FETÖ borsasına akılalmaz beraat! 200 bin dolarlık rüşvet suç kaydı sayılmadı

Son dakika haberi! Her fırsatta FETÖ borsalarıyla mücadele ettiklerini öne süren CHP yandaşı Cumhuriyet Gazetesi yazarları Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun avukatı Kazım Yiğit Akalın'ın, 4'ü polis 2'si avukat FETÖ borsası şebekesinin organizatörü olduğu ortaya çıkmıştı. İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanık avukat Akalın'a verilen 2 yıl 6 ay hapis ve 1 milyon 395 bin 360 lira adli para cezası kararını Bölge Adliye Mahkemesi bozdu. 13. Ceza Dairesi dosyadaki delillere rağmen ses kayıtlarının hukuka aykırı ele geçirildiğini belirterek tüm sanıkların beraatı yönünde karar imzaladı.

Giriş Tarihi 31 Temmuz 2023, 08:52 Güncelleme 31 Temmuz 2023, 09:08
FETÖ borsasına akılalmaz beraat! 200 bin dolarlık rüşvet suç kaydı sayılmadı

İÇİNDEKİLER

İstanbul ünlü bir nakliye şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı G.Ç. savcılığa gelerek babası Ş.Ç.'nin İstanbul Emniyet Müdürlüğü polislerince FETÖ üyeliği suçlamasıyla gözaltına alınmak istediğini, kendi avukatları olan Mehmet Asım İplikçioğlu'nun önce dosya hakkında gizlilik kararı nedeniyle bilgi alamadığını, daha sonra ise "polislerle irtibatlı bir şahıs bana ulaştı, dosya içeriği ile ilgili bilgiler verdi" dediğini söyledi. G.Ç., devamında avukatın kendisine bu aracı sayesinde polislerin babası Ş.Ç. lehine fezleke düzenleyeceklerini, ifade verdikten sonra serbest bırakabileceklerini ancak bunun karşılığında 150 bin dolar para istediklerini söyledi.

ORGANİZATÖR KAZIM YİĞİT AKALIN ÇIKMIŞTI
İş insanı G.Ç. babası için yapılan söz konusu teklif üzerine harekete geçerek savcılığa ihbarda bulundu. İhbar üzerine başlatılan soruşturmada polislerle iş insanı G.Ç. lehine fezleke hazırlanmasındaki organizatörün, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun avukatı Kazım Yiğit Akalın olduğu belirlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonrasında iddianame hazırlandı. İddianamede Hazine ve Maliye Bakanlığı 'Mağdur', Ş.Ç isimli iş insanı "Suçtan zarar gören", oğlu iş insanı G.Ç. ise "Müşteki" sıfatıyla yer aldı. İddianamenin deliller kısmında ise müşteki G.Ç.'nin şikayet dilekçeleri, G.Ç. ile avukat Mehmet İplikçioğlu arasında yapılan görüşmelere ilişkin ses kayıtları ve çözümü ve İplikçioğlu'nun ifadesi yer aldı.

İplikçioğlu'nun ayrıca avukat Kazım Yiğit Akalın'la arasında yapılan Facetime ve Whatsapp görüşme ekran görüntüleri, aralarında yapılan telefon görüşmelerine ait ses kayıtları, Akalın'a ait HTS kayıtları ve el konulan dijitallerin imaj alma ve inceleme tutanakları yer aldı. Akalın'ın irtibatlarına yönelik teknik takip ve HTS incelemesinde bulunuldu. Akalın'ın B.Y. , E.O.T., İ.İ., R.E. isimli polis memurlarıyla, söz konusu süre zarfında iletişimleri ve farklı tarihlerde birliktelikleri olduğu ortaya çıkarıldı.

