İsrail jetlerini vurun

İsrail Başbakanı tartışmalı ABD gezisine çıkarken, Netanyahu'nun geçtiğimiz aylarda İran'daki nükleer hedefleri vurma talimatı verdiği öğrenildi. İddiaya göre bu durumdan haberdar olan Obama ise "İran için havalanın, İsrail uçaklarını vurun" emri verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2015 Güncelleme 03 Mart 2015, 01:54
İsrail jetlerini vurun

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmeyeceğini açıklamasına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, senatoda ABD'nin İran politikasını eleştireceğini belirterek, dün ABD gezisine başladı. ABD-İsrail arasındaki İran kaynaklı gerilim devam ederken şok bir iddia gündeme oturdu. İki lider arasındaki İran gerilimi, geçen yıl Obama'nın İran'la Batı arasındaki nükleer krizi çözmek adına başlattığı müzakerelerle yükselmişti. İsrail, Obama'nın İran'ı Batı ile barıştırma projesine sert dille karşı çıkmıştı. Kuveyt'te yayınlanan Al Jarida adlı gazete ise gerilimin şiddetine farklı bir boyut kazandırdı.

İRAN'A ABD KALKANI

İddialara göre Netanyahu, bir süre önce Savunma Bakanı Moshe Yaalon, Dışişleri Bakanı Liebermann ve Genelkurmay Başkanı Beni Gants ile görüşüp İran'a askeri operasyon talimatı verdi. İsrail savaş uçakları birkaç hafta boyunca İran hava sahasında uçuşlara başlayıp radara yakalanmadan, hava sahasını geçme yönünde tatbikatlar gerçekleştirdi. Hazırlıkların tamamlandığı süreçte ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yakınlığı olan İsrail'den üst düzey bir yetkili, Netanyahu'nun İran'a saldırı planını Kerry'le paylaştı. Kerry'nin istihbaratı Başkan Obama'ya sunmasının ardından ise iddiaya göre Obama, İran'a saldırılması halinde İsrail savaş uçaklarının vurulması talimatını verdi.