Hesapları kontrol edin: Paralara zaman aşımı uyarısı

Bankalar ve TMSF zamanaşımına uğrayacak hesapların listesini yayımladı. Vatandaş 31 Mayıs’a kadar buralardan böyle bir hesabı olup olmadığı görecek. İşte sizler için derlediğimiz 10 Şubat tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Şubat 2024 Güncelleme 10 Şubat 2024, 07:01
Hesapları kontrol edin: Paralara zaman aşımı uyarısı

İÇİNDEKİLER

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), zamanaşımı uyarısı yaptı. Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanların zamanaşımına tabi olduğuna dikkat çeken TMSF, 2013'ten itibaren hareket görmeyen hesaplara ait listelerin http://www.tmsf.org.tr ana sayfasında bulunan "Zamanaşımı Sorgusu" bölümünden, kuruluş birlikleri ve bankaların internet sitelerinden Mayıs ayı sonuna kadar sorgulanabileceğini vurguladı.

Açıklamaya göre, listede ismi bulunan hak sahiplerinin, hesaplarıyla ilgili işlem yapmak için 14 Haziran'a kadar ilgili banka şubeleri veya genel müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Bu tarihe kadar işlem yapılmayan hesaplar zamanaşımına uğraması nedeniyle fona gelir kaydedilecek.

SANAYİ ÜRETİMİNDE 9 AYIN EN HIZLI ARTIŞI
Sanayi üretimi Aralık'ta yıllık bazda yüzde 1.6, aylık bazda ise yüzde 2.4 arttı. Aylık bazda Mart 2023'ten bu yana en yüksek artışa ulaşılırken, 5 aylık negatif seri de sona erdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.7 azaldı.

İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.9 artarken; elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.1 azaldı. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 10 ile yüksek teknoloji grubunda gözlendi. Yıllık bazda da en yüksek artış yüzde 14.3'le yüksek teknolojide gerçekleşti.

106 BİN KİŞİYE İŞ
İŞKUR işe yerleştirmelerde 2024'e hızlı başladı. Kurumun işe yerleştirdiği kişi sayısı Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.8 artarak 106 bin 822 oldu. İşe yerleştirilen kadın sayısı yüzde 40.5 artarak 37 bin 67, işe yerleştirilen erkek sayısı ise yüzde 24.8 artarak 69 bin 755'e yükseldi. Ocak sonu itibarıyla kayıtlı işsiz sayısı, 2023'ün aynı ayına göre yüzde 20.7 azalarak 2 milyon 400 bin 827'ye geriledi.

Kayıtlı işsiz sayısı kadınlarda yüzde 20.4 oranında azalarak 1 milyon 208 bine, erkeklerde ise yüzde 20.9 azalarak 1 milyon 192 bine geriledi. Ocak ayında en yüksek işe yerleştirme yapılan sektör 6 bin 901 kişi ile silahsız özel güvenlik görevlisi oldu. Bu iş kolunu 3 bin 813 kişi ile reyon görevlisi, 3 bin 82 ile konfeksiyon işçisi, 3 bin 67 ile satış danışmanı ve 2 bin 910 ile garson takip etti.

LÜKS ARAÇ İHALESİ UYARISI
TMSF, 22 Şubat'ta ihalesi olacak lüks araçların satışına aracılık yapabileceğini iddia eden dolandırıcılara karşı vatandaşları bir kez daha uyardı. Bir kamu kurumu olarak ilgili mevzuat çerçevesinde satışlar gerçekleştirdiğini, bunların da şeffaflık ilkesine uygun olduğunu vurgulayan TMSF, hiç kimsenin bu satış işlemlerine aracılık yapamayacağını bildirdi. İhalede Bentley, Porsche, Mercedes ve Land Rover başta olmak üzere çeşit marka ve modelde 19 araç satışa çıkarılacak.

KONUT FİYATLARINDA YÜZDE 20'LİK DÜŞÜŞ
Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, son verilere göre konut fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 oranında düştüğünü açıkladı. Düşüşün bir süre daha sürmesini, ardından da fiyatların sabitlenmesini beklediklerini dile getiren Akçam, "Yılın ikinci yarısında konut sektöründe hareketlenme bekliyoruz" şeklinde konuştu.

