Kerry bastılar

Amerikan askerleri, Suriye’ye demir attı! Terör örgütü PKK’nın uzantısı olan YPG’nin armasını taktı. Ancak Türkiye’nin Cerablus operasyonu sonrası büyük panik başladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, bizzat YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekildiğini açıkladı

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 26 Ağustos 2016, 01:51
Kerry bastılar

İÇİNDEKİLER

Üst akıl, maşalarını kullandı. Kanlı terör örgütleri dört bir yandan Türkiye'ye saldırdı. FETÖ, DAEŞ, PKK ve PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD/YPG'li hainler Türkiye'yi hedef aldı. Ancak devletin, milletin ve askerin sabrı taştı. Türk Silahlı Kuvvetleri, önceki gün terör örgütü DAEŞ'in yuvalandığı Suriye'deki Cerablus kentine operasyon başlattı. Operasyona karadan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) destek sağladı. Cerablus 12 saatlik bir operasyonun ardından DAEŞ'li teröristlerden arındırıldı. Bu operasyon sonrası Fırat'ın batısına geçmeyi planlayan YPG'yi de büyük korku sardı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ankara ziyaretinin ardından dün Dışişleri Bakanı John Kerry bizzat Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradı. Kerry, Bakan Çavuşoğlu'na "PYD/YPG güçleri Fırat'ın doğusuna çekiliyor" açıklamasını yaptı.

'BİZE SÖZ VERDİLER'
ABD cephesinden bu açıklamalar gelirken dün bölgede önemli bir gelişme daha yaşandı. DAEŞ'den alınan Menbiç'teki YPG'li grupların kentten çekilerek yerlerini Arap koalisyonuna bıraktığı saptandı. PYD/YPG'nin sözde Dış İlişkiler Temsilcisi Zuhat Kobani de Menbiç'in askeri güçlere teslim edildiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau ise dünkü basın toplantısında önemli ifadeler kullandı. Trudeau, "YPG güçleri, DAEŞ'ten aldıkları alanları yerel halka bırakacaklarına dair söz verdiler. Onların bu sözlere bağlı kalmalarını bekliyoruz. Kentlerin yönetimi yerel halka verilmelidir" açıklamasını yaptı. Öte yandan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, konuyla ilgili şunları söyledi: "Özellikle PYD/YPG'nin doğu ve batı kantonlarını birleştirme hayalinde Cerablus önemli bir nokta. Böyle bir hayalin gerçekleşmemesi Türkiye'nin en önemli politik, stratejik önceliğidir."



TÜRKİYE KARARLI
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, önceki gün Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü. Ziyaretinin ardından İsveç'e hareket etti. Burada Türkiye'nin Suriye'deki operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Türkler, DAEŞ'i çıkarmak için ne kadar gerekiyorsa Suriye'de kalmaya hazırlıklı" dedi.