Bu nasıl tezgah?

Beşiktaş ile Konyaspor arasında oynanan Süper Kupa finaline saha olayları damga vurdu. Provokatörler yine ortalığı karıştırmak için çabalarken, İçişleri Bakanlığı olay ile ilgili soruşturma başlattı.

Giriş Tarihi 08 Ağustos 2017, 00:00 Güncelleme 08 Ağustos 2017, 10:22
Bu nasıl tezgah?

İÇİNDEKİLER

Samsun'daki Yeni 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan ve Atiker Konyaspor'un Beşiktaş'ı 2-1 mağlup ederek, Süper Kupa'nın sahibi olduğu maçın ardından olaylar çıktı. Karşılaşmanın bitiş düdüğüyle ise iki takım taraftarlarından çok sayıda taraftar sahaya indi. Maç sırasında da yaşanan taşkınlıklarda sahaya atlayan taraftarlar güvenlik ekiplerince etkisiz hale getirilirken, sahaya kelebek tabir edilen kesici aletin atılması olayın büyüklüğünü gözler önüne serdi. Siyah beyazlı oyuncu Quaresma çakıyı hakem Aydınus'a teslim etti. Her iki takımın tribünlerinde provokatörler başroldeydi. Taraftarlara sık sık sahaya inmeleri için telkinlerde bulunuldu.

HOLİGANLARIN ARASINA SIZDILAR
Yaşananalar kafalarda soru işaretleri bıraktı. Çocukların yiyeceği cipler bile stadyumlara alınmazken sayısız patlayıcı ve meşalenin içeriye nasıl sokulduğu araştırılıyor. Holiganlar daha stada girmeden provokasyonların başladığı da belirlendi. Beşiktaşlı taraftarı taşıyan otobüste yapılan aramada çok sayıda kesici alet ele geçirildi. Beşiktaşlıların yanlarında getirdiği, üzerinde "Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa" yazılı pankart 'izin alınmadığı' gerekçesiyle içeri sokulmadı. Oysa Çarşı grubunun arasına karışan terör yanlıları, terör örgütü DHKP-C'nin propagandasını içeren dövizi herkesin gözü önünde açtı. Faciaya davetiye çıkaran maç ile ilgili soruşturma açıldı.

ALMANLAR FIRSAT KOLLUYOR
Türkiye'ye karşı her platformda karalama kampanyası başlatan Almanya, olaylı karşılaşmanın ardından saldırıya geçti. Die Welt gazetesi, provokatörlerin başrolde olduğu olaylardan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sorumlu tuttu. Saldırganlar için 'Erdoğan yanlısı' uydurmasını ortaya atıp, 'karışıklığın yurt geneline yayıldığı' yalanına başvurdu. Almanlar, dünyanın hiçbir yerinde benzer olaylar yaşanmıyor algısı oluşturmaya çalıştı. Türkiye'yi 'kaos ülkesi' olarak göstermek için her yola başvurdular.

BEŞİKTAŞ'TAN SUÇ DUYURUSU
Süper kupa maçında sahaya giren taraftarın üzerinden kelebek tabir edilen sustalı bıçak çıkması, maç boyunca sahaya yanıcı ve patlayıcı maddelerin atılması üzerine iki kulüp de PFDK'ya sevk edildi. Kulüplere saha kapama ve seyirden men cezaları gelmesi bekleniyor. Beşiktaş, yaşanan olaylarla ilgili olarak ilk hukuki adımı attı. Beşiktaş, Konyaspor Kulübü, Konyaspor taraftarı ve kamu görevlileri hakkında Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

BAKANLIKTAN SORUŞTURMA
Samsun'da, Atiker Konyaspor ile Beşiktaş arasında oynanan Turkcell Süper Kupa Final karşılaşması sırasında ve sonrasında yaşanan olaylar üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanun hükümleri gereğince iki müfettiş görevlendirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca görevlendirilen müfettişlerden biri Samsun'da, diğeri ise İstanbul'da Türkiye Futbol Federasyonu merkezinde incelemelere başladı.

MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRİLDİ
İçişleri Bakanlığı da Beşiktaş-Konyaspor Süper Kupa maçında çıkan olaylarla ilgili müfettiş heyeti görevlendirdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, maç sırasında meydana olaylar neticesinde; seyircilerin sahaya inmesi ve yasak maddelerin sahaya sokulmuş olmasına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı'nca müfettiş heyeti görevlendirildiği belirtildi. Öte yandan 9 Ağustos Çarşamba günü gerekli ek tedbirlerin alınması için illerde toplantı yapılacağı kaydedildi. Bu kapsamda, Gençlik ve Spor Bakanlığı müfettişleri, İçişleri Bakanlığı müfettişleriyle koordineli olarak görev yapacak.