Aksakallı Paşa'ya terfi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2016 Güncelleme 29 Temmuz 2016, 02:01
Aksakallı Paşa’ya terfi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı, YAŞ karalarına göre, FETÖ'cülerden temizlenen TSK'da general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlandı.

FETÖ'CÜLERDEN TEMİZLİK SONRASI 99 ATAMA
Bugünden itibaren geçerli olmak üzere, FETÖ'cülerin ihraç edilmesiyle boşalan kadrolara da atamalar yapıldı. Kara Kuvvetlerinden ihraç edilen 65 tuğgeneralin yerine 57 albay, hava Kuvvetlerinden atılan 28 FETÖ'cü tuğgeneralin yerine de 17 albayın ataması yapıldı. Deniz Kuvvetlerinde yapılan temizlikte ise 28 tuğamiralin yerine 14 deniz albay getirildi. Böylelikle 110 tuğgeneral ve amiralin yerine 99 albayın rütbesi yükseltilerek ataması yapıldı.

149 FETÖ'CÜ YERİNE 115 GENERAL VE AMİRAL
Ayrıca, 16 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi. Kara Kuvvetleri'nde 10 general, Hava Kuvvetleri'nde 4 general, Deniz Kuvvetlerinde ise 2 amiral bir üst rütbeye terfi ettirildi. 20 general ve amiralin görev süresi ise bir yıl uzatıldı. Şura kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yapan 57 Albay Tuğgeneralliğe, Deniz Kuvvetleri'nde 14 Albay Tuğamiral olurken, Hava Kuvvetleri'nde de 28 Albay, Tuğgeneral yapıldı. Terfi alan general ve albayların toplam sayısı ise 115 oldu. FETÖ'den temizlenen TSK'da önceki gün toplam 149 general ve amiral görevden alınmıştı.

48 GENERAL EMEKLİ EDİLDİ
Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 47 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 29 Temmuz tarihinden itibaren emekli edilirken, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül tarihinden itibaren emekliye sev edildi.



AKSAKALLI PAŞAYA TERFİ
15 Temmuz akşamı FETÖ'cü teröristlerin derdest etmeye çalıştığı ancak, verdiği mücadele ile darbe girişiminin başarısız olmasında önemli rol oynayan Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksallı da Şura'da terfi aldı. Bordo Berelilerin komutanı olan Aksakallı, Tümgenerallik'ten Korgeneralliğe yükseldi. Korgeneral Aksakallı ile birlikte ayrıca 4 Tümgeneral daha Korgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri'nde Orgeneralliğe terfi eden tek isim ise 1'inci Ordu Komutanı olarak atanan Orgeneral Musa Avsever oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise darbecilerin Yeşilköy Hava Harp Okulunda düzenlediği toplantıya katılmayan Hasan Küçükakyüz Orgeneralliğe terfi etti.

GENERALLİĞE TERFİ EDEN İLK ASTSUBAY
YAŞ kararları arasında TSK tarihinde bir ilke de imza atıldı. Astsubaylık'tan gelen ve kurmay olmayan askerler, en fazla Albay rütbesine yükseldikten sonra emekli ediliyordu. Ancak son düzenlemelerle nitelikli albayların kurmay olmasalar bile generalliğe terfi ettirilmesinin önü açılmıştı. Bunun ilk örneği de dün gerçekleşti. Astsubaylıktan gelen ve kurmay olmayan Hava Uçak Bakım Albayı Cemal Balıkçı Tuğgeneralliğe terfi ettirildi.

SABAH