Mersin, Hatay, Çanakkale, Tekirdağ, Adana, Balıkesir, Diyarbakır'da orman yangını! Yangında son durum ne?

Hava sıcaklıklarının artması ve bazı tedbirsiz davranışlardan ötürü birçok ilde orman yangınları meydana geldi. Mersin, Hatay, Çanakkale, Tekirdağ, Adana, Balıkesir, Diyarbakır’daki yangınlara hızla havadan ve karadan müdahale edildi. Bazı illerde yangın kontrol altına alınırken bazı illerde ise söndürme çalışmaları devam ediyor. Öte yandan Çanakkale’deki orman yangını 3. gününde kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: "Çanakkale’deki orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmalarımız devam ediyor." dedi. Yangınlarla ilgili gözaltı ve tutuklamalar var. İşte yurt genelinde görülen yangınlarda son durum...

Giriş Tarihi 18 Temmuz 2023, 08:24 Güncelleme 18 Temmuz 2023, 20:51
Mersin, Hatay, Çanakkale, Tekirdağ, Adana, Balıkesir, Diyarbakır’da orman yangını! Yangında son durum ne?

İÇİNDEKİLER

Yaz aylarına girmemizle birlikte yurtta birçok ilde görülen orman yangınlarıyla mücadele sürüyor.

2 gün önce başlayan yangınlarda, Hatay, Muğla, Adana, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale ve Mersin'in ardından bir yangın haberi de Diyabakır'dan geldi.

"ÇANAKKALE'DEKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI"
Öte yandan Çanakkale'deki orman yangını 3. gününde kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: "Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

ÇANAKKALE'DEKİ ORMAN YANGININ BİLANÇOSU HELİKOPTERDEN GÖRÜNTÜLENDİ
Çanakkale'de önceki gün çıkan orman yangınında alevlerin zarar verdiği alanlar, helikopterden görüntülendi. Kızılkeçili köyü yakınlarında 16 Temmuz'da başlayan yangın, havadan ve karadan yapılan yoğun müdahalelerle kontrol altına alındı. Geniş bir alanı etkileyen yangını söndürme çalışmalarında çok sayıda personel ve kara aracının yanı sıra uçak ve helikopterler de yoğun mesai harcadı. Alevlerin hasara neden olduğu ormanlık alanlar ile tarım arazilerini Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne ait helikopter yardımıyla havadan görüntüledi.

5 İLDE YANGINLAR KONTROL ALTINDA
Adana, Mersin, Hatay, Balıkesir ve Muğla'daki orman yangınları ise kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ekiplerin çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

2 KİŞİ TUTUKLANDI
Öte yandan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç son bir haftada ülke genelinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili olarak 7 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 2'sinin tutuklandığını söyledi.

HATAY'DAKİ YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ BELLİ OLDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, beraberindeki Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangını bölgesinde incelemede bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yerlikaya, yangının, 2 kişinin bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesi için yaktıkları ateşin ormana sıçraması nedeniyle başladığını söyledi. Yerlikaya, bu kişilerin gözaltında olduğunu bildirdi.

16 TONLUK YANGIN BOMBASIYLA SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI DESTEKLENDİ
Milli Savunma Bakanlığı, devam eden yangınlara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 18 helikopter ve 2 uçağın farklı bölgelerdeki yangın söndürme çalışmalarına destek verdiği ifade edildi. Bakanlık, Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların da havadan 16 tonluk yangın bombası atarak söndürme çalışmalarını desteklediğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'ın Belen ilçesinde dün saat 14.00 sıralarında başlayan orman yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı.

KONTROL ALTINA ALINDI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabından yangına yönelik açıklama yaptı. "Hatay, Belen'deki orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Orman teşkilatımız başta olmak üzere alevlere göğüs geren tüm kurumlarımızın çalışanlarına teşekkürler. Yeşil vatan size minnettar." dedi.

ÇANAKKALE'DEKİ YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR
Çanakkale'de rüzgarın etkisiyle yayılan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Kızılkeçili köyü yakınlarında dün saat 16.31'de başlayan yangına 6 uçak, 15 helikopter, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle müdahale ediliyor.

6 KÖY BOŞALTILIYOR
Bölgede alevlerle mücadele aralıksız sürerken, alevler rüzgarın da etkisiyle yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı.

Alevlerin Çanakkale-Çan karayoluna ulaşması üzerine, karayolu ulaşıma kapatıldı.

Vatandaşların geçmesine izin verilmezken, Çanakkale Valiliği yerleşim yerlerini tehdit eden 6 köyü boşaltma kararı aldı.

Konu ile ilgili Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangını rüzgarın etkisiyle şiddetini artırmıştır, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak Köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE Sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir."

Çanakkale'nin Kızılkeçili köyünde alevlerle mücadele aralıksız sürerken bir yangın haberi de Ayvacık ilçesinden geldi.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Tabaklar Köyü'ndeki ormanlık alanda çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

BALIKESİR YANGINI KONTROL ALTINDA

Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı Alyaka Mahallesi mevkisindeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye itfaiye ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

76 personel, 13 arazöz, 2 su ikmal aracı, 5 ilk müdahale aracı ve 1 helikopterle müdahale edilen yangın, yaklaşık 6 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı.

Ekipler, 5 hektar alanın hasar gördüğü yangının çıkış nedenini araştırıyor.

TEKİRDAĞ'DA DA ORMAN YANGINI ÇIKTI

Tekirdağ'ın Malkara ilçesindeki Kadıköy Mahallesi'nde de orman yangını çıktı.

Vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi üzerine bölgeye Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ile çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Yangına 4 helikopter ve 2 uçakla havadan ve karadan müdahale edildi.

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Vali Aziz Yıldırım, yetkililerden bilgi aldıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ORMAN YANGINI 13 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI
Dün akşam olay yerine gelen Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, yangının 350 hektarlık alanda etkili olduğunu açıkladı. Çıkan yangın müdahalelerin ardından bu sabah saat 05.00 sıralarında kontrol altına alındı. Alanda soğutma çalışmaları başlatıldı.

Yangınla ilgili Valilik yazılı bir açıklama yaptı. Tekirdağ Valiliği açıklamasında, "Malkara ilçemiz Devecik Mahallesi'ndeki bir tarlada saat 15.50'de balya makinesinden çıkan kıvılcımla başlayan ve Teteköy ile Deveciköy Mahalleleri arasında bulunan çamlık alanda rüzgarın da etkisi ile geniş bir alana yayılan yangına ilk 15 dakika içerisinde müdahale edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Meşe ağaçlarının bulunduğu alanda 350 hektar alanın yanmasına balya makinesinin sebep olduğu belirtildi. Ormana yakın noktada dün adı öğrenilemeyen bir kişinin hasat edilen tarlada samanları balya haline getirdiği sırada, balya makinesinin alev almasıyla yangın çıktığı ifade edildi.

Yıldırım "Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Bugün ülkemizin birkaç yerinde ormanlarımız ciğerlerimiz yanıyor. Hakikatten bu anlamda biz de çok üzüntülüyüz. Bugün saat 15.48 civarında Malkara'nın Deveci köyünde bir orman yangını başladı. Bütün ekiplerimiz 16.06 itibarıyla yani yaklaşık 15 dakika sonra hemen müdahaleye başladık." diye konuştu.

"BÜTÜN ARKADAŞLARIMIZLA BİRLİKTE TAMAMEN SÖNENE KADAR BURADA OLACAĞIZ"

Vali Yıldırım yangına çevre illerden gelen itfaiye ekiplerinin dışında, arazi ve iş makineleri ile 4 uçak 2 helikopterle müdahale edildiğini söyledi.

Herkesin yangının söndürülmesi için seferber olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Şu anda TOMA'larımız, polisimiz, çevik kuvvetimiz hepsi burada. Jandarma komandolarımız geliyor akşama bir şey lazım olursa diye. Şu anda Tetecik köyüne gelmesin diye uğraşıyoruz. Allah'a şükürler olsun köyümüzde herhangi bir sıkıntı yok, kaybımız yok. Evlere ulaşmadan arkadaşlarımız tüm gayretleriyle yangını engellemeye gayret ediyor. Şu anda kontrol altında gibi görünüyor. Yalnız rüzgar devam ediyor. Rüzgarın devam etmesi demek bu yangının en ufak bir kıvılcım bile kalsa en ufak bir kor bile kalsa bunun bir rüzgarla tekrar alevlenebileceği anlamına geliyor. Onun için son duman ortadan kalkmadan biz buna söndü diyemiyoruz. Öyle ümit ediyorum ki bütün arkadaşlarımızla birlikte tamamen sönene kadar burada olacağız. Biz de hep birlikte burada olacağız. Arkadaşlarımızın yanındayız. Gayret ediyoruz yangının söndürülmesi için. İnşallah kısa zamanda sönecek."

Vali Yıldırım, ilk belirlemelere göre yangının 300 hektar alanda etkili olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

DİYARBAKIR'DA EKİPLERİN MÜDAHALESİ DEVAM EDİYOR

Bir yangın haberi de akşam saatlerinde Diyarbakır'dan geldi.

Kentin Lice ilçesinde çıkan orman yangını ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

İlçenin kırsal Arıklı Mahallesi mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lice Belediyesi, Bingöl'ün Genç Belediyesinden itfaiye ile jandarma ve Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğünden ekipler sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

MERSİN'DE ÇIKAN ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Gülnar ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Kavakoluğu Mahallesi'nde 16 Temmuz'da çıkan ve 3 mahalleye daha sıçradıktan sonra dün kontrol altına alınan orman yangını bölgesinde henüz belirlenemeyen nedenle yeniden dumanlar yükseldi.

İhbar üzerine bölgeye söndürme helikopterleri, çok sayıda arazöz, ilk müdahale aracı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekibi sevk edildi.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

Bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

Gülnar ilçesi Kavakoluğu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 16 Temmuz'da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle Korucuk, Çavuşlar ve Tepe mahallelerine yayılmıştı. Alevler nedeniyle Kavakoluğu Mahallesi'ndeki 5 ev yanmış, 4 mahalledeki 373 hane tedbir amaçlı boşaltılmıştı. Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle dün kontrol altına alınmıştı.

ADANA'DAKİ ORMAN YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ

Adana'nın Karaisalı ilçesinde de çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edildi.

Kelebek Mahallesi kırsalında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine alana, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yönlendirildi.

Ekipler, 2 helikopter, 12 arazöz, 5 su tankı, 3 iş makinesi ve 70 personelle alevlere müdahale etti.

Yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

DATÇA'DA ÇIKAN ORMAN YANGINI DA KONTROL ALTINDA

Muğla'nın Datça ilçesinde ise restoranda çıkan ve ormanlık alana sıçrayan yangın kontrol altına alındı.

Hızırşah Mahallesi Asardibi mevkisinde restoranda çıkan yangın önce makilik alana, daha sonra ormanlık alana sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı hava ve kara araçları ile itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin çalışması sonucu kontrol altına alınan yangında 1 hektar zirai, makilik ve ormanlık alan zarar gördü.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN