🔥Nevruz Bayramı bugün mü? Nevruz ne demek, anlamı ne? İşte gelenekler ve adetler

Her yıl Mart ayında Nevruz Bayramı geleneksel şenlikler eşliğinde kutlanıyor. Ülkemizde de 21 Mart'ın gelmesiyle birlikte Nevruz Bayramı hakkında araştırmalar hız kazandı. Baharın müjdecisi anlamına gelen Nevruz Türk geleneklerinde önemli bir yere sahiptir. Peki 🔥Nevruz Bayramı bugün mü? Nevruz ne demek, nedir? Nevruz Bayramı gelenekleri ve adetleri nelerdir, neden ateşin üzerinden atlanır? İşte merakla araştırılan soruların yanıtları ve en güzel, en anlamlı kısa-uzun resimli Nevruz Bayramı mesajları ve sözleri...

Giriş Tarihi 21 Mart 2022, 09:35 Güncelleme 21 Mart 2022, 09:35
🔥Nevruz Bayramı bugün mü? Nevruz ne demek, anlamı ne? İşte gelenekler ve adetler

İÇİNDEKİLER

Nevruz Bayramı bugün mü? Nevruz ne demek, anlamı ne? soruları internet arama motorlarında günün en çok araştırılan konusu oldu. Baharın müjdecisi olan Nevruz her yıl bu ayda çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı'nın ayrıca tarihi kökenleri de bulunuyor. Nevruz Farsça 'yeni gün' anlamına gelmektedir ve Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını temsil eder. İşte Nevruz ve Nevruz Bayramı hakkında detaylı bilgiler...

NEVRUZ BUGÜN MÜ?

Bugün Nevruz Bayramı! Nevruz Bayramı her yıl Mart ayının 21'inde kutlanmaktadır. Her ülkede farklı şekillerde kutlanılan bu bayramı için en sık görülen kutlama büyük bir ateşin üstünden atlamak. İşte Nevruz Bayramı hakkında merak edilenler...

NEVRUZ NE DEMEK, ANLAMI NEDİR?

Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır.

2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül – 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.

NEVRUZ BAYRAMI GELENEKLERİ VE ADETLERİ

Birbirinden farklı etkinliklerin düzenlendiği Nevruz kutlamalarında geleneksel kıyafetler giyilir ve yörelere ait halk oyunları oynanır. Çocuklara tişört, kültür haritası, topaç, boyama kitabı ve yap-boz gibi eğitici hediyeler ve oyuncaklar dağıtılmaktadır.

Nevruz etkinliklerinde resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenmekte ve yarışmaları kazanan öğrencilere ödüller verilmektedir. Nevruz etkinliklerinde ise bilinen en büyük etkinlik Nevruz ateşidir. Nevruz ateşi yakıldıktan sonra ateşin üstünden atlanır ve kutlamalar bu şekilde devam eder.

Başta Anadolu, Orta Asya ve çeşitli coğrafyalarda kutlanan Nevruz Bayramı'nın ritüelleri de kuşaktan kuşağa aktarılıyor.

Kimi inanışlarda yeni senenin başladığı o güne günahlarından arınmış girmek isteyenler ateşten atlıyor. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında bulunuyor. Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor.

Bugüne özel kurulan ve 7 çeşit yemeğin bulunduğu "nevruz sofrası"na toplu halde oturuluyor. Yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yiyerek, senenin o rahatlıkta geçmesini diliyor.

"Semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplarda arpa, buğday çimlendiriliyor ve bunlar sofralara konuluyor.

Yeni yılı yeni kıyafetler giyerek karşılayan insanlar, öncesinde evlerini temizliyor, varsa yıkılan yerleri onarıyor, badanalarını yapıyor. İnsanlar böylece yeni yılda her şeyin yeni olmasına özen gösteriyor.

Nevruzda mezarlık ziyareti de sık görülen ritüellerden. Bu ritüel, ecdatla evladın buluşması olarak görülüyor. Kabir ziyaretlerinde atalara saygı gösteriliyor.

Nevruz Bayramı kutlamalarında yumurtaların tokuşturulması da yaygın görülüyor. Üremeyi ifade eden yumurtalar, bolluk için boyanıyor ve tokuşturuluyor. Ayrıca spor müsabakaları düzenleniyor, şarkılar söylenip dans ediliyor, şairler şiir okuyor.

Nevruzun tarihi Ergenekon'a dayandırıldığından o gün demir dövülerek Ergenekon'dan çıkış da kutlanıyor.

EN GÜZEL, ANLAMLI KISA-UZUN RESİMLİ NEVRUZ BAYRAMI MESAJLARI VE SÖZLERİ

Doğanın ölü dokusu nevruzla birlikte can bulur. Baharın müjdeleyicisi olan Nevruz Bayramınız Kutlu Olsun.

Nevruz, içerdiği güçlü anlamlarla, yeni bir uyanışa, barışa, dostluğa, birlik ve beraberliğe yapılan bir çağrıdır. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.

Nevruz kış uykusuna yatan doğanın uyanışı, doğanın dirilişi ve baharın müjdeleyicisidir. Nevruz Bayramınız Kutlu Olsun.

Baharın gelişini simgeleyen, doğanın uyanışını gösteren ve sıcaklığın toprakla buluşmaya başladığına işaret eden Nevruz Bayramınız kutlu olsun.

Bereketin, beklentilerin, huzurun ve mutluluğun başlangıcı olan Nevruz Bayramınız kutlu olsun.

Yeşilin binbir tonunun görüldüğü doğada baharın gelişi Nevruz ile karşılanacak. Nevruz'un 2022 yılında da tüm dünyada bereketi getirmesi dileğiyle...

Virüsle mücadelede birçok ülke bolluğun, bereketin önemini anladı. Nevruz zamanı tüm dünyanın bolluk içinde yaşamasını, herkesin baharı görmesini temenni ederim. Nevruz Bayramı kutlu olsun.

Nevruz, huzur içinde, kardeşçe ve şenliklerle kutlanması gereken, tüm insanlık için sevgi, barış ve kardeşlik gibi değerlerin önemini hatırlatan bir bayramdır. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.