Konuşması yaptırılmayan Hukuk Fakültesi öğrencisi gündem oldu! Muhammet Emin Ay'a iade-i itibar

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Muhammet Emin Ay, birincilikle bitirdiği bölümünün mezuniyet töreninde, 'birincilik konuşması' hakkından mahrum bırakıldığını iddia etti. Konuya ilişkin İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü, inceleme başlatıldığını bildirdirdi. Büyük tepkiye neden olan skandalla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Dekan kararı ile birincilik konuşması hakkı elinden alınan Ay'a bu sabah itibari ile iade-i itibar yapıldığı öğrenildi.

Giriş Tarihi 05 Ağustos 2023, 20:58 Güncelleme 05 Ağustos 2023, 22:33
Konuşması yaptırılmayan Hukuk Fakültesi öğrencisi gündem oldu! Muhammet Emin Ay’a iade-i itibar

İÇİNDEKİLER

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Muhammet Emin Ay, birincilikle bitirdiği bölümünün mezuniyet töreninde, 'birincilik konuşması' hakkından mahrum bırakıldığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından yaşananlara ilişkin bilgi veren Ay, "Her sene mezuniyette yapılan birincilik konuşması İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini birincilikle bitirmeme rağmen bugün yaptırılmaya layık görülmemiştir." ifadelerini kullandı.

Öğrencinin izin verilmeyen konuşmasının metninde, 28 Şubat postmodern darbesine ve merhum Başbakan Necmettin Erbakan'a atıf yapılması dikkat çekti.

Öte yandan Ay, sosyal medya hesabından yaptırılmayan konuşmasını paylaştı. Metinde şu ifadeler yer almaktaydı;

''Daha, yakın bir süre evvel ülkemiz, toplum yapısını yok sayan 28 Şubat sürecine maruz kaldı. Öncesi ve sonrasıyla bu dönemin oluşturduğu travmaların ve bıraktığı izlerin silinmediğinin en yakın şahitlerinden olduğumu; mezuniyetin 4 ağustosta yapılacağı haberini ailemle paylaştığımda annemin mezuniyete gelip gelemeyeceğini bana sormasıyla bir kez daha derinden hissettim.

28 Şubat sürecinin bırakmış olduğu iz nedeniyle taşımasından onur ve gurur duyduğum çarşafından dolayı zamanında atıldığı İstanbul Üniversitesine evladının mezuniyet törenine gelemeyeceğini düşünmüştü. Annem, İstanbul Üniversitesinde Fen Fakültesi biyoloji bölümü son sınıf öğrencisiyken başörtüsü yasağı nedeniyle okulu bırakmak mecburiyetinde kaldı. Bugün ona yarım bıraktırılan İstanbul Üniversitesinin, Hukuk Fakültesini birinci olarak bitirmenin haklı gururunu yaşıyor, bu nedenle bu konuşmamı anneme atfetmek istiyorum. Hamdusenalar olsun ki isminde ikna özünde icbar olan odalar bir daha asla açılmamak üzere kapandı. Artık bu gibi hukuksuz durumların önünde durmak bizim boynumuzun borcudur"

İNCELEME BAŞLATILDI
Konuya ilişkin, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü de bir açıklama paylaştı:

Rektörlükten yapılan açıklamada, "İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden birincilikle mezun olan sevgili öğrencimiz Muhammet Emin Ay'ı tebrik ediyor, meslek hayatında başarılarının devamını diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Hukuk fakültesinin mezuniyet töreninde gerçekleşen "üzücü" durumla ilgili Rektörlüğün inceleme başlattığı kaydedildi.

ADALET BAKANI HAREKETE GEÇTİ
Ay'ın yaşadığı bu mağduriyet sonrası ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un harekete geçtiği öğrenildi. Tunç'un Ay'ı telefonla arayarak sahne gerisinden yaşananları kendisinden dinlediği ve tebrik ettiği öğrenildi.

YÖK BAŞKANI HAKSIZLIĞA SUSMADI
Tepkiyle karşılanan skandala YÖK Başkanı Erol Özvar'ın da sessiz kalmadığı ortaya çıktı. Özvar'ın Dekan kararıyla susturulan Muhammet Emin Ay'ı aradığı ve kendisine haksızlık yapıldığının altını çizdiği belirtildi.

Hukuk Fakültesi'ndeki hukuksuzluğun ortaya çıkmasıyla beraber İstanbul Üniversitesi Rektörü Osman Bülent Zülfikar da mağdur öğrenci Emin Ay'ı rektörlüğe davet edip kendisi ile görüştü.

Muhammet Emin Ay'ı makamında ağırlayan Zülfikar, başarısından dolayı tebrik ederek kendisine plaket takdim etti.

İSTİFASI İSTENDİ
Öte yandan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün, İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ekmekçi'nin istifasını istediği de öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN