Yaşam iyİLİKi

Kübra Doğan lenf hastalığına yakalandı. Yaşayabilmesi için ilik nakli gerekliydi. 50 bin örnek toplandı. Bir üniversitelinin kanı minik kızla uyuştu. Dün gerçekleşen nakille küçük Kübra hayata tutundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2015 Güncelleme 01 Eylül 2015, 01:05
Yaşam iyİLİKi

İÇİNDEKİLER

BAĞIŞIKLIK sistemini bozan Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastası 1 yaşındaki Kubra Doğan icin 28 yaşındaki bir universite oğrencisinden alınan uyumlu ilik, Antalya'ya goturuldu. Minik Kubra, Akdeniz Universitesi Hastanesi'nde dun yapılan nakille hayata bağlandı. Yaklaşık 1 yıl once Sağlık Bakanlığı ve Turk Kızılay tarafından başlatılan Turkiye Kok Hucre Koordinasyon Merkezi (TURKKOK) projesi kapsamında toplanan 50 bin bağışcı orneğinde yapılan calışmalar, Konya'da oturan Doğan Ailesi'ni sevindirdi. Ailenin 1 yaşındaki HLH hastası olan kızları Kübra Doğan, dün yapılan nakille, proje kapsamında nakli gerçekleştirilen 5'inci hasta oldu.

MÜSTEŞAR TESLİM ETTİ
Akdeniz Universitesi Hastanesi'ne gelen Sağlık Bakanlığı Musteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ve beraberindeki heyet, bağışcının kemik iliği nakli gercekleştiren Doç. Dr. Alphan Küpesiz' e teslim etti. Prof. Dr. Eyup Gumuş, "Nisan ayından bu yana 50 bin verici başvurdu. Kemik iliğinin nakli Sağlık Bakanlığı koordinatorluğunde gercekleştiriliyor. Dun 5'inci ilik nakli yapıldı. Bağışlar arasında yapılan testler sonucu 28 yaşındaki üniversite öğrencisinden 6 gün önce kan ve ilik uyuşması olduğu için nakil gerçekleştirildi" diye konuştu.

MALİYETİ 15 BİN TL

İlik naklinin Turkiye'den karşılanan ilikle gercekleştirilmesi halinde maliyetin 15 bin TL olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Ancak bu dışarıdan getirilen ilik olursa maliyeti 70 bin TL'yi buluyor" dedi. Akdeniz Universitesi Tıp Fakultesi Cocuk Hematolojisi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Alphan Kupesiz ise hastanın durumuyla ilgili bilgi verdi. Doc. Dr. Kupesiz, "Hastamız 1 yaşında, HLH hastası. Bu genetik bir hastalık, tek tedavisi kemik iliği nakli. Doğum sonrasındaki aylarda kendini gosteriyor. Tedavisi ancak kemik iliği nakliyle oluyor. Bunu da yaptık. Şuan gayet iyi durumda" şeklinde konuştu.