AKALIN FETÖ ŞÜPHELİSİ İŞ İNSANININ PEŞİNE DÜŞTÜ
Akalın'ın, iş insanının avukatı Mehmet İplikçioğlu'na ilk olarak 1 Mart tarihinde Whatsapp üzerinden, "Mehmet ağabeyciğim iyi geceler. Yarın müsaitliğiniz olur mu 11 gibi?" şeklinde mesaj attı. İplikçioğlu da "Yarın 11.30 daha rahat olur" diyerek ofisine davet etti. Avukat İplikçioğlu'nun ofisine giden Kazım Yiğit Akalın, burada "Abi senin Ş.Ç. diye bir müvekkilin var m?" diye sordu. İplikçioğlu'nun bu soruya "evet" cevabı vermesi üzerine Akalın, "Abi bana ulaştılar ve Avukat Mehmet Asım İplikçioğlu'nu tanıyor musun, onun Ş.Ç. diye bir müvekkili var. Kendisinin bir dosyası var. Yardımcı olabileceklerini söylüyorlar ama bunun bir bedeli olacak diyorlar" dedi.

200 BİN DOLAR
Bu teklifi müvekkillerine ileten İplikçioğlu, iş insanının "Karşılığında ne istiyorlar" sorusuyla karşılaştı ve cevabını ertesi gün Kazım Yiğit Akalın'la yapacağı ikinci görüşme sonrası öğreneceğini bildirdi. Akalın, İplikçioğlu'nun ofisine tekrar gelerek, "Her şey ayarlanacak, emniyetten serbest bırakılır" dediğini aktardı. Akalın, aracıların bunun karşılığında 200 bin dolar istediğini iletti. İplikçioğlu da bu teklifi müvekkillerine iletti. İş insanının söz konusu yaşananları ihbar etmesiyle birlikte başlatılan soruşturmada ilk etapta avukat Mehmet İplikçioğlu'nun 29 Mart'ta 'şüpheli' sıfatıyla ifadesi alındı.

Bunu öğrenen FETÖ borsasının organizatörü Kazım Yiğit Akalın panikleyerek, savcılığa müracaat etti ve ifade vermek istediğini beyan etti. Savcılığa dilekçe de sunan Akalın, dilekçesinde İplikçioğlu ile iş insanı hakkındaki soruşturması hususunda konuştuğunu, avukatlık hizmeti sunmayı teklif ettiğini, avukatlık ücreti için ise 50 bin dolar talep ettiği iddiasında bulundu. Şüpheli avukatın, İplikçioğlu ile söz konusu dosya üzerinde görüştüğünü kabul etmesi dikkat çekti.

RÜŞVETE TEŞEBBÜS SUÇUNDAN CEZA ALDI
4'ü polis 2'si avukat 6 kişilik FETÖ borsası şebekesi içerisinde yer aldığı ortaya çıkan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun avukatı Kazım Yiğit Akalın İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Sabah'ta yer alan habere göre, mahkeme, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan ve ilk duruşmada tahliye edilen sanık avukat Akalın'ı "rüşvete teşebbüs" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Kazım Yiğit Akalın'ı ayrıca aynı suç kapsamında 1 milyon 395 bin 360 lira adli para cezasına mahkum eden heyet, sanık avukat Mehmet Asım İ. hakkında "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verdi.Heyet, sanık polisler İsmail İ, Bayram Y, Ertuğrul Osman T. ve Rıza E'nin "rüşvet" suçundan beraatlerini kararlaştırdı. Bunun üzerine soruşturma savcısı tarafından dosya istinaf edildi. İstanbul Bölge Adliyesi 13. Ceza Dairesi'ne gelen dosya kapsamında Bölge Adliye Mahkemesi şaşırtan bir karar verdi.

DELİLLER HUKUKA AYKIRI ELDE EDİLMİŞ
13. Ceza Dairesi, sanık avukat Kazım Yiğit Akalın ile mağdurlar arasında doğrudan bir görüşme olmadığını, gerçekleşen bir adet görüşmeye ilişkin ses kaydı bulunduğu, bu ses kayıtlarının hukuka aykırı olup delil olarak dikkate alınmayacağını belirterek mahkumiyete yetecek yeterli delil bulunmadığından sanıklar hakkında verilen cezaları bozarak beraat kararı verilmesini kararlaştırdı. Ceza dairesi Bölge Adliye Mahkemesine temyiz nedenleri içeren bir dilekçe verilerek dosyanın Yargıtay'a temyiz edilmesinin de açık olduğunu kaydetti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN