Sözler ahittir

TSK’nın İzmir’deki tatbikatını Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Org. Akar birlikte izledi. Akar, iki yüzlü davranan ABD’yi uyardı: İttifaklar kurulurken verilen sözler ahittir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Haziran 2016 Güncelleme 01 Haziran 2016, 02:48
Sözler ahittir

İÇİNDEKİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, İzmir Seferihisar'da bu yıl ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı nefes kesti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tatbikatı Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la birlikte izledi. Erdoğan ve Yıldırım, tatbikat için tasarlanan özel şapkaları taktı. Gerçek silahların kullanıldığı ve ilk kez hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryo, birlikler tarafından başarıyla uygulandı. Milli taarruz helikopteri ATAK da ilk kez bir tatbikatta atış gerçekleştirdi. Savaş uçakları ile ATAK helikopterlerinin hedef noktalarına yaptığı atışlar gerçek savaşı aratmadı. Senaryoya göre, Torrike'nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler'den yardım istedi. BM'nin de çağrısı üzerine, Türkiye'nin liderliğinde Almanya, ABD, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla dost birlikleri oluşturuldu. Dost birlikleri de, temsili ülke Torrike'nin işgal ettiği adayı kurtardı. Orgeneral Akar, TSK'nın bölgede ve dünyada barış ve istikrarın sağlanması için kurulan ittifaklara destek sağladığını belirterek, "Ancak unutulmamalıdır ki ittifaklar kurulurken verilen sözler ve varılan mutabakatlar karşılıklı birer ahittir" diyerek ABD'nin özellikle YPG ve Suriye konusundaki iki yüzlülüğünü eleştirdi. Org. Akar, terörle mücadelede kararlılık mesajı verdi: Diğer bir ifade ile barışta ter dökmeyen, savaşta kan döker...

KİMLER KATILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Org. Akar ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın yanı sıra Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov, ABD Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hodges, Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Saleh Al Bunyan, Katar Genelkurmay Başkanı Al-Ghanim, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Viktor Muzhenko.



TATBİKATTAN NOTLAR
TATBİKAT, ilk kez uluslararası katılımla gerçekleştirildi. MİLLİ Taarruz helikopteri ATAK tatbikatta atış yaptı. MİLGEM projesi kapsamında yapılan TCG Heybeliada korveti tatbikatta yer aldı. TATBİKAT alanı, ilk kez milli savunma sanayi firmalarına açıldı. EFES Tatbikatı'na 7 bin 500 asker katıldı.




Sergide Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın yöneticisi olduğu Baykar firmasının geliştirdiği insansız hava aracı 'Bayraktar' da yer aldı.