Zeus mu, Medusa mı?

Aizanoi Zeus Tapınağı'nın girişinde bulunan heykelin, göklerin tanrısı Zeus'a mı yoksa korku kraliçesi Medusa'ya mı ait olduğu tartışma yarattı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ekim 2015 Güncelleme 12 Ekim 2015, 00:00
Zeus mu, Medusa mı?

İÇİNDEKİLER

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde bulunan ve dünyanın ayakta kalabilen en önemli tapınaklarından olan önündeki mermer heykelin kadın mı erkek mi olduğu tartışılıyor. Kütahya Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Metin Türktüzün "Medusa mitolojiye göre 3 kız kardeşten, canavar kız olarak anılır. Bu nedenle de canavar ve çirkin bir kız olarak tasvir edilir. Ancak efsaneye göre; denizlerin tanrısı Poseidon, Medusa'ya aşık olmuş ve kuş kılığına bürünerek Tanrıça Athena'nın tapınaklarından birisine kaçırmıştır. Kraliçe Medusa'yı cezalandırmıştır. Heykelin saçları ve gözleri de bu tarife uyuyor" dedi.

'TEPESİNE YAPILMIŞTI'
Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi Adil Özkan ise heykelin Yunan mitolojisinde tanrıların babası olarak yazılan Zeus'a ait olduğunu iddia ederek "Aslında heykel Zeus'a saygı olarak ve uzaktan da görülmesi için tapınağın en tepesine yapılmıştı. Ancak 1970'teki Gediz depreminde yıkılıp yere düştü. O dönemdeki yetkililer, heykeli tepeye taşıyıp monte edemediği için Zeus tapınağının önüne koydular" dedi.

Aizanoi, Kütahya şehir merkezine 58 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik bir kenttir. Öyle sanılıyor ki ismi Zeus'un kızı su perisi Erato ile Arkadya ulularından Kral Arkas'ın oğlun dan gelmektedir. Aizanoi kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından ikinci Efes unvanını almıştır. Kentte dünyanın ilk örneklerinden Stadyum-Tiyatro kompleksi, dünyanın ilk borsa yapısı vardır.

İhsan TUNÇOĞLU