Tarihi ayar

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır süre gelen gerilim, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ni de gerdi. Karabağ meselesini dilinden düşürmeyen Erivan temsilcisi, Azeri Başkan’ı siyasi mesajlar vermekle eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tarihi ayar verdi: Konuşmanızın tamamı siyasi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mayıs 2017 Güncelleme 23 Mayıs 2017, 01:56
Tarihi ayar

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, dün İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen KEİ Zirvesi'ne, 12 üye ülkenin yanı sıra gözlemci ülkeler ile sektörel diyalog ortağı ülkelerin temsilcileri katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke temsilcilerini karşıladı. Zirve, Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı. Erdoğan, "huzur ve istikrar" vurgusu yaptı. "İçinde bulunduğumuz hassas Karadeniz coğrafyasının barış, istikrar ve refah içinde kalkınması hepimizin ortak amacı olmalı. Türkiye olarak ülkemize ilgi duyan tüm uluslararası yatırımcılara her türlü desteği veriyoruz. Bu konuda hiçbir ayrımcılık yapmıyoruz. Buna rağmen örgüt üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticaret ve yatırımların potansiyelimizin çok altında olduğu bir gerçektir. Bu engin coğrafyanın imkanlarını çok daha iyi değerlendirmenin yollarını aramalıyız. Bunun için kısır siyasi tartışmalara girmeden, müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşarak çalışmalarımızı yürütmeliyiz" ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN'A TEPKİ
Erdoğan'ın açılış konuşmasının ardından üye ülkeler sırayla söz aldı. Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır süre gülen Karabağ gerginliği, KEİ Zirvesi'nde de yaşandı. Kürsüye çıkan Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Azerbaycan topraklarının bir bölümünün Ermenistan tarafından işgal altında olduğunu anlattı. "Ermenistan, zehirli ideolojisinden vazgeçmiş değil" ifadesini kullandı. Azeri Başkan'ın Ermenistan'ı hedef alan sözleri üzerine tartışma başladı. Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ashot Hovakimiyan, Asadov'un açıklamalarına uzun bir konuşmayla yanıt verdi. Konuşmasının neredeyse tamamını Karabağ meselesine ayıran Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ashot Hovakimiyan, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü siyasi suçlama yeri değildir" dedi. Oturuma başkanlık eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise devreye girdi. Erdoğan, Ermenistan temsilcisine konuşmasından sonra teşekkür etti. Toplantının siyasi suçlama yeri olmaması gerektiği fikrine katıldığını söyleyen Erdoğan, "Ancak burada suçlamalar ve değerlendirmeyi hiçbir temsilci yapmadı. Siz konuşmanızın tamamını siyasi değerlendirmeye ayırdınız" sözleriyle Ashot Hovakimiyan'a tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyon Başbakanı Medvedev'i işaret ederek, tartışma konusunun Minsk üçlüsünün sorumluğunda olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, "Bu işin nihayete vardırılmasında büyük fayda var" dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, KEİ Zirvesi için Türkiye'ye gelen ülke temsilcilerini karşıladı. Zirve kapsamında aile fotoğrafı çekildi.