İnsanlık karaya vurdu

23 Suriyeli mültecinin daha umuda yolculuğu felaketle sonlandı. İstanköy Adası'na gitmek için bindikleri iki botun batması sonucu 5'i çocuk 12 mülteci hayatını kaybetti. Çocukların Bodrum'da karaya vuran cesetleri yürekleri dağladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2015 Güncelleme 03 Eylül 2015, 09:00
İnsanlık karaya vurdu

İÇİNDEKİLER

Suriye'deki iç savaş binlerce kişinin ölümüne sebep oldu. Canını kurtarmak isteyenler ise yine kaçak botlarla umuda yolculuğa çıktı. Ancak yolculukları ölümle sonlandı. Türkiye sığınmacılara sahip çıkarken, tüm dünyanın yaşanan bu drama seyirci kalması tepkilere yol açtı. Bodrum'da, önceki gece yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Kos Adası'na gitmek isteyen 17 Suriyeli mülteci, lastik bir botla Akyarlar Mahallesi'nin Aspat mevkiinden denize açıldı. Ancak uluslararası sulara ulaştıklarında, bot aşırı yük nedeniyle battı.

HAVADAN ARAMA BAŞLATILDI
Denize düşen mültecilerden 2'si çocuk 8 kişi boğulurken 7 kişi de kayboldu. Olay yerine gelen Sahil Güvenlik ekipleri, boğulmak üzere olan 2 mülteciyi ise kurtardı. Cesetleri karaya çıkaran Sahil Güvenlik ekipleri sabah ise 5 botla denizden bir helikopter ve bir uçakla da havadan kayıpları aramaya başladı. Bu sırada iki metrelik botla denize açılan 9 mülteciyi gören ekipler, geri dönmeleri için uyardı. Bunun üzerine dönüp karaya çıkan, 9 Pakistanlı mülteci, sudan cesetlerin toplanmasını izledi.

KÜÇÜCÜK BEDENLER...
Bodrum'daki ikinci mülteci faciası ise dün sabaha karşı yaşandı. Suriye'nin Kobani'den gelen 6 mülteci, yine Akyarlar Mahallesi'ndeki Alihoca Burnu mevkiinden Yunanistan'ın Kos adasına gitmek üzere lastik botla denize açıldı. Bot bir süre sonra battı. Suya düşen mültecilerden 3'ü çocuk, biri kadın 4 kişi boğuldu. Cesetler sabaha karşı Ali Hoca Burnu Plajı'nda karaya vurdu. Üzerlerinde can yeleği dahi bulunmayan ve Aylan Kurdi (3) ile ağabeyi Galip Kurdi (5) ve anneleri Rihan Kurdi'nin (35) kıyıya vuran bedenlerini görenler, gözyaşlarına boğuldu. Yarı baygın halde kurtulan baba Abdullah Kurdi ile bir mülteci ise ambulansla hastaneye kaldırıldı.

ÖLMELERİNE GÖZ MÜ YUMALIM?
Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin tehdit oluşturduğunu ve asayişi bozduğu iddialarında bulunan bir grup, sığınmacıların sınır dışı edilmesi için kampanya başlattı. Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilere karşı yapılan bu insafsız kampanya eleştirilerin odağı oldu. Birçok kişi, "Çaresiz insanları ölümüne göz mu yumalım? diyerek tepki gösterdi.

3 KİŞİ TUTUKLANDI
Mersin'in Anamur İlçesi'nde yasa dışı yollarla Avrupa'ya gitmeye çalışın 34 Suriyeli yakalandı. Mültecileri ilçeye getiren insan tacirleri, Suriye uyruklu Mohammad Burhanaddin Shkayfe (31) ve Muhammed El Muhammed (41) ile KKTC uyruklu Hasan Elhabta (34) tutuklandı. Antalya"da Yunanistan'a götürülmek üzere insan tacirlerine bin 500'er dolar ödeyen Pakistanlı 10 mülteci, "Yunanistan'a geldik" diye kandırılarak,
Gazipaşa İlçesi sahiline bırakıldı.

İZLANDA'DAN DESTEK
İzlanda hükümetinin yılda 50 Suriyeliyi ülkeye sığınmacı olarak kabul edebileceğini açıklamasının ardından İzlandalılar, Suriyelileri evlerine almalarına izin verilmesi için Facebook'ta kampanya başlattı. Kısa sürede 13 bine yakın İzlandalı, kampanyaya destek verdi. Ayrıca yazar Bryndis Bjorgvinsdottir'in İzlanda Refah Bakanı Eyglo Hardar'a yazdığı açık mektupta da sığınmacıların gelecekteki en yakın arkadaşları olabileceğini ifade etti.

6 KİŞİLİK BOTA 17 KİŞİ BİNDİLER
Ölüm korkusuyla yollara düşen mülteciler 6 kişilik botlara 17 kişi bindi. Ancak aşırı yükü taşıyamayan bot, uluslararası sulara ulaştığında batmaya başladı. Yaşanan faciada kardeşini kaybeden Ömer Toksin şunları söyledi: "Organizatör can yeleklerini botlara binerken zorla alıp denize attı. Kaçakçılara kişi başı 2 bin 50 avro ödedik."