İşte Aydın Doğan'ın 'tarafsız' manşetleri

Aydın Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmini kullanarak idama mahkum edilen Mursi haberini veren Hürriyet’i savundu, ‘tarafsızım’ dedi. Oysa arşiv manşetleri onu yalanlıyor.

Giriş Tarihi 26 Mayıs 2015, 00:00 Güncelleme 26 Mayıs 2015, 04:23
İşte Aydın Doğan’ın ’tarafsız’ manşetleri

İÇİNDEKİLER

Medyasına attırdığı manşetlerle 'ekonomik çıkarları' doğrultusunda siyaseti dizayn etmeye çalışmakla gündeme gelen Doğan Medya Grubu patronu Aydın Doğan, dün Doğan Yayın İlkeleri Kurulu toplantısında kendisini savunmaya çalıştı.

Doğan, kendini "Biz parti değiliz ve bu yarışta yokuz. Bizi taraf olarak göstermek ve düşman ilan etmek inandırıcı değildir. Hiçbir partiyi düşman olarak görmeyen tarafsız yayıncılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz" sözleri ile savundu.

HER DARBEDE 'HAZIR' OLDA
Ancak patronluğunu yaptığı gazete arşivleri, Hürriyet'in sadece AK Parti iktidarı döneminde değil Türkiye'nin yakın tarihindeki neredeyse tüm dönemlerinde siyaseti dizayn etmeye yönelik manşetleri ile dolu. Hürriyet, 27 Mayıs 1960 darbesinde "Silahlı kuvvetlerimiz yönetime el koydu" şeklindeki sevinç dolu manşetlerinin ardından, Adnan Menderes ve arkadaşlarını idama götüren süreçte kara propaganda dolu manşetlerle de kamuoyu oluşturmuştu. İşte onlardan biri: Polatkan'ın zimmetinde 4 milyon lira çıktı! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde okuduğu şiirden dolayı aldığı hapis cezası sonrasında "Muhtar bile olamaz" manşeti atan Hürriyet, hiçbir siyasi lidere yapmadığı şekilde Erdoğan'a ismiyle hitap ederek "Tayyip'e şok ceza" başlığını atacak kadar da nezaketten uzaklaşabilmişti. TBMM'nin büyük çoğunlukla aldığı kararı "411 el kaosa kalktı" manşetiyle milli iradeyi eleştirme hakkını kendinde görebilen Hürriyet, siyaseti dizayn etme çabalarının yanı sıra bireyleri de hedef göstermekten çekinmedi. 20 Temmuz 1999'da Ahmet Kaya hakkında "Vay Şerefsiz Vay" manşeti atan Hürriyet, Kaya hakkında kamuoyunda adeta linç kampanyası başlatmıştı.

Yalan Doğan

GÜLEN İLE ORTAKLIK KURDU
Aydın Doğan, bütün siyasi parti ve kişilere eşit mesafede durduğunu söylese de, arşivler geçmişte hükümetleri düşürmek için yaptığı kirli ittifaklarla dolu. Onlardan biri: Postmodern Darbe olarak kayda geçen 28 Şubat sürecinde Fethullah Gülen'i manşetten konuşturan Hürriyet'in başlığı, hükümeti istifaya davet ediyordu: Beceremediniz, artık gidin.

Özalı da tehdit etmişti: Hürriyet, yüzde 52 oy ile Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının altında "Yüzde 52 ile seçilen Cumhurbaşkanı'na idam" başlıklı haberi vererek açık tehditte bulunmuş ama kamuoyundan gelen tepkiler, üzerine haberi değiştirmişti. Arşivlerdeki benzer manşetler, Mursi ve Erdoğan benzetmesinin kasıtlı olduğunu gösteren delillerle dolu. Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde Turgut Özal ile ters düşen Hürriyet'in 1989'da attığı manşetlerle Özal'ı da tehdit ettiği ortaya çıktı.

Kaynak: Star