EKONOMİYE 1.9 TRİLYON TL DESTEK
VakıfBank, 2023 yıl sonu finansal sonuçlarını açıkladı. Bankanın Türkiye ekonomisine sağladığı finansman desteği yüzde 65 artarak 1.9 trilyon lirayı aştı. 25 milyar 46 milyon lira net kâr elde eden VakıfBank'ın Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "İhracat ve yatırım odaklı projeleri destekledik. Ülkemiz istihdamına katkı sağlayan ticari ve KOBİ kredilerinde büyüme stratejimizle toplam ticari kredi portföy büyüklüğümüz 1.2 trilyon lirayı, TL kredi portföyümüz ise ilk defa 1 trilyon lirayı aştı" dedi.

TÜRKİYE'DE YÜZDE 33 BÜYÜME YAKALADI
Türkiye'de ev ve sanayi tipi dikiş makineleri, ütü sistemleri, dikişle ilgili her türlü aksesuar ve yedek parçadan oluşan ürün portföyü ile faaliyet gösteren Singer, 2023'te ülkemizde yüzde 33 büyüme gerçekleştirdiğini açıkladı. Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak, Singer Türkiye'nin, bu büyüme rakamı ile şirketin global sıralamasında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin birincisi konumuna geldiğini söyledi. Şirket, bu yıl ütüleme sistemlerinde Türkiye'de üretim için çalışmalara başladığını duyurdu.

Vestel tasarımlarına 36 ÖDÜL BİRDEN
Vestel, Good Design Awards ve IDA Awards'ta 2023'te toplam 36 ödül aldı. Good Design Awards'ta 15, IDA Awards'ta 21 ödülle buluşan Vestel'in tasarımları, uluslararası platformlarda aldığı ödül sayısını 886'ya yükseltti. Vestel Pazarlama Genel Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu, "Geliştirdiğimiz tasarımların böylesi önemli organizasyonlarda onlarca ödüle layık görülmesi, tasarım alanında da küresel ölçekte söz sahibi olduğumuzun önemli bir göstergesi" dedi.

MİGROS GLOBAL A LİSTESİNE GİRDİ
Sürdürülebilirlik stratejisini iş yapış biçiminin ana eksenine alan Migros, iklim değişikliği ve su güvenliği alanında önemli başarıya imza attı. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında gerçekleştirilen İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programının her ikisinden birden en yüksek not olan 'A' alıp 'Global A Listesi'ne girdi. Türkiye'de 2 programdan da 'A' alan 5 şirket olurken, Migros tek gıda perakendecisi olarak yer aldı.

ANTALYA ÇIKARMASI
Ev dışı tüketim sektörünün önemli organizasyonlarından biri olan ANFAŞ 30. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı, 70'in üzerinde ülkeden 50 binden fazla gastronomi profesyonelini Antalya'da buluşturdu. Kerevitaş, SuperFresh markasıyla katıldığı fuarda, üretim süreçlerine ilişkin çalışmalarını ve yeni lezzetlerini ev dışı tüketim profesyonellerine aktardı. Kerevitaş CEO'su Mert Altınkılınç, "Ürün portföyümüzü her geçen gün geliştiriyor, inovatif ürünlerimizi müşterilerimiz ile buluşturuyoruz" dedi.

MEDYADA DİJİTAL ATAK
New York Times Co., 2023'ün dördüncü çeyreğinde ücretli dijital abonelerine 300 bin kişi daha eklediğini açıkladı. Şirketin dijital aboneliklerden elde ettiği yıllık gelir ilk kez 1 milyar doları aştı. 31 Aralık 2023 itibariyle 10.36 milyon aboneye ulaşan şirket, 2027 yılı sonuna kadar 15 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyor. The New York Times, son yıllarda abonelere çeşitli ürünler sunmaya yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Şirket, bu ürünler arasında ana haber yayınının yanı sıra Wordle ve Spelling Bee gibi oyunlar, ürün inceleme sitesi Wirecutter, yemek tarifi uygulaması ve spor haber sitesi The Athletic'i sayıyor.

ALTIN GİBİ IHLAMUR
Kış mevsiminde gribal enfeksiyonların artmasıyla vatandaşlar bitkisel çaylara yöneliyor. Mevsimin en çok tüketilen bitkilerinin fiyatları da artan taleple yükseliyor. 15 yıldır aktarlık yapan Kamuran Burcu, "Şu anda çiçek ıhlamurun kilosu 2 bin lira, papatyanın kilosu da 4 bin lira oldu" şeklinde konuştu.

Çiçek ıhlamuru toplamanın çok zor olduğunu söyleyen Burcu, "Yapraklının fiyatı daha uygun ama çiçekleri daha makbul" dedi. Papatyanın da talep gördüğünü belirten Burcu, "1-2 aydır piyasada papatya kalmadı. Bu tıbbi papatya. Kırlardan, bahçelerden topladığımız papatya değil" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN