CHP'de delege pazarı kuruldu! İstanbul'da kirli pazarlıklar...

CHP'de olay bitmiyor! Kemal Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve "tavşan aday" Özgür Özel arasındaki savaş İstanbul İl Kongresi sürecinde daha da şiddetlendi. Değişimciler İstanbul'daki il kongresine umutla bakarken, CHP kulislerinde bomba bir iddia ortaya atıldı. CHP'de delege pazarı kurulduğu daha fazla parayı verenin delegeyi yanına çektiği iddia edildi.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2023, 09:14 Güncelleme 30 Eylül 2023, 10:02
CHP’de delege pazarı kuruldu! İstanbul’da kirli pazarlıklar...

İÇİNDEKİLER

CHP'de genel seçimlerde yaşanan hezimetin ardından şimdi de il seçimleri kavgası yaşanıyor.

Kurultaya giden süreçte CHP'nin en çok üye ve delegesinin bulunduğu İstanbul için adaylar belli oldu.

Ortak hareket eden CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun destek verdiği Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik'in ardından CHP'nin eski il başkanlarından ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun destek verdiği Cemal Canpolat da adaylığını açıkladı.

EKREM İMAMOĞLU TEHDİT SAVURDU
Yaşanan gelişmenin ardından CHP yandaşı Şaban Sevinç, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Cemal Canpolat ile yaptığı görüşmede il başkanlığı yarışına girmemesi gerektiğini belirterek, "Değişim olduğunda senin gibi biri genel merkezde daha üst makamlarda görev alır" dediğini iddia etti. CHP'li Barış Yarkadaş ise Ekrem İmamoğlu'nun Erdoğan Toprak ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a "Özgür Çelik'e desteği çekerseniz altınızı boşaltırım" dediğini iddia etti. Yarkadaş İmamoğlu'nun "Sonuna kadar gideceğim" diyerek sert ifadeler kullandığını söyledi.

DELEGE PAZARLIĞI BAŞLADI
Kurultay sürecinde yaşananlara ilişkin Sabah Yazarı Mahmut Övür dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Övür kirli pazarlıklara dikkat çekerek CHP'de delege pazarı kurulduğunu anlattı.

İşte Övür'ün o yazısı:

Zaman zaman Başkan Erdoğan'ın seslendirdiği, "İstanbul'u alan Türkiye'yi alır" sözü son günlerde CHP'lilerin de dilinden düşmüyor: "İstanbul kongresini alan kurultayı da alır."
Gerçi İmamoğlu cesaret edip aday olmadığı için genel tezin gerçekleşip gerçekleşmediğini göremedik; ama hâlâ bir kısım "değişimci" CHP'li İstanbul kongresine bu umutla bakıyor. Ancak tablo onlar için pek iç açıcı değil.


Karşılarında Ankara ve İzmir'i blok alan, Anadolu'daki illerde de önde olan Kemal Kılıçdaroğlu ekibi çok daha rahat olması gerekir; ama onlar da rahat değil. Rahat değil; çünkü kavga ve gerilimlerine alışkın olduğumuz CHP kongre ve kurultaylarına bu kez "para" ve "tehdit" gölgesi düştü. Bu yüzden İstanbul delegeleri çok ciddi bir "vicdan ve cüzdan" baskısı altında. Bu tablonun kongreyi nasıl etkileyeceğini kimse net biçimde öngöremiyor.
Para meselesine geleceğim; ama önce "tehdit"ten söz edelim.

CHP kulislerinde geçmişte Kılıçdaroğlu'na yakınlığıyla bilinen eski bakan Erdoğan Toprak ve birlikte hareket ettiği Beşiktaş ve Kartal belediye başkanlarının İmamoğlu tarafından "tehdit" edildiği ve bu nedenle Kılıçdaroğlu'na karşı Özgür Çelik'in adaylığına destek verdikleri söyleniyor. Bunu da gazeteci Barış Yarkadaş, İmamoğlu'nun söylediğini iddia ettiği şu sözlere bağlıyor:

"Ben Özgür Çelik'in maddi ve manevi arkasındayım. Eğer Erdoğan Toprak ile Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Özgür Çelik'ten desteğini çekerse onların da altını boşaltırım."

Toprak ve ekibi böyle bir tehdit nedeniyle mi boyun eğdiler yoksa gönüllüler mi bilemem; ama CHP'liler Toprak'ın "Biz genel başkanımızın yanındayız" deyip İmamoğlu'na destek vermesine de çok kızgınlar.

Bu tabloya yeniden CHP İstanbul İl Başkan adayı olan Cemal Canpolat'ın adaylık konuşmasındaki şu açıklamayı da ekleyelim:
"Bu düzeni değiştireceğiz. CHP'lilerin belediyelerde iş bulabilmek için İyi Parti'nin kapılarına gitmek zorunda bırakılmasına son vereceğiz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun itibarsızlaştırılmaya çalışılmasına izin vermeyeceğiz."

DELEGE BAŞI 150-300 BİN TL
Canpolat, kimi kastediyor dersiniz? Hangi belediye olduğunu söylemese de mesajın hedefinde İmamoğlu olduğu çok açık.
Parasal söylentilere gelince...
CHP kulislerinde uzun süredir İBB eksenli parasal ilişkiler hep gündemde. Hatta daha önce CHP'nin medyayı nasıl fonladığını açıklayan Kılıçdaroğlu'nun eski avukatı Mustafa Kemal Çiçek rakam bile veriyor:
"Şu an itibarıyla CHP İstanbul İl Kongresi öncesi delegelere verilen rakam 150-300 bin civarında seyrediyor!.. 8 Ekim'e doğru rakamın artma olasılığı çok yüksek! 4-5 Kasım'da yapılacak 38. Olağan Kurultay'da dönecek rakamları düşünün! Pekâlâ bu para kimin parası? Ben söyleyeyim, milletin!"

İLÇE BAŞKANLARINA 1 MİLYON!
Son günlerde rakamın da değiştiği, delege sayısına göre ilçe başkanlarına 500 bin ile 1 milyon arası para verildiği iddia ediliyor.

KONGREYİ KİM ALIR?
Tecrübeli CHP'liler, bütün bu delege operasyonlarına, "değişimci" görünümlerine rağmen İmamoğlu ve Özgür Özel ekibinin yeni bir siyaset ortaya koymadıkları ve güven vermedikleri için şansları olmadığı kanısında. Canpolat ise tecrübesi ve toparlayıcılığıyla daha şanslı görünüyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN