ABD-PYD oyunu Astana’da bozulacak

PYD/YPG’yi silaha boğan ABD’nin asıl amacı İdlib ile terör koridorunu genişletmek. Türkiye, bu terör ittifakına Rusya ve İran’la birlikte Astana’da ‘dur’ diyecek!

Giriş Tarihi 12 Ağustos 2017, 00:00 Güncelleme 12 Ağustos 2017, 11:30
ABD-PYD oyunu Astana’da bozulacak

İÇİNDEKİLER

ABD'nin terör örgütü PYD ile hazırladığı "İdlib" tezgahı tansiyonu yükseltti. İdlib'teki El Nusra varlığını bahane ederek "operasyon" sinyalleri veren ABD, hamiliğini yaptığı PYD'ye silah desteğini sürdürüyor. Rakka'da DEAŞ'la mücadele maskesiyle gönderilen rekor sayıdaki silahların önemli bölümü, PYD'nin kontrolündeki Afrin'e sevk edildi. ABD ve PYD'nin hedefi, İdlib'i Suriye'nin Kuzeyi'nde oluşturulması planlanan terör koridoruna dahil etmek.

TSK ÖNLEMLERİ ARTIRDI
Türkiye'nin ulusal güvenliğini ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden gelişmeler üzerine, TSK, Kilis-Afrin sınırındaki önlemleri üst seviyeye çıkardı, bölgeye ağır silahlar ve yeni birlikler sevk edildi.Askeri konvoylar bölgeye ulaşarak sınır hattında konuşlandı.

İHA'LARDAN KESİNTİSİZ UÇUŞ
TSK'ya ait İHA'lar da, kesintisiz uçuşlar yaparak bölgedeki her türlü hareketliliği anında tespit ediyor. Dün de İHA'lar, gün boyu bölgede uçuşlarını sürdürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgedeki gelişmelere ilişkin yaptığı son açıklamada, Türkiye'nin hassasiyetini ve kararlılığını ortaya koymuş "Fırat Kalkanı ile terör projesinin kalbine soktuğumuz hançeri, yeni hamlelerle genişletmekte kararlıyız" diyerek, hem bölgedeki terör örgütlerine ve hem de başta ABD olmak üzere bu örgütleri destekleyen ülkelere net mesaj vermişti. Sınır hattında olası tüm senaryolara karşı hazırlıklarını tamamlayan Türkiye, ulusal güvenliğimize yönelik tehditler ve Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda ağırlığını sürdürüyor.

TERÖR KORİDORU KONUŞULACAK
Bu ayın son haftası toplanacak Astana Zirvesi'nin öncelikli maddesini de, İdlib'teki gelişmeler ve ABD'nin PYD ile yaptığı işbirliğiyle genişletilmesi planlanan terör koridoru oluşturacak.

MÜSLİM'DEN YENİ KÜSTAHLIK: AZEZ'DE KANTON
ABD'nin verdiği destekle küstahlaşan terör örgütü PYD'nin sözde başkanı Salih Müslim'in son açıklaması ise Suriye'yi parçalama planını bir kez daha deşifre etti. Müslim, terör örgütünün yayın organına yaptığı açıklamada, terör koridoru planının önünde engel olarak gördüğü ÖSO'nun kontrolündeki Azez'i de kapsayan bölgede sözde yeni bir kanton ilan ettiklerini duyurdu.

TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN'LA KİRLİ İTTİFAKA 'DUR' DİYECEK
Tahran'da hafta içinde yapılan Astana'ya hazırlık toplantısında, "İdlib" konusu görüşüldü ve Türkiye-Rusya-İran arasında mutabakata varıldı. ABD-PYD işbirliği ile Suriye'de oluşturulmak istenen terör koridoruna Astana Zirvesi'nde "dur" denilecek. Bir önceki Astana Zirvesi'nde verilen, "İdlib'in çatışmasız bölge kapsamına alınması" kararının, ay sonunda toplanacak zirvede uygulamaya geçirilmesi bekleniyor.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ PARÇALAMAK İSTİYOR
Tahran'daki hazırlık toplantısı sonrası açıklama yapan Rus Bilimler Akademisi Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi yetkilisi Boris Dolgov, ABD'nin planlarıyla ilgili uyarıda bulundu: ABD, Kürt grupların yardımıyla Suriye'nin toprak bütünlüğünü parçalamak istiyor. Bu planın en büyük göstergesi ABD Yönetiminin Kürtlere yaptığı silah yardımıdır.