Kök maaşta '5510 Ek 19' detayına dikkat! 7.500 TL alan emeklilere intibak fark hesabı çıktı! Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal A Haber'de yanıtladı

Ocak ayıyla birlikte emeklilere maaş zammı yapıldı. Emekli maaşlarının belirlenmesinde kök maaşın yanı sıra uygulanacak olan zamlar da büyük bir rol oynuyor. Her yıl Ocak ayında yapılacak zamlar, emeklilerin alacakları net maaş miktarını etkileyen önemli faktörlerden biri. Bu zamlar, emeklilerin maddi durumlarını doğrudan etkileyerek, yaşam standartlarında belirleyici bir rol oynuyor. Kök maaş hesaplaması, emeklilik sürecindeki kişilerin kariyerleri boyunca elde ettikleri gelir ve prim gün sayıları gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösteriyor. Bu hesaplama, emeklilik planlaması yapan kişiler için oldukça önemli bir adımı temsil ediyor.

Giriş Tarihi 16 Ocak 2024, 08:53 Güncelleme 16 Ocak 2024, 08:53
Kök maaşta ’5510 Ek 19’ detayına dikkat! 7.500 TL alan emeklilere intibak fark hesabı çıktı! Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal A Haber’de yanıtladı

İÇİNDEKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündemde olan emeklilere yönelik zam konusu, AK Parti tarafından belirlenen refah payı ve en düşük emekli maaşı için tarihle birlikte şekilleniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı üzerine yapılan hesaplamaları paylaştı.

KÖK MAAŞ NEDİR?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal A Haber canlı yayınında emekli kök maaşlarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

İşte açıklamalarından öne çıkanlar;

Kök maaş vatandaşlarımızın sosyal güvenlik sistemi içerisinde ödedikleri primlerden daha sonra hesaplanarak bulunan maaş kök maaş.

Bugün hiç kimsenin emekli maaşı 7.500 TL'nin üstünde değil. Ama geri planda kök maaşları 7.500 TL'nin altında olan rakamlarla da karşılaşıyoruz.

İNTİBAK FARK TUTARINA DİKKAT!

e-Devlet üzerinden giriş.

Arama kısmına "4A emekli aylığı" yazın.

İlk bağlantıya tıklayıp daha sonra detayı tıkla.

Çıkan sayfada "5510 Ek 19 intibak fark tutarı" yazan yerdeki rakamı 7.500 TL'den çıkarın. Kök maaşını bulmuş olur. Bu eski SSK'lılar şimdiki 4A'lılar için.

Aynısını 4B için de yapmak mümkün.

7.500 TL yüzde 50 üzerinden artarsa 11.250 TL'ye geliyor.

Yüzde 55 artarsa 11.625 TL'ye gelmiş olacak.