Başkan Erdoğan'ın "İsrail sende atom bombası nükleer bomba" var sözleri sonrası liste ortaya çıktı: 9 ülke 12 bin 512 savaş başlığı

Katil İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye ölüm yağdırıyor. Batı, soykırıma sessiz kalırken Başkan Recep Tayyip Erdoğan, işgal altındaki Filistin topraklarında iki devletli çözüm ve ateşkes için diplomasi trafiğini sürdürüyor. Başkan Erdoğan, geçtiğimiz gün AK Parti Grup Toplantısında yaptığı konuşmada işgalci İsrail'in atom ve nükleer bombaya sahip olduğunu ifade etmişti. Erdoğan'ın bu sözleri, nükleer silahların yasaklanması için çalışan sivil toplum hareketi ICAN’ın son raporunu akıllara getirdi. Peki, dünyada hangi ülkeler nükleer bombaya sahip? Atom bombası olarak adlandırılan nükleer silah nedir? İşte Başkan Erdoğan'ın sözleri sonrası gündeme gelen ülkelerin atom bombası raporu.

Giriş Tarihi 17 Kasım 2023, 13:12 Güncelleme 18 Kasım 2023, 06:30
Başkan Erdoğan’ın İsrail sende atom bombası nükleer bomba var sözleri sonrası liste ortaya çıktı: 9 ülke 12 bin 512 savaş başlığı

İÇİNDEKİLER

Katil İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye ölüm yağdırıyor. Batı soykırıma sessiz kalırken Başkan Recep Tayyip Erdoğan, işgal altındaki Filistin topraklarında iki devletli çözüm ve ateşkes için diplomasi trafiğini sürdürüyor.

KATİL İSRAİL'İN ELİNDE ATOM VE NÜKLEER BOMBA VAR
Başkan Erdoğan, geçtiğimiz gün AK Parti Grup Toplantısında yaptığı konuşmada işgalci İsrail'in atom ve nükleer bombaya sahip olduğunu ifade etmişti.





18 GÜNDE BİR ATOM BOMBASI
Terör devleti İsrail'in Gazze'de 7 Ekim'den 25 Ekim'e kadar kullandığı patlayıcı miktarının neredeyse ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombasının gücüne eşdeğer olduğu belirtildi.

Meclis'te yaptığı konuşmada savaş hukukunun ilk kuralının çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve hastalara dokunmamak olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Kuvözdeki, kundaktaki bebekleri katledenler, evlerinden kovdukları masumların tepesine bomba yağdıranlar, insanların suyunu, gıdasını, yakıtını keserek ölüme mahkum edenler, 2 milyonu aşkın sivili atom bombasıyla yok etmekten bahsedenler... Buradan Netanyahu'ya sesleniyorum; Sende atom bombası var mı yok mu? Sıkıysa açıkla ama açıklayamaz.

Ey İsrail sende atom bombası, nükleer bomba var ve bununla tehdit ediyorsun. Bunları biz biliyoruz. Artık ecelin geliyor. İstediğin kadar nükleer bombaya sahip ol, neye sahip olursan ol ama gidicisin.


Ahlak, vicdan, onur namına ne varsa hepsini kaybedenler insan değil ancak belhüm adal olabilir." değerlendirmesinde bulundu.


Erdoğan, bu sözleri, nükleer silahların yasaklanması için çalışan sivil toplum hareketi ICAN'ın son raporunu akıllara getirdi. Merkezi Cenevre'de bulunan ICAN'ın raporundan satır başları şöyle:

-Soğuk Savaş döneminde çoğunluğu ABD ve Sovyetlere ait toplam 70 bin nükleer bomba bulunuyordu. Bugün ise dünya üzerinde 9 ülkenin toplam 12 bin 512 nükleer bomba var. Bunların 9 bin 400'ü aktif olarak ülke ordularının envanterine kayıtlı.

-Dünya üzerindeki nükleer silahların yüzde 90'ına iki ülke, Rusya ve ABD sahip.

-En çok nükleer bomba Rusya'da bulunuyor: 5 bin 889.

RAPORDA TÜRKİYE DETAYI
-Rusya'yı 5 bin 428 nükleer silahla ABD takip ediyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 5 ülke, kayıtlarda Amerikan nükleer silahlarına "ev sahibi" ülke olarak geçiyor. ABD'nin 35 nükleer silahı İtalya'da 20 silahı Türkiye'de, 15'er nükleer bombası da Belçika, Almanya ve Hollanda'da saklanıyor.

-Üçüncü Çin'in elinde 410 nükleer silah bulunuyor. Onu 290 nükleer bomba ile Fransa, 225'le Birleşik Krallık takip ediyor.

-Asya'nın iki "gergin komşular"ı Pakistan'da 170, Hindistan'da ise 164 nükleer bomba geliyor.

-Listenin 8'nci sırasında İsrail yer alıyor. İsrail'in sahip olduğu nükleer silah sayısı 90. Son sırada ise 30 bilinen nükleer bomba ile Kuzey Kore bulunuyor. Peki atom bombası nedir? Nükleer silah/bomba nedir?

6 NÜKLEER SİLAH VE BOMBA
Aralarındaki fark ne? Atom çekirdeğinin fizyon, füzyon ya da her ikisinin karışmasıyla oluşan bir kimyasal reaksiyon ile enerji açığa çıkması sonunda oluşan patlamayı yaratan her türlü silaha genelde nükleer silah adı veriliyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, nükleer reaksiyon sonucunda enerji ortaya çıkartan silahlar için farklı isimler kullanılıyor: "Atom bombası," "hidrojen bombası," "nükleer silah," "fizyon bombası," "füzyon bombası," "termonükleer silah" gibi...

Bu tür silahlar ilk olarak "atom bombası" olarak adlandırıldı. Japonya'ya atılan iki atom bombasından sonra dünyada 2 bin nükleer bomba testi yapıldı. Hemen belirtelim: ABD ile Rusya'nın elindeki nükleer silahlar, atılan atom bomlarından 500 kat daha güçlü. Hatta Sovyetler'in 1949'da denediği hidrojen bombası, 1952 yılında ABD tarafından atılan "Little Boy"dan tam 700 kat daha güçlüydü.

ABD'NİN ATTIĞI İKİ ATOM BOMBASINDA 60 KİLO URANYUM 8 KİLO PLÜTONYUM VARDI
ABD, Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı iki bomba ile atom bombasını bir savaşta kullanan ilk ülke oldu. Hiroşima'yı vuran ve 60 kilo Uranyum-235 içeren "Little boy" 140 bin kişiyi öldürdü. Radyasyonun yayılımıyla bu sayı 300 bine ulaştı. Nagazaki'ye düşen ve 22 kiloton TNT gücüne eşit 8 kilo Plütonyum-239 içeren "Fat-man" 80 bin kişinin ölümüne neden oldu.

"New York'a 1 nükleer bomba atılsa 583 bin 160 kişi ölür"

-ICAN'a göre, New York üzerinde yalnızca 1 nükleer silahın patlatılması tahminen 583 bin 160 ölüme neden olacaktır.

-BM'ye göre, bir megatonluk bir nükleer bomba 300 km²'lik bir alan içinde korunmasız halkın yüzde 90'ını öldürebilir.

-15 tonluk bir kimyasal silah 60 km²'lik bir alandaki halkın yüzde 50'sini öldürebilir.

-10 tonluk bir biyolojik silah 100 bin km²'lik bir alandaki halkın yüzde 25'ini öldürür ve yüzde 50'sini hastalandırır.

Nükleer bomba atıldığında ne olur?

10 SANİYE

Nükleer bir patlamadan kaynaklanan ateş topunun maksimum boyutuna ulaşması yaklaşık 10 saniye sürer.

15 SANİYE

Nükleer bir patlama, büyük miktarda enerji açığa çıkarır. Muazzam bir şok dalgası saatte yüzlerce kilometre hıza ulaşır. Patlama, sıfır noktasına yakın insanları öldürür ve daha uzaktakilerde akciğer yaralanmalarına, kulak hasarına ve iç kanamaya neden olur.

30 SANİYE

Aşırı sıcaklık, ciddi yanıklara neden olur ve geniş bir alanda yangınları ateşler, bu da dev bir yangın fırtınasına dönüşür. Yeraltı barınaklarındaki insanlar bile oksijen eksikliği ve karbon monoksit zehirlenmesi nedeniyle ölümle karşı karşıya kalıyor.

BİR NÜKLEER BOMBA NE KADARA MAL OLUYOR?

Bir nükleer bombanın maliyeti, içinde kullanılacak kimyasal maddeye ve bombanın fırlatılma şekline göre değişiyor. Fikir vermesi için: Soğuk Savaş döneminde ABD'nin ürettiği termonükleer bomba B61'in tanesi 28 milyon dolar.

NÜKLEER SİLAHLARI YASAKLAMAK İÇİN BUGÜNE KADAR YAPILAN ANLAŞMALAR

1925 - CENOVA Protokolü

1960 - Sınırlı Test Yasağı Antlaşması. Bu antlaşmayı Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin dışında 116 ülke imzaladı.

1968 - Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması

1972 - Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması-1

1979 - Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması-2

1987 - Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması ile Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi

1991 - Stratejik Silahlar Anlaşması-1

1993 - Stratejik Silahlar Anlaşması-2

1996 - Kapsamlı Test Yasağı Anlaşması

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN