Uzmanlardan ‘altın’ tavsiyeler! Almak mı lazım satmak mı?

Hafta başında rekor kırıp ABD istihdam verisiyle yeniden dalgalanan altında uzmanlara göre 2 bin lira seviyesi görülebilir. Ancak dikkat edin. İşte sizler için derlediğimiz 10 Aralık tarihli TAKVİM ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2023 Güncelleme 10 Aralık 2023, 06:59
Uzmanlardan ‘altın’ tavsiyeler! Almak mı lazım satmak mı?

İÇİNDEKİLER

Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanma vatandaşın da kafasını karıştırıyor. Hafta başında rekor kıran ons ve gram altın sonrasında ABD istihdam verilerinin beklentinin üzerinde gelmesi ile faiz indiriminin olmayacağı algısıyla sert düştü. Uzmanlar bu tür gelişmelere dikkat edilmesi ve dalgalanmaların her zaman olabileceği uyarısında bulunuyor.



Uzmanlar FED'in faiz artırmasa bile indirime gitmesi ile ilgili beklentilerinin artmasının altında dalgalanmayı da beraberinde getireceğini belirterek, "Altındaki yükselişte küresel piyasalarda 2024 yılı içerisinde faiz indirimlerinin gelebileceği beklentilerinin etkisi oldu. Gram altında yükseliş eğilimi devam ediyor. Hafta içerisindeki işlemlerde 2000 TL seviyesine doğru ataklar görsek de kar realizasyonlarıyla karşılaştığımız altın, 1876 TL seviyesi üzerinde kalıcılığı devam ettirmesi halinde 2000 TL direncinin hedefleyebilir" dedi. Uzmanlar. altın yatırımcısının tüm bu gelişmeleri takip etmesi gerektiğini belirterek, "Yatırım yapacaklar dalgalanmalardan etkilenmemek için mutlaka orta uzun vadeli düşünmeli" tavsiyesinde bulundu.


ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en temel önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu belirterek, "Sürdürülebilir yüksek büyüme, kalıcı refah artışı ancak ve ancak fiyat istikrarı ile mümkündür. Bu sebeple en temel önceliğimiz enflasyonla mücadeledir. Programız başarılı bir şekilde işliyor" dedi. Bakan Şimşek, Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programdan bahsederek, "2023 yılı bütçe açığının milli gelire oranla yüzde 6'nın altında olmasını bekliyoruz." dedi. Bakan Şimşek, deprem harcamalarının bütçe dengesinde geçici bir bozulmaya yol açtığını belirterek, mali disiplini yeniden sağlayacak gelir ve harcama politikalarını uygulamaya aldıklarını söyledi.


ETTE FAHİŞ FİYATA SON
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kırmızı et sektörüne yönelik başlattıkları incelemeye ilişkin, "En temel amacımız, tüketicilerin kırmızı eti daha ucuza tüketebilmesi ve pazarın daha rekabetçi olabilmesi için neler yapılabileceğini araştırmak." dedi. Son dönemde kırmızı et sektöründeki fiyat artışlarına yönelik çok sayıda şikayet aldıklarını aktaran Küle, "Bu yıl uzlaşma usulüyle sonlandırılan ve resen açtığımız bir soruşturmamızda hayvan besiciliğinin yanı sıra et ve et ürünlerinin üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren pazardaki lider bir teşebbüse, perakendecilerin raf fiyatlarını belirlediği tespiti sonucunda idari para cezası tesis edildi." dedi.


HAMSİ 25 LİRAYA DÜŞTÜ
Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle "Vira Bismillah" denize açılan tekneler son yılların en bereketli hamsi sezonunu yaşıyor. Yaklaşık 1 aydan beri tezgâhlarda hamsi fiyatları hemen hemen aynı seviyelerde seyrederken, Trabzon Balık Hali'nde kilosu 25-35 TL arasında değişiyor. Balıkçılar bu sezon vatandaşın hamsiye doyduğunu ve artık yaz mevsiminde yemek için tuzlamak için hamsi aldığını belirtirlerken, hamside son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını söylediler.


130 BİN KİŞİYİ KAYBETTİK
Çevre, Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir iş. 1900'den itibaren 6 ve üzerinde deprem sayımız 231, ölen insan sayımız 130 bin, maddi hasar yüz milyarlarca dolar. Riskli binalarımızı bir an önce dönüştürmemiz lazım. Bunları depreme hazırlıklı hale getirmemiz lazım. Bu çaba içerisindeyiz. İnşallah ülkemizi güvenli hale getireceğiz" dedi.


TERSANE SAYIMIZ 85'E ÇIKTI
Ulaştırma ve altyapı bakanı abdulkadir uraloğlu, "2002'de 37 olan tersane sayımız 85'e, yıllık üretim kapasitemizi ise 550 bin detveyt tondan 4.8 milyon detveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakım-onarım hacmi de son 10 yılda yüzde 129 oranında artarak 35 milyon detveyt tona yükseldi" dedi.

VAKIFLAR PERSONEL ALIYOR
Vakıflar Genel Müdürlüğü, merkez ve taşra teşkilatında çeşitli kadrolarda istihdam etmek üzere 186 sözleşmeli personel alımı yapacak. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, kurum çeşitli illerde görevlendirmek üzere sözlü sınavla 26 sosyal çalışmacı, 87 koruma ve güvenlik görevlisi ile sözlü sınav yapılmaksızın 73 destek personeli istihdam edecek. Başvurular, 7-14 Aralık tarihleri arasında e-Devlet üzerinden Vakıflar Genel Müdürlüğü-Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım ve Kariyer Kapısı "https:// isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr" üzerinden gerçekleştirilecek. Başvuru şartlarına, aranan niteliklere, sözlü sınav tarihine, saati ve yeri ile ilgili detaylı bilgilere kurumun "www. vgm.gov.tr" internet sitesinden ulaşılabilecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN