Bakan Kacır ve Selçuk Bayraktar'dan A Haber'e özel açıklamalar! "Türkiye dünyaya damga vurdu"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Selçuk Bayraktar, A Haber ekranlarında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, "Teknolojide yeni çığırlar açmayı hedefliyoruz. Türkiye Ay misyonunu iki aşamada gerçekleştirecek. Türkiye bunu yapabilir" dedi. Selçuk Bayraktar ise KIZILELMA'nın 2024'te seri üretime geçeceğini belirtti.

Giriş Tarihi 01 Eylül 2023, 21:04 Güncelleme 02 Eylül 2023, 07:21
Bakan Kacır ve Selçuk Bayraktar’dan A Haber’e özel açıklamalar! Türkiye dünyaya damga vurdu

İÇİNDEKİLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, A Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Kacır ve Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayii ve teknoloji alanlarında büyük gelişme kaydettiğinin altını çizerek TEKNOFEST ve KIZILELMA hakkında kritik açıklamalar paylaştı.

İşte Bakan Kacır ve Bayraktar'ın açıklamalarından satır başları:
Biz 2018'den bu yana TEKNOFEST'ler düzenliyoruz. Bugüne dek 4 TEKNOFEST'i İstanbul'da düzenledik. Samsun'da, Gaziantep'te ve Azerbaycan'da düzenledik..

REKORLARA İMZA ATACAĞIZ
2023 için bir karar almıştık Cumhuriyetimizin 100. yılında 3 büyükşehrimizde 3 TEKNOFEST'i buluşturalım demiştik. Ankara'da ilk kez düzenliyoruz. Ankaralıların da TEKNOFEST'e hasret olduklarını gördük.

Muazzam bir ilgi var. Biz nihai katılımı son gün akşam açıklayacağız ama hem 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda muazzam bir coşku vardı. Dün ve bugün de bu coşku devam etti. İstanbul'a yakın bir katılım olacağını tahmin ediyoruz.

Cumartesi ve pazar zannediyorum rekorlara imza atacağız.

"TÜRKİYE BUNU YAPABİLİR"
Teknolojide yeni çığırlar açmayı hedefliyoruz. Türkiye Ay misyonunu iki aşamada gerçekleştirecek. İlk erişimde, Dünya yörüngesinden Ay yörüngesine kendi ateşlediğimiz bir hibrit roket motoru ile geçiş yapacağız ve Ay'a sert iniş yapacağız. Ama birkaç yıl sonra yeryüzünden fırlatmayı da kendi imkanlarımızla yapmak ve Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirerek Ay yüzeyinde araştırma yapacak bir uzay aracı geliştirmek istiyoruz. Türkiye bunu yapabilir.

HEPSİ TEKNOFEST KUŞAĞININ BİR PARÇASI
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar: 7'den 77'ye herkese hitap eden bir festival.

Kendini milli tekonoloji hamlesine adamış bir anlamda ülkemizin tam bağımsız ve müreffeh yarınları için milli teknoloji geliştirmesini kavramış bunun için emek veren dua eden buradaki gençlerimize teknolojinin şampiyonlarına dua eden destek veren herkes bu kuşağın parçası bu anlamda.

Biz yarışmalarımızda çok daha ileriki yaşlardan da katılımlar olduğunu gördük büyük bir heyecanla katılan yarışmacılarımız da oldu. Torununu tutup buraya getirenden tutun da torunu anne babasını dedesini getirenler de var. Hepsi TEKNOFEST kuşağının bir parçası.

DÜNYAYA DAMGA VURMUŞ HAVA ARAÇLARI: AKINCI, KIZILELMA...
Bizim yetiştiğimiz dönemde böyle dünyaya nam salacak yüksek teknoloji bir cihazı geliştirmeyi önceleyen bir bakış açısı yoktu. Ne toplumda ne mühendis camiasında, daha çok mühendislerin bile hedefi bizim kuşağımız açısından baktığınızda çok uluslu bir şirkette belki bakım mühendisi olabilmekti en büyük hayal aşağı yukarı buydu.

Oysa bugün buradaki eserlerimize baktığımızda AKINCI'dan tutun da HÜRJET'e, KIZILELMA'dan GÖKBEY'e bunların hepsi bırakın yerli üretim olmayı tümüyle Türk mühendisleri tarafından tasarlanan araçlar kimisi dünyaya damgasını vurmuş hava araçları. Bütün dünyada adına şarkılar bestelenmiş marşlar bestelenmiş bir hale geldi.

Bizim kuşağımız açısından baktığınızda son 20 yıllık milli teknoloji dönüşümü sayesinde aslında bambaşka bir yere evrildi konu. Artık Türk evladı da yüksek teknolojiyi geliştirir yaptı mı dünyanın en iyisini yapar ve elbette kadim medeniyetimizin o güçlü köklerine dayanarak bunu gerçekleştirir insanlığın faydasına milletinin faydasına dosdoğru ahlaktan adaletten doğruluktan ayrılmadan bunu gerçekleştirir.

KIZILELMA 2024'TE SERİ ÜRETİMDE
TEKNOFEST İstanbul'da dünya havacılık tarihine geçecek uçuşlar gerçekleştirdik. (KIZILEMA için) Biz 2023'te Cumhuriyetimizin 100.yılında uçuracağımızın sözünü vermiştik. 2022'in sonunda uçurduk. 1 ay kala sürpriz yaptık. Şimdi de test kampanyası, geliştirme faaliyetleri devam ediyor. 2024'te inşallah seri üretime geçeceğiz.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: Roket yarışmaları bütün çocuklarımızın takım halinde teknoloji çalıştıkları ellerini elektroniğe mekanik tasarıma değdirdikleri kendi başlarına görevi icra edebilme başarısına ulaştıkları bir ortam sunuyor. Bizim çocuklarımız liseden başlayarak artık roket teknolojisini sahada gerçekleştiriyorlar ve fırlatıyorlar. Başarılı olduklarını gördüklerinde de çok seviniyorlar.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN