Başkan Erdoğan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü! Mutabakat imzalandı | EOKA'cı Rum kesimine ayar, dünyaya tarihi çağrı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'de Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti'nin açılış törenine katıldı. Burada önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü. Görüşmede Türkiye ve KKTC arasında mutabakat zaptı imzalandı. KKTC'deki 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Resmî Töreni'nde de konuşan Başkan Erdoğan, "Ada'da federal çözüm mümkün değil" diyerek EOKA'cı Rum kesimine ayar verdi. Erdoğan, dünyaya tarihi bir çağrıda bulundu ve "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bir an evvel tanıyın! Gerçeklere sırt dönmeyin" dedi.

Giriş Tarihi 20 Temmuz 2023, 17:52 Güncelleme 20 Temmuz 2023, 20:43
Başkan Erdoğan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü! Mutabakat imzalandı | EOKA’cı Rum kesimine ayar, dünyaya tarihi çağrı

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'de Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti'nin açılış törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada törene katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Erdoğan, "Kıbrıs Türkü'nün Ada'daki varlığının baki olduğunu dosta düşmana haykırdığımız Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümünü bu vesileyle yürekten tebrik ediyorum" sözlerini kullandı.

Sivil hava trafiğine 3 Şubat 1975'te açılan Ercan Havalimanı'nın daha önce 20 bin metrekarelik terminal binası, 34 bin metrekarelik otopark alanı ve 2 bin 755 metre uzunluğunda ana piste sahip olduğunu belirten Erdoğan, 2016'da başlanan inşa faaliyetleriyle havalimanının geniş gövdeli uçaklara da ev sahipliği yapma kapasitesine kavuşturulduğunu bildirdi.




PİLOTLARLA BİRLİKTE KOKPİTTE
Öte yandan Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti'ne ilk uçuş yapan ve ilk teker koyan uçak Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan uçak idi. Erdoğan havalimanına iniş sırasında kokpitte yer aldı.

BAŞKAN ERDOĞAN KKTC'YE İLK RESMİ UÇUŞTA KOKPİTTE I VİDEO İZLE




MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI
Açılış töreni sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa'da bulunan Concorde Hotel'de baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası iki lider, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Hizmeti Sunulması Hakkında Anlaşma ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Düzensiz Göçle Mücadele Merkezi Tesisi Sürecinde Türkiye Cumhuriyeti'nce Verilecek Desteğe İlişkin Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.



LEFKOŞA ATATÜRK ANITI'NDA TÖREN: "REİS BURAYA SLOGANLARI
Erdoğan daha sonrasında Lefkoşa Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı ve 'Anıt Özel' defterini imzaladı. Tören alanında bulunanlar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları "Reis buraya" sloganları attı. Erdoğan, daha sonra kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.

Başkan Erdoğan, Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs Türk Halkı ile güç ve gönül birliği içerisinde gerçekleştirdiği 20 Temmuz Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümüne ulaşmanın heyecan ve gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle Anavatan, garantör Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne olan sarsılmaz desteğinin altını tekraren çiziyoruz. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hakkını, hukukunu ve egemenliğini her platformda savunmaya devam edeceğiz. Ruhun şad olsun."




KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 49.YILI
Başkan Erdoğan KKTC'de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Resmî Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.



İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"1974 BARIŞ HAREKATI'NIN ÖNÜNÜ AÇAN ECEVİT'İ, ERBAKAN'I VE TÜRKEŞ'İ RAHMETLE VE MİNNETLE ANIYORUM"
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıl dönümünde aranızda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Aziz şehitlerimizi burada rahmetle yad ediyorum. Kahraman gazilerimize bereketli ömür niyaz ediyorum. Şehitlerin hatırasına sahip çıkan Kıbrıslı kardeşlerimi tebrik ediyorum. 1974 Barış Harekatı'nın önünü açan dönemin başbakanı Sayın Ecevit'i, Başbakan Yardımcısı Sayın Erbakan'ı, sayın Türkeş'i rahmetle ve minnetle anıyorum.

"TÜRK ORDUSU 49 YIL ÖNCE YAZDIĞI DESTANLA KIBRIS'A BARIŞ VE HUZUR GETİRDİ"
Geleceğe emin adımlarla yürüyebilmek için geçmişi çok iyi bilmek zorundayız. 1963-1974 dönemi Kıbrıs Türkleri için kan, gözyaşı ve katliam demekti. İnsanlık onurunu, vicdanını ayaklar altına alarak Kıbrıs Türklerine zulmedildi. Korkunç katliamlara şahit edildik. Türk milleti zalimlere asla boyun eğmedi. Yok etmek istedikleri Kıbrıs Türkleri bugün kendi bayraklarının gölgesinde güvenle yaşıyor. Türk ordusu 49 yıl önce yazdığı destanla Kıbrıs'a barış ve huzur getirdi. Kıbrıs Türkü'nün asla yalnız olmadığını dünya gördü.

"BÜTÜN ÇABAMIZ ADA'YA 1974'TE GETİRDİĞİMİZ BARIŞIN KALICI OLMASINI TEMİN ETMEKTİR"
Hastalıklı zihniyetin neler yapabileceğini bu topraklarda gördük. Zulmü bildiğimiz halde intikam peşinde koşmadık. Bütün çabamız Ada'ya 1974'te getirdiğimiz barışın kalıcı olmasını temin etmektir. 20 Temmuz Kıbrıs Türk halkının egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolüdür.

"TÜRKİYE, KIBRIS TÜRKÜ'NÜN VARLIĞININ, EGEMENLİĞİNİN, VARLIĞININ HER ZAMAN GARANTÖRÜ OLACAKTIR"
Kıbrıs Cumhuriyeti adını gasbeden Rum tarafının yaptığı kabahati gizleyerek 3. taraflara bizi şikayet etmektir. Federal bir çözümün mümkün olmadığını herkes anlamalıdır, adil bir çözüm istiyoruz. Bu Ada'da işlenen katliamları ne unutacağız ne de unuttturacağız. Anavatan Türkiye, Kıbrıs Türkü'nün varlığının, egemenliğinin, varlığının her zaman garantörü olacaktır. Ada'da eşit statü kabuıl edilmeden yeni bir müzakere söz konusu değildir.

"KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'Nİ BİR AN EVVEL TANIYIN"
BM Kürsüsü'nden yaptığı tarihi çağrıyı tekrarlıyorum: Gelin Ada'daki gerçeklere sırtınızı dönmeyin. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bir an evvel tanıyın.

BAŞKAN ERDOĞAN KKTC'DEN AYRILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'daki temaslarının ardından "TC-TUR" uçağıyla Türkiye'ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Ercan Havalimanı'ndan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, bakanlar, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik, Zafer Sırakaya, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da KKTC'den ayrıldı.