Prensesin kanserle mücadele günlüğü

Ayak ağrısı şikayetiyle doktora başvurdu. Kemik kanseri teşhisi konuldu. Kemoterapide saçları döküldü. Kullandığı peruk nedeniyle "Pamuk Prenses"e benzetilen Gözde Nur Kodaz, kanserle olan savaşını anlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2015 Güncelleme 24 Mayıs 2015, 01:35
Prensesin kanserle mücadele günlüğü

İÇİNDEKİLER

İzmirli Gözde Nur Kodaz (22), Ankara Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitiminin son dönemindeydi. Ayak ağrısı nedeniyle hastaneye başvurdu. Yapılan muayenede kemik kanseri teşhisi konuldu. Genç kız, kanserle mücadele öyküsü internetteki "gözdenurundünyası" adlı bloğunda yazmaya başladı. Kanserin tek kişilik bir hastalık olmadığını, hasta yakınlarının kanserden daha çok etkilendiğini vurguladı. İlk kemoterapi seansını, toplumda "Hastalıklı kız" olarak tanınmaktan ne kadar korktuğunu anlattı. Upuzun saçlarına veda edip "Pamuk Prenses" olarak anılmasına neden olan peruğa alışmasını, uyguladığı tedavi yöntemlerini paylaşan Kodaz, kanser hastalarına nasıl davranılması gerektiğini gösteren bir de kullanım kılavuzu oluşturdu. Kılavuzda, kanser hastalarına ziyaretin kısa tutulması gerektiğine dikkati çekti.

EN ÖNEMLİSİ SAMİMİYET

Morali yüksek hastaların kemoterapi sürecinin çok daha kısa olduğunu vurgulayan genç kız, hasta yakınlarına şu tavsiyelerde bulundu: "Hastaya, sürekli moralini yüksek tutmasını tembihlemeyin. Zaten bunu defalarca duymuştur. Ziyaretine giderken hazır gıda götürmeyin. Hastanın yanında güler yüzlü olun ve sakın ağlamayın. En önemlisi de samimi olmaya özen gösterin."

İYİLİK HAREKETİ BAŞLADI

Gözde Nur Kodaz, hem kanser hastalarına hem de yakınlarına daha onlarca tavsiye de bulundu. İşte genç kızın bu önerileri sosyal medyada çığ gibi büyüdü. Gözde'nin öyküsünü öğrenen İzmirli mühendis, akademisyen, öğretmen ve ev kadını yeni anneler, sosyal paylaşım sitesi üzerinden örgütlendi. Kendi sütlerineden şifa olması için genç kıza göndermeye başladı. Kodaz, tanımadığı kadınların başlattığı "İyilik hareketi" ile
yaşama daha sıkı sarıldı.

ÇELLO İLE MOTİVE OLUYOR

22 yaşındaki Gözde Nur Kodaz, kemoterapi tedavisi ile kaybettiği saçlarının yerine peruk kullandı. "Pamuk Prenses"e benzetildi. Ayrıca, hastalığı sırasında Çello çalmaya ve örgü örmeye başladı.