Yargıtay kararı verdi! Emekli aylığı muvafakat alınmadan haczedilemiyor bloke konulamıyor

Emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri muvafakat alınmadan haczedilemiyor, bloke konulamıyor. Temyiz başvurusunda Yargıtay da emekli aylığı ile ilerde çalışma gücünü kaybeden kişilere yaşamlarını sürdürmeleri için sosyal güvence sağlandığını, kişinin yaşam hakkı olduğunu, bundan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekerek, yerel mahkeme kararını onadı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ekim 2023 Güncelleme 25 Ekim 2023, 07:01
Yargıtay kararı verdi! Emekli aylığı muvafakat alınmadan haczedilemiyor bloke konulamıyor

İÇİNDEKİLER

Çekilen kredi, senet ile yapılan taksitli borçlanmalar, vergi borcu ödemeleri başta olmak üzere hacizle karşı karşıya kalan emeklilerden CİMER, Sosyal Güvenlik Kurumu ve ALO 170'e çok sayıda şikâyet geldi.

Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri bankalar tarafından muvafakat alınmadan haczedilemiyor, bloke konulamıyor.

Haczi yasaklanan gelir, aylık, ödeneğin haczine ilişkin talebin icra müdürünce reddedilmesi gerekiyor. Yüksek yargı da 'yaşam hakkı' olarak değerlendirdiği emekli aylığında bankaların bloke, kesinti yapma hakkı olmadığı yönünde karar verdi.

YARGITAY: YAŞAM HAKKI
Yargı, emekli aylığından nafaka dışında prim borcu için kesinti yapılmasını kanuna aykırı buldu. Emekli aylığının dörte biri oranında nafakayla birlikte prim kesintisi yapılması üzerine açılan davada yerel mahkeme vatandaşı haklı buldu.

Temyiz başvurusunda Yargıtay da emekli aylığı ile ilerde çalışma gücünü kaybeden kişilere yaşamlarını sürdürmeleri için sosyal güvence sağlandığını, kişinin yaşam hakkı olduğunu, bundan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekerek, yerel mahkeme kararını onadı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN