gelen temayüllere göre bu çalışmaları değerlendirip, gecikmeden bir an önce açıklamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum, AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu ve ilçe belediye başkanları ile parti yetkilileri katıldı.



BAŞKAN ERDOĞAN AYRILDI
Kritik toplantı sonrası Başkan Erdoğan, Sütlüce'deki AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'ndan ayrıldı.



ÖMER ÇELİK'TEN KRİTİK AÇIKLAMALAR
Temayül yoklaması sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Başkan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla partisinin İstanbul İl Başkanlığında gerçekleştirilen temayül yoklamasının ardından basın açıklaması yaptı.

Yerel seçimleri bütün seçimlerde olduğu gibi "demokrasi bayramı" gören bir siyasi hareket olduklarını belirten Çelik, millet iradesine başvurulmasını, milletin iradesiyle hem merkezi idarenin hem yerel yönetimlerin şekillenmesini, Türkiye'nin en büyük kazanımı olarak gördüklerini söyledi.



Çelik, genel seçimlerdeki büyük başarılarından sonra bütün teşkilatlarla birlikte yerel seçimlere güçlü bir şekilde hazırlandıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız bütün bu süreçlerde bir AK Parti geleneği olan, her türlü demokratik temayülün gerçekleşmesi hem vatandaşlarımızın hem de teşkilatlarımızın demokratik iradesinin tam tecelli etmesi için çeşitli mekanizmaların çalıştırılması talimatını vermiştir. Bu çerçevede, hem vatandaşımızın iradesinin Türkiye'nin her tarafında sorulması hem de vatandaşımızın iradesini yansıtma bakımından Türkiye'nin en büyük siyasi hareketi olan teşkilatlarımızın iradesinin tam olarak görülmesi için çeşitli çalışmalar yapıyoruz."

Bugünkü çalışmalarının İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'nin ev sahipliğinde ana kademe, gençlik kolları, kadın kolları ve bütün ilçe başkanlarının katılımıyla gerçekleştiğini aktaran Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"

Toplantıyı Sayın Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız bizzat yönetmişlerdir. Genel Başkanımızın, Cumhurbaşkanımızın konuşmasında ortaya koyduğu irade şudur: 'Burada ortak bir aklı tecelli ettirmek üzere toplanmış bulunuyoruz. En derin ve en kapsamlı istişareleri yaparak ortak aklı hep beraber üreteceğiz.' O yüzden arkadaşlarımız hiçbir etki altında kalmadan, tam olarak hür iradeleriyle ilçelerde ve büyük şehirlerde hangi adayı görmek istiyorlarsa mevcut belediye başkanlarımızın olduğu yerlerde mevcut belediye başkanlarımızı değerlendirerek, belediye başkanlarımızın olmadığı yerde önerdikleri isimleri söyleyerek, mevcut belediye başkanlarımızın olduğu yerde yine varsa her bir teşkilat mensubumuzun bu çerçevede ilçe başkanlarımızın iradelerini ortaya koymaları için alternatif isimler de dahil olmak üzere bütün bu süreçlerin yansıtıldığı bir mekanizma güçlü bir şekilde çalıştırılmaktadır. Bu aslında bizim demokratik anlayışımızın en aşağıdan en yukarıya kadar siyasi kararları şekillendirme şeklindeki siyasi tarzımızın Türkiye'deki bütün demokratik hayata, bütün siyasi partilere örnek olacak bir modelidir."

AK Parti Sözcüsü Çelik, bütün illerde teşkilat temayül yoklamalarının yapıldığını anımsatarak, "Bunun ötesinde de Sayın Cumhurbaşkanımız şimdiye kadar Ankara, Adana, İzmir ve bugün de İstanbul'la birlikte 3 kademe ilçe başkanlarımızın katılımı, teşkilatımızın katılımı, MKYK üyelerimizin katılımıyla birlikte arkadaşlarımıza 'hür iradelerini yansıtmaları' şeklinde bir çağrıda bulunarak, hepsinin görüşlerini, kapalı zarflarda ifade ettiği, kapalı zarflara gerekirse alternatif isimleri parti içinden ve parti dışından yazdıkları tam demokratik bir sürecin işletilmesi şeklinde bir tutum ortaya koyarak, vatandaşımızın, teşkilatımızın iradesinin tam olarak ortaya çıkması için bu çalışmalara yönlendirmektedir." diye konuştu.



