Dinib'İTÜ'n

Öğrenciler İTÜ'de cami istedi. Rektör ise "En yakışanını yapacağız. Talep gelsin sinagog da yaparız" dedi. Cami karşıtları dalga geçercesine Budist tapınağı kampanyası başlattı. 8 bin İTÜ'lünün imza attığı kampanyada "En yakın Budist tapınağı 2 bin km ötede kalıyor öğle tatillerinde gidip gelemiyorum" denildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2015 Güncelleme 29 Mart 2015, 02:26
Dinib’İTÜ’n

İÇİNDEKİLER

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde cami tartışması Tibet'e kadar uzandı. Mahmut Yıldırım adlı bir kişinin İTÜ Rektörlüğü'ne yönelik dokuz ay önce başlattığı imza kampanyasına 2 bin 314 kişi imza atarken kampanya metninde "İnsanların dinlerinin gereğini özgürce yerine getirebilmesi için İTÜ Ayazağa Kampüsüne cami yapılmasına destek bekliyoruz" denildi..

İTÜ Rektörü Mehmet Karaca kampüsteki ibadethane tartışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada "Stratejik planın içinde kampüse cami yapılması gibi bir plan var tabii. Her türlü plan var. İTÜ'ye yakışır, ne çok klasik ne de çok modern bir cami olacak. Tam bir zaman söyleyemem ama tüm konuştuklarımız ilk rektörlük dönemim bitmeden öncesi için geçerli şeyler. İTÜ'ye yakışması için merkezi bir yerde güzel bir sembol de olması lazım. Sadece cami de değil, isterlerse sinagog da açarız. Yeter ki talep gelsin" diye cevapladı. Ancak cami için imza toplayan 2 bin 314 gence karşı okul içinde cami yapılmasını istemeyen bir kesim karşı hamleye geçti. Cami yapılmasını engellemek isteyen öğrenciler, rektörün "İsterlerse sinagog da açarız. Yeter ki talep gelsin" açıklaması üzerine 'Budist tapınağı' istediklerini belirtti.

HİNDULAR İÇİN İNEK İSTEDİLER

Beş gün önce de bu kez Zeynep Özkatip isimli öğrenci Budist tapınağıyla ilgili "Rektörümüz Mehmet Karaca İTÜ'ye yeterli sayıda istek geldi diye cami yapacakmış. Ve istek olursa her şeyi yapacağını beyan etmiş. Biz de Budist Tapınağı istiyoruz" diyerek yeni bir kampanya başlattı. Kampanyaya 28 Mart Cumartesi günü saat 12.00'ye kadar 8 bin 166 kişi destek verdi. Rektörlükten ise Budist tapınağı ile ilgili bir açıklama gelmedi. İmza kampanyasına katılan öğrenciler gerekçe olarak da şunları belirtti:

► Dini ihtiyaçlarımı yerine getiremiyorum en yakın Budist tapınağı 2 bin km ötede kalıyor, öğle tatillerinde gidip gelemiyorum.
Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizm'le birkaç yıldır ilgileniyorum. Dini vecibelerimi yerine getirebileceğim bir alan olsa çok iyi olurdu.
Tipitaka ve Mahayana Sutraları'nı okuyabileceğim huzurlu bir alan istiyorum. Yüce Siddharta aşkına rica ediyorum.
İmzalıyorum, çünkü bir üniversitenin olabiliyorsa dinsiz olmasını savunuyorum. Fakat, eğer dinsiz olmuyor ya da olamıyorsa tüm dinlere destek vermeli diye düşünüyorum. Ayrıca, en yakın zamanda kampüse kilise, sinagog ve bilahare tüm dinlerin kutsal mekanlarını yapmalarını umuyorum. Hindu kardeşlerimize tapınabilecekleri portatif tanrılar verilmeli. Aslında, keşke yapılabilse de bir kutsal inek getirilse diye aklımdan geçmiyor değil. Umuyorum, rektör bu işe de el atar.
Budistin başı kel mi?
Budist arkadaşların inancı kısıtlanıyor.
Budistlerin ibadet hakkının devlet güvencesi altına alınmadığı günümüzde üniversitenin yenilikçi ve laik bir adım atarak Budistlere özgürlük sunmasını istiyorum.
Ufak bir şey de olsa olur. Zaten sayımız fazla değil, olmadı sıkışırız.
Ben de Satanist tapınağı istiyorum.

MEVLÜT YÜKSEL