Bakan Mehmet Şimşek Fransa sonrası ikinci durağını duyurdu: Hedef kalıcı yatırımcı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, önümüzdeki dönemde çok daha fazla uzun vadeli kaynağın Türkiye’ye geleceğine dikkat çekti. Bakan Şimşek de dün Fransa’da fon yöneticileriyle buluştu. Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Şimşek, "Fransa, Türkiye’de en çok uluslararası yatırım yapan ilk 10 ülke içinde yer alıyor. Ziyaretlerimizin amacı ülkemizin yeni programını anlatmak ve istihdam ve yüksek katma değer sağlayacak kalıcı yatırım çekmektir." dedi.

Giriş Tarihi 20 Ekim 2023, 09:35 Güncelleme 20 Ekim 2023, 10:32
Bakan Mehmet Şimşek Fransa sonrası ikinci durağını duyurdu: Hedef kalıcı yatırımcı

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, elverişli bir yatırım ortamının, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyümenin de omurgasını oluşturduğunu vurgulayarak, iyi bir yatırım ortamı sağlandığında iç yatırımların canlandığı gibi dışarıdan da birçok yatırımcının gelerek yatırım yaptığını aktardı.

200 MİYON DOLARIN ÜZERİNDE
İstanbul Uluslararası Özel Sermaye Yatırım Konferansı'na katılan Yılmaz, konferansta 40'ın üzerinde üst düzey fon temsilcisinin temsil edileceğini belirterek, "Konuşmacıların temsil ettikleri fonların toplam tutarı 200 milyar doların üzerinde" dedi.



Türkiye'nin üç kıtayı birleştiren stratejik konumuyla Asya merkezli üretim ağına alternatif arayışlarında giderek daha fazla ön plana çıktığını kaydeden Yılmaz, "Çok uluslu şirketlerin yakın bölgelerde konumlanma, bölgeselleşme ve ürün çeşitlendirme stratejileri doğrultusunda Türkiye'ye olan ilgilerinin artacağını rahatlıkla ifade edebilirim" diye konuştu.



BELİRSİZLİK SONA ERDİ
Yılmaz, şöyle devam etti: "Siyasi belirsizliklerin azaldığı, güven ve istikrarın pekiştiği, politika belirsizliklerinin de çeşitli dokümanlarla ve yenilenen, güncellenen politikalarla ortadan kaldırıldığı bir ortamda önümüzdeki dönemde çok daha fazla uzun vadeli kaynağın Türkiye'mize geleceğini ve yatırım yapacağını düşünüyoruz. Bunun işaretlerini şimdiden görüyoruz. Bu, hızlanarak devam edecektir



250 MİLYAR DOLARDAN FAZLA YATIRIM
Cumhurbaşlanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin son 20 yılda önemli başarılar elde ettiğini, bu dönemde 250 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım çekmeyi başardığını belirtti. Özellikle son 4 yılda girişim sermayesi ve teknoloji yatırımlarının ciddi ölçüde yükselişte olduğunu gördüklerini ifade eden Dağlıoğlu, "Türkiye'nin, küresel doğrudan yatırımlardan aldığı pay yüzde 1 seviyesinde. Orta vadede bu oranı yüzde 1.5 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

ŞİMŞEK PARİS'TE YATIRIMCILARLA BULUŞTU
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılara Türkiye'nin ekonomi politikalarını anlattığı yatırım turları kapsamında Körfez ülkeleri, ABD ve İngiltere'deki temaslarının ardından, dün de Fransa'da yatırımcılarla buluştu. Şimşek, Paris'te, Fransız İş Adamı ve Sanayiciler Derneği'nin (MEDEF) üyeleriyle buluştu.



Şimşek, yatırımcılarla yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirdi. Bu kapsamda, ülkenin en büyük iş insanlarının üyesi olduğu MEDEF ile toplantı yapan Şimşek, iş insanları ve yatırımcılara Türkiye'nin ekonomi politikalarına ilişkin sunum yaptı. Şimşek, fon tutarı 4 trilyon doları bulan Avrupa'nın önde gelen 7 fon yöneticisiyle de bir araya geldi. Şimşek, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire'yle de görüştü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Fransa ve Avrupa temaslarına dair bilgileri paylaştı.

Bakan Şimşek yaptığı açıklamada, "Dün yaptığımız bir günlük Fransa ziyaretimize çok şey sığdırdık. Bu kapsamda sabah ilk olarak BNP Paribas'ın Yönetim Kurulu Başkanı Jean LEMIERRE ev sahipliğinde, Fransa'nın en büyük iş insanları derneği MEDEF üyeleri ile bir araya geldik. Daha sonra Societe Generale'in ev sahipliğinde yaklaşık 4 trilyon avro yöneten Fransa merkezli yatırım fonlarına ve banka üst düzey yöneticilerine Türkiye ekonomisini ve programımızı anlattık. Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı'nın Başkanı dostum Sn Fatih BİROL ile küresel enerji piyasasının görünümüne ilişkin bir görüşme gerçekleştirdik. Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Sayın Bruno Le MAIRE ile ikili ticaretimizi ve karşılıklı yatırımları nasıl artıracağımıza yönelik istişarelerde bulunduk. Son olarak dün gece Fransa-Almanya Forumunda 70 civarında firmanın CEO/CFO'suna Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlattık. Fransa, Türkiye'de en çok uluslararası yatırım yapan ilk 10 ülke içinde yer alıyor. Yatırımcılarla görüşmelerimiz hafta başı Körfez ülkeleri ziyaretlerimiz ile de devam edecek. Ziyaretlerimizin amacı ülkemizin yeni programını anlatmak ve istihdam ve yüksek katma değer sağlayacak kalıcı yatırım çekmektir." ifadelerine yer verdi.



GÜVEN YENİDEN SAĞLANDI
BNP Paribas, Türkiye için yayınladığı strateji raporunda ekonomi politikasının normalleşmesinin, yatırımcılar ve derecelendirme kuruluşları arasındaki güveni yeniden sağladığını bildirdi. Sabahta yer alan habere göre; BNP Paribas raporunda, "Resmi döviz rezervleri yaz boyunca konsolide oldu, lira çok daha istikrarlı ve risk primi azaldı. Büyüme yavaşlamaya rağmen dirençli ve bütçe açığı, seçim öncesi vaatler göz önüne alındığında beklenenden çok daha düşük. Cari işlemler açığı hemen hemen istikrara kavuştu. Büyümenin yeniden dengelenmesi ve dolarsızlaşma henüz gerçekleşmedi, ancak bunların görülmesi artık daha olası" değerlendirmesini yaptı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN