Başbakan Yıldırım'dan bedelli askerlik açıklaması! Bedelli askerlik ne zaman çıkıyor? Bedelli askerlikte şartlar ne?

Milyonlarca askerlik çağına gelmiş vatandaş gözünü bedelli askerlik haberine çevirdi. Hükümet 24 Haziran seçimleri öncesi bedelli askerlikle ilgili çalışmaların tamamlandığının müjdesini verdi. Başbakan Binali Yıldırım da bugün bedelli askerlikle ilgili bir açıklama yaptı. Peki ama bedelli askerlik ne zaman çıkacak? Bedelli askerlikte yaş sınırı ne olacak? Bedelli askerlikte ücret ne olacak? Bedelli askerlik 2018'de çıkacak mı? Bedelli askerlikte şartlar neler? Kimler bedelli askerlik yapabilir? Bedelli askerliğe nasıl başvurulur? Bedelli askerlikte son durum ne? İşte bedelli askerlikle ilgili tüm detaylar...

Giriş Tarihi 05 Temmuz 2018, 00:00 Güncelleme 06 Temmuz 2018, 21:38
Başbakan Yıldırım’dan bedelli askerlik açıklaması! Bedelli askerlik ne zaman çıkıyor? Bedelli askerlikte şartlar ne?

İÇİNDEKİLER

Bedelli askerlik bekleyen milyonlarca askerlik çağı gelmiş vatandaş 24 Haziran seçimlerinde verilen müjdenin ardından bedelli askerlik sürecinin netleşmesini beklemeye başladı. Kulislere yansıyan bedelli askerlikle ilgili detaylar vatandaşlar arasında heyecan yaratırken, bedelli ile ilgili son müjde de Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi.

Başbakan Binali Yıldırım, AA Editör Masası'nda bedelli askerlik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bedelli askerlik konusunun yeni hükümetin gündem maddelerinden birisi olacağını belirten Yıldırım, ''güvelik ve savunma zafiyeti söz konusu değil'' şeklinde konuştu.

YILDIRIM'IN BEDELLİ ASKERLİK KONUSUNDA YAPTIĞI AÇIKLAMA ŞÖYLE:

​Bu konu biraz olacaktı olmayacaktı başlangıçta bir tereddüt oluştu ama Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu konuyu ele alacağız demişti. Yeni hükümet açıklanacak, önündeki birçok gündem maddesinden bir tanesi de bu olacak. Bunu, bir bedelli meselesinin üzerinde bir konu olarak görüyorum. Bedelli zaman zaman birikmeler oluyor, bir karar alıyorsunuz şu kadar para ver askerlikten muaf ol diyorsunuz. Geldiğimiz noktada 5 milyon üzerinde askerlik çağında genç var. Bunları ya askere alacağız ya da yakalarından düşeceğiz.

"BÖYLE BİR SIKINTIMIZ YOK"

Yeniler gelmese bile 16 sene sürüyor. Nasıl olacak? Gelecek 35 yaşına kadar evlenmemiş, iş kurmamış ne o askere gidecek. Getirilecek çözüm daha kapsamlı, yapısal bir çözüm, zaten başladı. Özellikle geçtiğimiz yıllarda başladı, 15 Temmuz'dan sonrada hızlandı. Güvenlik ve savunma zafiyeti söz konusu değil. Böyle bir sıkıntımız yok. Sıkıntı ülkemizin en büyük kaynağı olan enerjisiyle, heyecanıyla bu gençlerimizin önündeki bu belirsizliği ortadan kaldırmak. Bunun kapsamlı bir çalışması TSK, Savunma Bakanlığı, Genelkurmay, Hükümet bu konuyu ele alıp kapsamlı bir çözüm üretilecek.

BEDELLİ ASKERLİK YAŞ VE ÜCRET SINIRI NE OLACAK? BEDELLİ ASKERLİKTE YENİ İDDİA…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerden önce verdiği talimat doğrultusunda bedelli askerlik konusunda çalışmalar tamamlandı. Buna göre bedellide yaş 26, ücret ise 20 bin TL olacağı iddia edildi.

2011 yılında 30 bin lira, 2014'te 18 bin lira olarak açıklanmıştı. Şimdi bu iki rakamın ortasında olması bekleniyor 20 - 25 bin lira olması bekleniyor.

Yaş konusunda da 28 yaş sınırı olacak şeklinde değerlendirmeler var, daha önce de 28 yaş sınırı olmuştu. 25 yaş talebi var.

Yerel seçimlerden hemen sonra bedelli askerlik çıkarılacak. Ücret konusunda 20 bin lira civarında olacak diye konuşuluyor.

KİMLER BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR?

Bedelli askerlik yapabilmenin iki farklı alternatifi bulunmaktadır. Bunları inceleyecek olursak;

1.ALTERNATİF: 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu "hizmeti" tamamlayabilirler. Buna kısaca "dahte" denir. "Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler" şeklindedir.

2.ALTERNATİF: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

TÜRKİYE'DE BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASI GEÇMİŞİ…

Cumhuriyet tarihinde 10 kez bedelli askerlik çıkartılmıştır. En son; 1987, 1992, 1999 yıllarında yapılmıştır.

17 Ağustos 1999 tarihinde çıkartılan bedelli askerlik uygulaması Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çıkartılmıştır.

2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün almış ve 30 bin TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yerine getirmiş sayılmışlardır. Yasa kapsamında 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır.

2 Aralık 2014 tarihinde ise 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğanların 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilmişleridir. Aşağıdaki tabloda yıllara göre bedelli askerlik ve bundan faydalanan kişi sayısı verilmiştir.