6'lı masa Vatikan'ın DEVA'sı oldu! Ali Babacan'dan 'beyaz duman'lı aday belirleme formülü

Son dakika haberi! 6 benzemezin bir araya geldiği kifayetsiz masanın küçük ortağı Ali Babacan, aday belirleme sürecinin 'beyaz duman' ile sonuçlanacağını söyledi. Babacan, "En sonunda o 6'lı masada bir beyaz duman tütecek. Beyaz duman tüttüğünde de diyeceğiz ki hayırlı olsun" dedi. DEVA Partisi Genel Başkanı'nın yaptığı 'beyaz duman' tanımı tüm dikkatleri üzerine topladı. Bilindiği üzere Beyaz Duman, Vatikan'daki Papa seçimlerinde belirleyici bir unsur. Bu gelişme, "Aday mı seçiyorsunuz papa mı seçiyorsunuz?" yorumlarını da beraberinde getirdi. Öte yandan Vatikan'da Papa'nın belirlenmesi sonrası yapılan testis kontrolü sosyal medyada gündem oldu. Sosyal medyada yorum yapan bir kullanıcı, "Ali Babacan'ın bizzat testis kontrolu yapması evresine erişir mi.? Veya 6+1'li masada bu görevi yapabilecek başka kalite kontrolcu kim olabilir.?" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 06 Aralık 2022, 00:04 Güncelleme 06 Aralık 2022, 13:01
6’lı masa Vatikan’ın DEVA’sı oldu! Ali Babacan’dan ’beyaz duman’lı aday belirleme formülü

İÇİNDEKİLER

Seçimlere sayılı bir zaman kala Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı hala belli olmuş değil.


ABD ve Londra'da icazet yoklayan ve 3 Aralık'ta da aleni bir şekilde adaylığını ilan eden Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti ve diğer ittifak ortaklarının vetosu ile karşı karşıya.



Meral Akşener, her seferinde 'kazanacak bir aday' söylemine sığınıyor, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı işaret ediyyor. İP tabanı da Kılıçdaroğlu'nun kazanamayacağını zaman zaman dile getiriyor.

Bir yandan da masanın küçük ortakları aday ile ilgili görüş bildirmeye devam ediyor.



"BEYAZ DUMAN TÜTTÜĞÜNDE HAYIRLI OLSUN DİYECEĞİZ"
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP yandaşı Fox TV'de yayınlanan İlker Karagöz ile "Çalar Saat" programına konuk oldu.

Aday için bir isim listesi belirleyeceklerini belirten Babacan, "Uygun gördüğümüz isimleri liderlerle istişareye başlayacağız. En sonunda o 6'lı masada bir beyaz duman tütecek. Beyaz duman tüttüğünde de diyeceğiz ki hayırlı olsun" şeklinde konuştu.



PAPA SEÇİMLERİNİ ÖRNEK VERDİ
Ali Babacan'ın kullandığı ifadeler arasında yer alan 'Beyaz Duman' tanımı ise tüm dikkatleri üzerine topladı.

Bilindiği üzere Beyaz Duman, Vatikan'daki Papa seçimlerinde belirleyici bir unsur. Papa seçimi sürecinde bir araya gelen kardinaller, adaylar için oylama yapıyor. Oylama sonucu ise dünyaya duman işareti ile ilan ediliyor.



Fotoğrafta: Vatikan'da icra edilen Papa seçimlerinin sonucunu ilan eden beyaz duman


BEYAZ VE SİYAH DUMAN NE ANLAMA GELİYOR?
Sobadan beyaz duman çıkarsa ve çanlar çalınırsa bu papanın seçildiği, siyah duman çıkarsa sonuç alınamadığı anlamına geliyor.

Geçmişte bacadan yükselen dumanın siyah mı yoksa beyaz mı olduğu yolundaki karışıklık üzerine Sistine Chapel'e 2 ayrı soba kurduruldu. Kimyasallar sayesinde bir sobadan siyah, bir sobadan da beyaz duman çıkacak.

VATİKAN'DA BAŞKA TESTLERDE VAR
Babacan'ın açıklamaları sosyal medyada alay konusu olurken Papa seçimi sonrası Vatikan'da gerçekleştirilen başka testlerin 6'lı masada yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

Buna göre, yeni Papa'yı alt kısmı delik bir sandalyeye oturtup testislerinin olup olmadığını kontrol etmektir. Konuyla ilgili Tarihçi yazar Murat Bardakçı Papa seçimleriyle ilgili yazısında yapılan ritüeli şu sözlerle ifade ediyor:

"SARKAN MÜKEMMEL TESTİSLER"
Yaşlı başlı kardinaller yeni Papa'yı seçtikten sonra ilk iş olarak ne mi yaparlar? Söylenenlere bakılırsa adamcağıza sade bir cüppe giydirir, alt kısmı delik bir sandalyeye oturtur ve aşağıdan sandalyenin deliğine doğru elini uzatan biri, Papa'nın testislerinin olup olmadığını kontrol eder ve kardinaller yeni Papa'nın kadın değil, erkek olduğu konusunda böylece emin olurlar!


Muayeneyi tamamlayıp Papa hazretlerinin testislere sahip bulunduğuna emin olan muayeneci, ardından asırlardan buyana tekrarlanan Latince "Testiculos habet et bene pendentes" yahut "Duo testis bene benedata!" yani "Sarkan iki adet mükemmel testisi var!" cümlesini haykırarak Aziz Petrus'un vekilinin erkek olduğunu cümle âleme müjdeler!

Sosyal medyada konuyla ilgili yorum yapan bir kullanıcı, "Beyaz duman ile Papa'nın ilan edilmesinin bir aşama sonrası..." Ali Babacan'ın bizzat testis kontrolu yapması evresine erişir mi.? Veya 6+1'li masada bu görevi yapabilecek başka kalite kontrolcu kim olabilir.?" ifadelerini kullandı.