Siyasi partilerin kendi profesyonel gündemlerine kapanmamaları ve haklın gündemiyle meşgul olmaları gerektiğini söyleyen Çelik, "Cumhurbaşkanımızın, genel başkanımızın bize her zaman verdiği talimat sürekli olarak seçimlere giderken de, seçimlerden sonra da iktidar süreçlerimizde, Türkiye'yi yönetirken de Türkiye'nin en büyük partisi ve ittifakı olarak sürekli olarak vatandaşımızın sesine kulak verme şeklindedir. İşte bütün bu mekanizmalar çok boyutlu bir şekilde bu iradenin ortak aklının tecelli etmesi bakımından güçlü bir şekilde çalıştırılmaktadır." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saatlerce bu çalışmaların başında durduğunu ve iradenin özgür bir şekilde tecelli etmesi bakımından hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Çelik, oylama bittikten ve kapalı zarflar teslim edildikten sonra Erdoğan'ın teşkilat mensuplarının görüşlerini dinlediğini ifade etti.

Çelik, Ak Parti Genel Merkezinde yapılan çalışmaların bütün Türkiye'de oluşturulan çalışmaların bir özeti olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu da AK Parti'nin ve Cumhur İttifakı'nın demokratik iradeyi yansıtma bakımından ne kadar yüksek bir hassasiyete ve ne kadar güçlü mekanizmalara sahip olduğunun bir işaretidir. Sadece bugün 30'dan fazla arkadaşımıza Sayın Cumhurbaşkanımız söz vermiştir, onların görüşlerini dinlemiştir. Seçime dönük olarak farklı ilçelerdeki değerlendirmelerini almıştır. Bütün bunlar kayda geçirilerek bizim seçim çalışmalarımız için bir pusula, bir yol gösterici olacaktır. Dolayısıyla AK Parti ve Cumhur İttifakı, Cumhuriyet'in değerlerine ve demokrasinin bütün kılcal damarlarına kadar çalıştırılması iradesine sahip olarak hem adayların belirlenmesi hem de seçime gidilmesi sürecini bu şekilde yönetmektedir."

İstanbul İl Başkanlığının ev sahipliğinde İstanbul teşkilatlarını dinlediklerini, notlarını aldıklarını ve çalışmaların bu şekilde devam edeceğini vurgulayan Çelik, ilk gün olduğu gibi bugün de milletin sesine kulak vermeye devam edeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Teşkilatlarımız bizim için çok kıymetlidir. Ana kademedeki arkadaşlarımızla görüşlerini ifade ettiler. Özellikle gençlik kollarımızın ve kadın kollarımızın görüşlerini kapsamlı bir şekilde ifade etmesi ve 'Yeniden İstanbul' doğrultusunda heyecanlarını ortaya koymaları hepimizde büyük bir memnuniyet yaratmıştır. Dolayısıyla bugün büyük demokrasi mücadelemizin bir istişaresine daha imza atmış olduk. Bundan sonra da bizzat sayın Cumhurbaşkanımızın, Genel Başkanımızın yönetiminde bu süreçler devam edecektir. İstanbul'umuza hayırlı olsun. Teşkilatlarımıza hayırlı olsun."



Seçim takvimine ilişkin soruya ise Çelik, şöyle yanıt verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız belirttiği gibi ifade ettiler. Bu çalışmalar aralık ayının sonuna kadar inşallah yetişecektir. Adayların ortaya çıkarılması konusunda tabii ki titiz çalışmaları yapacağız. Esas olan bu çalışmalarla iradenin ortaya çıkmasıdır. Ama onun ötesinde de herhangi bir şekilde geciktirmek gibi bir yaklaşımımız yok. Olgunlaştığı anda açıklayarak bir an evvel seçimler için teşkilatlarımızı ve adaylarımızı meydana çıkaracağız. Çünkü AK Parti teşkilatları ve Cumhur İttifakı topyekun milletimizle yeniden buluşmak için sabırsızlanıyor."

Başkan Erdoğan'ın istişarelere ve anketlere önem verdiğini belirten Yavuz, MHP ile yapılan çalışmalarda sona gelindiğini aktardı. Cumhur İttifakının ilkeler ittifakı olduğunun altını çizen Yavuz şunları söyledi:

MHP İLE BÜYÜKŞEHİRLERDE İTTİFAK HALİNDEYİZ
MHP ile sıkı bir çalışma sürecindeyiz sona yaklaşıyoruz. Görüşmelerimizde 2019 zeminini baz aldık ama 2019'un aynısı değil. 2019'dan ara ara ayrıldık ilçeler iller daha önce rekabet yaptığımız iller vardı. Büyük şehirleri ayrı pakette düşünüyoruz. 30 büyükşehir ve 51 il için ayrı bir çalışmamız var. İhtiyaç oldukça ara ara ilçelere de indik. İhtiyaç olmayan yerlerde ayrı ayrı girip rekabet etmeyi düşündük. Büyük şehirlerin tamamında ittifak halindeyiz.

CUMHUR İTTİFAKI PAZARLIK İTTİFAKI DEĞİL
MHP ile oturduğumuz ilk günden itibaren ilkeler bazında yol alıyoruz. Temel ilkeler nezdinde yol almaya çalıştık. Önceliğimiz milletin memleketin hayrına ne olur cumhur ittifakının lehine ne olur daha sonra AK Parti ve MHP'nin lehine ne olur baktık. Burada siz bizi destekleyin biz size şurayı verelim şeklinde başlamadık görüşmelere. Baştan hiçbir şart ileri sürmeden Türkiye'nin menfaatine ve cumhur ittifakının menfaati noktasından hareketli bir çalışma oldu. Pazarlık, al gülüm ver gülüm çalışması olmadı.

ÇOK KONUŞAN DEĞİL ÇOK İŞ YAPAN
İstanbul adayı nasıl olacak sorusu soruluyor. Hiç aramayacağımız bir profil varsa o da Ekrem İmamoğlu'dur. Çünkü İmamoğlu, sadece konuşur, İstanbul'da bir iş yaptığını düşünmüyoruz. Projeleri olan İstanbul'un odağında bir isim seçilecek. Çok iş yapan büyük projelere imza atacak bir aktör aday olacak.

İSTİŞARE VE ANKETLERE ÖNEM VERİYOR

Temayül sürecinde 130 bin kişi oy kullandı. Anketler yolumuzu aydınlatmak için kamuoyuna dönük değil. Adaylarımızı Aralık ayına kadar Büyükşehir ve iller, Ocak ayı sonuna kadar ilçelerin tamamı bitecek şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Cumhurbaşkanımız istişarelere ve anketlere çok önem veriyor. Tüm Türkiye'de memnuniyet anketleri yapıldı. Şimdi isim anketi yapılıyor

KAZANAMAYACAĞIMIZ İL YOK

Aday belirleme sürecine çok iyi hazırlandık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yerel yönetimlerde 94 ruhuna da uygun şekilde AKbelediyecilik yaygınlaştı. Akbelediyecilik tüm Türkiye'de belirgin şekilde görülecek. Oran olarak bir önceki seçimden daha iyi olacağımızı sayı olarak da bir önceki seçimden daha fazla sayıda belediye başkanlığına sahip olacağımızı öngörüyorum. Türkiye'de her ili almamızın muhtemel olduğunu görüyorum. Şu ile almamız imkansız diye düşünmüyorum. Zorlanacağımız iller var İzmir bunlardan bir tanesi Ama İzmir'de bu sefer AK belediyecilik ile kavuşabileceği İzmir'de de gerçekten çok özel çok güzel hizmetlerin olacağını hissediyorum.



YENİDEN İSTANBUL

Geçtiğimiz günlerde AK Parti İl Başkanlığı'nda 10 bin partilinin katılmış olduğu temayül yoklaması gerçekleştirilmişti. Canlı yayında AK Parti'de yapılacak son temayül yoklamasının detaylarını aktaran A Haber muhabiri Mehmet Karataş, "İstanbul'da bir kez daha il ve ilçe yönetimlerinin ve belediye başkanlarının görüşleri alınacak. Başkan Erdoğan'ın katılacağı önemli bir toplantı İstanbul İl Başkanlığı'nda gerçekleşmiş olacak. Başkan Erdoğan, İstanbul hedefini aslında grup toplantısında yapmış olduğu konuşmasında "Yeniden İstanbul" diyerek belirtmişti. Bir kez daha AK Parti ve Cumhur İttifakı "Yeniden İstanbul" diyerek çalışmalarını detaylıca ince dokuyarak çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Profillerin belirlenmesi öngörülüyor. Bu toplantıya Başkan Erdoğan ile birlikte AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, seçim işlerinden sorumlu Ali İhsan Yavuz'un da bu toplantıya katılacağını sizlerle paylaşalım." dedi.

YÜK OLAN DEĞİL YÜK ALANLARLA YOL YÜRÜMELİYİZ

AK Parti'te aday belirleme süreci hız kazandı. Genel merkezde kurulacak komisyonlar aday adayları ile görüşüp listeleri Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a verecek.

Erdoğan, partinin yetkili kurullarında listelere son şeklini verip YSK'ya sunacak. AK Parti bu ay sonuna kadar adaylarını açıklamayı hedefliyor.

"BİZE YÜK OLAN DEĞİL, YÜK ALANLARLA YOL YÜRÜMELİYİZ"

AK Parti'de, deprem bölgesi başta olmak üzere belediye başkanlarının önemli bir bölümünün değişmesi bekleniyor. Sabah'ta yer alan habere göre, Erdoğan, kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda başkan adaylarının özelliklerini sıraladı ve şöyle devam etti:

Bize yük olan değil, yük alanlarla yol yürümeliyiz. Partinin oyunu artırmayacaksa, faydadan çok zarar getirecekse, dedikodulara konu olacaksa, bunlarla bizim işimiz olmaz.

Mevcut belediye başkanlarından değişecek olanlarla da temasa geçeceğiz. Onların gönüllerini alacağız. Siz de bu konuda duyarlı olun.

Kırıp dökmeden süreci götürelim. Küskünlüklere yol açmadan; o arkadaşlarımızla görüşerek bunun bir bayrak yarışı olduğunu anlatalım. Seçimlerde de birlikte çalışalım.

ERDOĞAN TARİHİ DUYURMUŞTU

Başkan Erdoğan, Yunanistan ziyareti dönüşü yaklaşan 31 Mart 2024 yerel seçimleri hakkında açıklamalarda bulunmuştu. AK Parti ve MHP heyetlerinin görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Erdoğan, yol haritasının bu hafta içinde netleşeceğini ifade ederek, adayların açıklanmaya başlanacağı tarihi verdi.

İşte Başkan Erdoğan'a yöneltilen soru ve yanıtı

SORU: Sayın Cumhurbaşkanım son soru benim. Siyasette AK Parti ile MHP'nin heyetleri, yerel seçimler kapsamında bir araya geliyor. En son toplantılarını da dün yapmışlardı. Buradaki son durum nedir efendim? İşbirliğine gidildiği zaman buradaki çalışmalarda 2019 seçimlerindeki gibi dengeler gözetilecek mi?

2019 yerel seçiminde biz Cumhur İttifakı başlığıyla bir adım atmadık. Ancak bu seçimde durum çok daha farklı. Şu an itibarıyla Milliyetçi Hareket Partisi'nden ve partimden arkadaşlarımız müşterek çalışmalarını sürdürüyorlar.

Hangi büyükşehirde, hangi illerde, hangi ilçelerde nasıl hareket edeceğiz, meclis üyeliklerinde nasıl hareket edeceğiz, bütün bu konuların hepsini arkadaşlarımız görüşüyorlar.

ADAY AÇIKLAMA TARİHİ BELLİ OLDU
Öyle zannediyorum ki bu hafta içinde belli bir neticeye varacaklar. Ondan sonra bizim konseyimize getirecekler. Biz de bu yapılan çalışmayı gözden geçirerek süratle adım atıp, 2024'e dair Devlet Bahçeli ile bir araya gelip, kararımızı vereceğiz ve yola çıkacağız. 15 Aralık sonrası peyderpey aday açıklamalarımızı yaparız.

HEYETTEN 11 TOPLANTI
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız'ın başkanlık ettiği komisyon, bugüne kadar 11 kez toplandı. AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz 12. toplantının önümüzdeki günlerde yapılacağını bildirdi.

ORTAK ADAY ÇIKACAK 30 BÜYÜKŞEHİR!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de geçtiğimiz günlerde hangi illerde ortak aday çıkarılacağı hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

"Hemen hemen mutabakat sağladık. Karşılıklı anlayış, dayanışma ve saygıya dayalı temaslar Türkiye'nin önünü açacak. Uzlaşamayacağımız bir şey de yok. Çünkü bizim için her şeyden önce Türkiye'dir. Önce ülkem ve milletim diyen iki siyasi irade el ele verdi" diyen Bahçeli "Cumhur İttifakı olarak milletimize güveniyoruz. Belediye başkan adaylarımızın isimlendirilmesi de kısa sürede yapılacak. Büyükşehirlerin tamamında Cumhur İttifakı olarak adaylarımız ortak olacak. MHP ve Cumhur İttifakı, 31 Mart seçimlerine damga vuracak" ifadesini kullanmıştı.

30 BÜYÜKŞEHİR
MHP ve AK Parti'nin ortak aday göstereceği 30 şehir şunlar:

Adana Büyükşehir Belediyesi
Ankara Büyükşehir Belediyesi
Antalya Büyükşehir Belediyesi
Aydın Büyükşehir Belediyesi
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
Bursa Büyükşehir Belediyesi
Denizli Büyükşehir Belediyesi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi

Erzurum Büyükşehir Belediyesi
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Hatay Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi
Kayseri Büyükşehir Belediyesi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Konya Büyükşehir Belediyesi
Malatya Büyükşehir Belediyesi
Manisa Büyükşehir Belediyesi
Mardin Büyükşehir Belediyesi

Mersin Büyükşehir Belediyesi
Muğla Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi
Samsun Büyükşehir Belediyesi
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Trabzon Büyükşehir Belediyesi
Van Büyükşehir Belediyesi

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN