Son dakika: Uçakta maske takmak zorunlu mu? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda maskelerden kurtulduğumuzu söylemişti. Peki uçaklarda maske takmak zorunlu mu? Merak edilen soruyu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verdi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 27 Nisan 2022, 12:40 Güncelleme 27 Nisan 2022, 13:00
Son dakika: Uçakta maske takmak zorunlu mu? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs Bilim Kurulu ile ilgili Bakan Koca, "Gerektiğinde her gün bir araya gelen kurulumuz oldu. 110 kişilik bir ekipten bahsediyoruz. Dün en son toplantısını yapmış oldu. Bir çok bilim kurulları var. SMA'da olduğu gibi, bağımlılıkta olduğu gibi... Benzer şekilde yine bu süreci yakından izliyor olacağız." dedi.

Koca şunları söyledi; Bilim Kurulu son toplantısını dün yaptı.

Sadece ulaşım ve sağlık kuruluşlarında vaka sayısı binin altına inene kadar maske kullanımı onun dışında hiç bir alanda maske kullanımı olmayacak şeklinde açıklama olmuştu. Bunun içine uçaklar da, eğitim de, kapalı alanlar da tüm kurumlar girmiş olur.

Maskenin koruyucu olduğunu bir enfeksiyon durumunda bir başkasına bulaştırmada önleyici olduğunu biliyoruz. Bundan sonraki süreçte herhangi bir vatandaşımız üst solunum yolu enfeksiyonu hisseder durumda olursa bir başkasına bulaştırmamak için maskesini takıyor olmalı, bu bizim için bir alışkanlık olmalı. Biz maskenin koruyucu olduğunu, bulaş riskini önlediğini biliyoruz.

BAŞKAN ERDOĞAN BİLİM KURULU SONRASI AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Başkan Erdoğan sona eren Bilim Kurulu toplantısının ardından, alınan yeni kararları duyurmuştu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Dünyamızın son 2 yılı bu salgının gölgesi altında geçti. Bu süreç kısa sürede üretimden tüketime, spordan eğitime, istihdama kadar her alanı etkileyen bir krize dönüştü.Ülkelerin her biri kendi kapasiteleri ölçüsünde salgınla mücadeleye girişti. Ciddi sıkıtnılar yaşandı. Koskoca devletlerin havalimanlarında Maske kapma kavgasıan giriştiklerine hep birlikte şahit olduk. Devletlerin yönetim becerileri de sınandı. Türkiye, bu sınalardan alnının akıyla çıkabilen az sayıdaki ülkelerden biri olmuştur."

"Dünyada örnek bir varoluş mücadelesini ortaya koyan bu heyeti ayrıca kutluyorum. Bizim için de çok çok önemli olan bazı hocaları da ebediyete uğurladık. Merhum Cemil Taşçıoğlu, Murat Dilmener, Feriha Öz gibi salgında hayatını kaybeden hocalarımızın isimlerini verdiğimiz hastaneleri bu mücadelenin sembolleri olarak görüyoruz. Diğer ülkelerde insanların sağlık kuruluşlarına erişimi kısıtlanırken biz şehir, devlet, acil durum hastaneleri ile 16 binin üzerinde ynei yatağı da hizmete açtık. Toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında da hehrangi bir zaafiyete asla müsaade etmedik. Vefa grupları gibi uygulamalarla insanlarımızın yanında yer aldık. En önemli desteği Bilim Kurulumuz ve alt çalışma grupları vermiştir. DSÖ de takdirlerini de kendi platformlarında açıkça kaydetmiştir. Kovid-19 salgın yönetimi ve çalışma rehberleri mücadeledeki en önemli yol haritamız olarak öne çıkmıştır."

"Bilim Kurulumuz bundan sonra olağanüstü bir durum olmadıkça toplanmayacaktır. Kapalı mekanlarda maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Sadece toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında devam edecek."