49-55 yaş aralığı için EYT'siz prim ve yıl tablosu geldi! SGK'dan erken emeklilikte 5 yıl adımı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ev kadınlarının sosyal haklarını ön plana çıkaran önemli bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor. Aile Koruma Paketi adı verilen bu düzenleme, ev kadınlarının uzun yıllar boyunca gösterdikleri emeği tanımayı ve bu emeğin karşılığında onlara sosyal güvenceler sağlamayı hedefliyor. Paket, ev işleriyle geçen zamanı resmi olarak emek olarak tanıyarak, bu süre zarfında kadınların sosyal güvenlik sistemine dâhil edilmelerini amaçlıyor.

Giriş Tarihi 29 Ocak 2024, 11:21 Güncelleme 29 Ocak 2024, 11:21
49-55 yaş aralığı için EYT’siz prim ve yıl tablosu geldi! SGK’dan erken emeklilikte 5 yıl adımı!

İÇİNDEKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni dönemde çalışma hayatını kökten değiştirecek önemli reformlar gündemde. Çalışanların haklarını güçlendirmeyi amaçlayan Aile Koruma Paketi ve emeklilik sistemini iyileştirecek Bağ-Kur prim değişikliği ile ilgili düzenlemeler dikkat çekiyor.

TBMM'de önümüzdeki dönemde özellikle çalışma hayatı ile ilgili çok önemli reformlar gündeme gelecek. Bu reformlardan birisini ev kadınların emekliliği oluştururken, diğerinde ise Bağ- Kur'lulara 5 yıl erken emeklilik imkanı sunulacak.

Aile Koruma Paketi çerçevesinde çalışma imkanı bulamayan, ya da emeklilik için yeterli primi olmayan ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturacak bir sistem uygulanacak. Bu sistemde kadınların prim ödemelerinin bir kısmını devlet karşılayacak. Prim ödemelerinin sonunda ev kadınları sosyal güvencenin yanında emeklilik hakkına da kavuşacak.

Primleri ödenen ev kadınları şartlar tamamlandığında emeklilik hakkına kavuşacak. Burada Bağ-Kur kapsamında 5400 gün yeterli olacak. Ev kadınları ve anneler için yıpranma (Fiili Hizmet Zammı) benzeri bir uygulama hayata geçecek. Anneler ve ev kadınları ödedikleri prim sayısına göre her yıl ek prim günü kazanacak. Örneğin 4 yıl prim ödeyen bir anne 5 yıl prim ödemiş gibi olacak. Yapılan prim desteği süresi kadar kısım emeklilik yaş şartından da düşülecek.

BAĞ-KUR'LUYA 7200 GÜN
Getirilecek düzenleme ile 9 bin gün olan prim ödeme gün sayısı 1.800 gün (5 yıl) azaltılarak 7.200'e düşürülecek. Düzenleme ilk etapta basit usulde vergilendirilen esnaf odalarına kayıtlı küçük esnaf için geçerli olacak. Yaş şartını tamamlamış ya da EYT'li olan küçük esnaf böylece erken emekli olacak.