KKTC'den BM'ye net mesaj: Pile-Yiğitler Yolu Projesinden geri dönüş yok... BM araçları kepçe ile süpürüldü Yunan zıpladı! AK Parti'den net tavır

KKTC'de BM Barış Gücü askerleri gerilime sebep oldu! BM askerleri Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere geçtiğimiz gün sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi. KKTC güvenlik güçleri ise BM'ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı. Konuya ilişkin açıklama yapan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını bildirdi. BM Barış Gücü’nün Pile-Yiğitler Projesi'nin inşa sürecine ilişkin tavrına sert tepki gösteren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhurbaşkanımızın BM platformlarında açık ve net şekilde dile getirdiği gibi, herkes Kıbrıs’ta iki eşit egemen halk olduğu gerçeğine tam saygı göstermelidir. KKTC’nin egemenlik haklarına kimse saygısızlık yapamaz…" dedi.

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2023, 17:19 Güncelleme 19 Ağustos 2023, 16:00
KKTC’den BM’ye net mesaj: Pile-Yiğitler Yolu Projesinden geri dönüş yok... BM araçları kepçe ile süpürüldü Yunan zıpladı! AK Parti’den net tavır

İÇİNDEKİLER

BM Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere geçtiğimiz gün sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi.

KKTC'DE 'YOL ÇALIŞMASI' GERGİNLİĞİ I VİDEO İZLE

KKTC yetkililerini ve yol yapım araçlarını engellemek isteyen BM Barış Gücü askerleri, ayrıca araçlarını KKTC topraklarına park etti.

BM ASKERLERİNE DOZERLERLE MÜDAHALE EDİLDİ
KKTC güvenlik güçleri ise BM'ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.

KKTC'DEN AÇIKLAMA: BU YOLDAN DÖNÜŞ YOK
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını bildirdi.

Ertuğruloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek "Rum'un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır." ifadesini kullandı.

"BM BİZİ ENGELLEMEYE ÇALIŞMASIN"
KKTC'nin bir yerden toprak çalma niyeti olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, "Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Bu proje tamamen insani bir projedir ve hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü'nün Türk dostu bir örgüt olmadığını vurgulayarak KKTC olarak oyuna gelmeyeceklerini belirtti.


PİLE-YİĞİTLER YOLUNU YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
A Haber canlı yayınına katılan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu BM yetkililerinin her zaman Rum tarafını kolladığını belirterek, "Rum tarafı kışkırtıyor. Pile-Yiğitler yolunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.

PROJE TAMAMEN İNSANİ NEDENLERLE YAPILIYOR
KKTC Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere tamamen insani nedenlerle Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin hazırlandığını bildirmişti.

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu'nun genişletilmesi ve iyileştirilmesi için hazırlanan projenin, Pile halkının, bölgedeki arazilere kolayca ulaşımı, bölge halkının ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgesi'ne muhtaç olmadan geçiş yapmasını sağlamak amacıyla hazırlandığı kaydedilmişti.

AB VE YUNAN ZIPLADI
Yunanistan ve ABD'deki Yunan lobileri durumdan rahatsızlığını dile getirmekten geri durmadı.

MİÇOTAKİS KIBRISLI TÜRKLERİ SUÇLADI
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, gelişmeler üzerine GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'i telefonla arayarak Rum kesimine destek vererek KKTC'deki soydaşlarımızı suçladı!

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Miçotakis algı içerikli şu ifadelere yer verdil;

"Cumhurbaşkanı Hristodulidis'le görüştüm. Kendisine, Kıbrıslı Türklerin BM barış gücü üyelerine yönelik kabul edilemez saldırılarını onaylamadığımı ifade ettim. Yunanistan ve Kıbrıs, uluslararası düzeyde uygun önlemleri almak için koordineli haldedir."

Türk düşmanlığı ile bilinen ABD'li senatör Bob Menedez ise, yol çalışmasının izinsiz olduğunu ileri sürerek 'derhal' sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, olaya ilişkin açıklamalarda bulunarak konunun tamamen insani olduğunu ve Pile halkının ulaşım sorununu çözme niyetinde olduklarını söyledi. Tatar, "Pile halkı aslında 10 dakikada gidebileceği yolu bir saatte gidiyor" dedi. Yolun büyük bir kısmının KKTC toprağı olduğunu söyleyen Tatar, "Kimsenin toprağında, malında gözümüz yok" ifadelerini kullandı. Ayrıca Tatar, "Pile halkı çok şikayetçi, çünkü 10 dakikalık yolu bir saatte gidip geliyorlar. Rumların da bu tarafa geçmesi ile trafik daha da yoğunlaştı. Aslında o bölgede batı kapısı dediğimiz bir kapı vardır ve onun kullanılması ile ilgili İngiliz İdaresi'ne başvuru yapıldı. Ancak olumlu bir yanıt alınamadı. Biz de Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladık." dedi.

AK PARTİ'DEN BM'YE TEPKİ KKTC'YE TAM DESTEK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'nün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Pile-Yiğitler Projesi yolunun inşa sürecine ilişkin takındığı tutumun kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türklerinin Pile'deki arazilerine ulaşımını kolaylaştırmak için yapılan Pile-Yiğitler yolunun, insani bir amaç taşıdığını belirterek "Buna karşılık Kıbrıs'ta görev yapan BM Barış Gücü'nün Pile-Yiğitler Projesi yolunun inşa sürecine ilişkin takındığı tavır kabul edilemez ve son derece yanlış olmuştur." ifadesini kullandı.

Barış Gücü'nün, Rum kesimini memnun etmeye dönük söz konusu tavrının, bizatihi Kıbrıs'taki varlığını ve itibarını zedelediğine işaret eden Çelik, "Barış Gücü, Rumlar tarafından Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa ile Pile-Voroklini yol yapımlarına izin vermiştir. Dolayısıyla Barış Gücü'nün bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı tutum, çifte standart içermektedir ve Barış Gücü'nün tarafsızlığına ağır darbe vurmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, bu süreçte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne desteğinin tam olduğunu bildiren Çelik, son gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Çelik, hiç kimsenin Kıbrıs Türkü'nün iyi niyetini istismar etmeye kalkmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Kıbrıs Türklerine eşit mesafede, tutarlı ve çifte standart içermeyen tutum sergilemesi beklentimizdir. Cumhurbaşkanımızın BM platformlarında açık ve net şekilde dile getirdiği gibi herkes Kıbrıs'ta iki eşit egemen halk olduğu gerçeğine tam saygı göstermelidir. KKTC'nin egemenlik haklarına kimse saygısızlık yapamaz."


Dozerlere BM araçlarını yoldan çekin talimatını veren Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Dün yaşanan gerginlikte bizim 8 polisimiz yaralandı ve darp raporları alındı. 2 tane sivil vatandaş yaralandı. Bunu yapan da Barış Gücü'dür. Birçok haber çıkıyor ama burada yapılan sadece insani bir yoldur. Bölgenin gelişmesi ve Pile halkının daha rahat giriş-çıkış yapabilmesi için bu çalışmalar devam ediyor. Buradan da asla geri adım atmayacağız." dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN FRANSIZ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da geçtiğimiz günlerde Fransa Dışişleri Bakanı Colonna ile mesele üzerine görüşmüştü. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede, görüşmenin Fransa Dışişleri Bakanı Colonna'nın talebi üzerine gerçekleştirildiği belirtildi.

Görüşmede, Bakan Fidan'ın, sorusu üzerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümetinin Pile-Yiğitler Yolu projesi hakkında muhatabını bilgilendirdiği ifade edildi.

Fidan-Colonna görüşmesinde ayrıca Karadeniz Tahıl Girişimi de ele alındığı kaydedildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN