Sondaj haritası! Nereden müjdeler gelebilir? Türkiye bu noktalarda petrol arıyor...

Türkiye kendi enerji kaynaklarını aramaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar dün (11 Nisan) Gabar'da petrol üretiminde günlük 40 bin varilin üzerine çıkıldığını duyurdu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Bakan Bayraktar’ı telefonla arayarak bölgede emek veren çalışanlara seslendi. Erdoğan, "100 bin varil hedefine inanıyorum ki en kısa zamanda ulaşacaksınız. Gabar bu işin artık öncüsü olacak. Bizim gücümüze güç milletimizin iradesine irade katacak." ifadelerini kullandı. Gabar'dan gelen haber sonrası gözler Türkiye'nin petrol aradığı diğer bölgelere çevrildi. Türkiye hangi illerde petrol arıyor? İşte sondaj haritası ile birlikte son durum...

Giriş Tarihi 12 Nisan 2024, 11:35 Güncelleme 13 Nisan 2024, 11:16
Sondaj haritası! Nereden müjdeler gelebilir? Türkiye bu noktalarda petrol arıyor...

İÇİNDEKİLER

Enerji alanında büyük hamleler yapan Türkiye bir yandan mavi vatanda gaz aramalarını sürdürürken bir yandan da ülke içinde petrol arayışını sürdürüyor.

GABAR'DAN MÜJDELİ HABER: GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİ 40 BİN VARİLE ÇIKTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar dün(11 Nisan) Gabar petrolünde yeni rekorun kırıldığını duyurdu.

Bakan Bayraktar, "Günlük üretimde 40 bin varili geçmiş bulunuyoruz. Kuyu başına üretim 1200 varili geçmiş durumda" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TEBRİK: 100 BİN VARİL HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan Gabar'dan gelen haberle birlikte Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası'nda çalışan personelin bayramını kutladı.

Gabar'da günlük petrol üretimi 40 bin varilin üzerine çıktı

Çalışanlara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın cep telefonundan seslenen Başkan Erdoğan, "100 bin varil hedefine inanıyorum ki en kısa zamanda ulaşacaksınız. Gabar bu işin artık öncüsü olacak. Bizim gücümüze güç milletimizin iradesine irade katacak" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE NERELERDE PETROL ARIYOR? İŞTE SONDAJ HARİTASI
Gabar'dan gelen haber sonrası gözler Türkiye'nin petrol aradığı diğer bölgelere çevrildi. Türkiye 9 ilde sondaj çalışmalarıyla birlikte petrol araması gerçekleştiriyor.

A Haber Muhabiri Murat Sekban canlı yayında sondaj haritası üzerinden çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Sekban şunları söyledi:

"Fosil yakıtlar yani petrol konusu bizim için oldukça önemli. Enerji konusunda en çok ihtiyaç duyulan ürünler arasında yer alıyor. Türkiye bu ihtiyacının büyük bir kısmını yurt dışında tedarik ediyor. Tıpkı Karadeniz'de bulunan doğal gazda olduğu gibi petrol arama alanında önemli faaliyetler yürütülüyor. Son 15 yılda önemli adımlar atıldı.

9 İLDE SEFERBERLİK
TPAO petrol arama konusunda önemli görevler üstleniyor. Petrol arama noktaları ve kuyuları için önemli çalışmalar yürütülüyor. Özellik 9 ile bakıldığında yani; Manisa, Konya, Adana, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Şırnak illerinde çalışmalar devam ediyor. Bu iller arasında üretim yapılan ve aranan noktalar var. TPAO yeni arama noktaları için arama talepleri de yapıyor.

10 NOKTADA ARAMA TALEBİ
Manisa'nın Salihli ilçesinde çalışmalar sürüyor. Bölgede etüt ve inceleme çalışmaları sürüyor. Adana da çok önemli, TPAO burada 10 kuyu açılması için talepte bulundu. Konya ilinde ise Ankara sınırına yakın bir bölgede arama talepleri bulunuyor.

40 BİN VARİL ÜRETİM
Güneydoğu bölgesinde ise üretim çalışmaları devam ediyor. Şırnak, Siirt, Batman ve Diyarbakır'da üretim yapılıyor. Bu bölgede de yeni arama alanları oluşturulmuş durumda. Şırnak Gabar bölgesinde ise büyük bir üretim seferberliği var. Cudi ve Gabar bölgesinde özellikle bölgenin terörden temizlenmesinin ardından yoğunlaştırılmış şekilde arama yapılıyor. Gabar bölgesinde 40 bin varilin üzerinde üretim yapılıyor. Bölgede hedef günlük 100 bin varil üretim.

KUYU BAŞI HEDEF BİN 200 VARİL ÜRETİM
Şu anda Gabar bölgesinde 33 kuyu var ve 40 bin varil üretim yapılıyor. Yıl sonuna kadar kuyu sayısı 95'e çıkarılacak ve 100 bin varil üretim sağlanacak. Kuyu başı hedef bin 200 varili aşmak.

Türkiye yurt dışında aldığı petrolün önüne geçmek enerji bağımsızlığını sağlamak için kendi topraklarında bulunan zenginlikleri kullanmak için çalışıyor.