Resmi Gazete'de yayımlandı: Depremzedelere hibe ve kredi desteği artırıldı

Yerinde Dönüşüm kapsamında depremzede vatandaşlara verilecek. Hibe ve faizsiz kredi desteği artırıldı. İşte sizler için derlediğimiz 7 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2023 Güncelleme 07 Ekim 2023, 07:03
Resmi Gazete’de yayımlandı: Depremzedelere hibe ve kredi desteği artırıldı

İÇİNDEKİLER

Depremzedelere yerinde yapılacak konutlar için hibe ve kredi desteği sunan Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda deprem bölgesindeki hak sahiplerine konut için 750 bin lira, iş yeri için ise 400 bin liralık hibe verilecek.

2 YILI ÖDEMESİZ
Depremzedeler ayrıca orta ve üzeri hasarlı yapıların yerinde yapılması amacıyla konut için 750 bin, içinde ahırı da bulunan konut için 1 milyon, iş yerleri için ise 400 bin liralık kredi desteğinden faydalanabilecek. Kredilerin yüzde 10'u peşin ödenecek.

Geri kalan kısmı ise projenin ve inşaatın ilerleyişi baz alınarak aşama aşama hesaplara aktarılacak. Krediler, ilk 2 yılı geri ödemesiz, 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak sunulacak. Hibe ve kredi almak için vatandaşların, yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde bakanlık tarafından belirlenecek bilgi ve belgelerle e-Devlet üzerinden ya da doğrudan bakanlık müdürlüklerine başvurması gerekecek. Öte yandan maliklere en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi verileceği vurgulandı. Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem kredi imkanından yararlanılabilecek.
Murathan YILDIRIM

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılarla görüşmelerine Londra durağını da ekledi. Londra'da 4-6 Ekim'de toplam varlık büyüklüğü 75 trilyon doları aşan uluslararası varlık yönetim şirketleri, yatırım fonları, çok uluslu bankalar ve altyapı fonları yöneticileriyle bir araya gelen Şimşek, aralarında derecelendirme kuruluşlarının da bulunduğu yaklaşık 85 ayrı kurumdan 100'ün üzerinde üst düzey yöneticiyle görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları ve Orta Vadeli Program'daki hedef ve reform hazırlıklarını anlatan Bakan Şimşek, yatırımcıları Türkiye'deki fırsatları değerlendirmeye davet etti.

HAFTAYA MARAKEŞ'TE
IMF ve Dünya Bankası'nın gelecek hafta Marakeş'te başlayacak yıllık toplantılarına katılacak olan Şimşek'in, burada da çeşitli ülke mevkidaşları, fon yöneticileri, yatırım bankalarının temsilcileriyle ikili görüşmeler yapması planlanıyor. Şimşek'e bu toplantılarda Merkez Bankası Başkanı eşlik edecek.

'FİYATLAR GERİLEYECEK'
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, çimento ve hazır beton sektöründe fahiş fiyat artışları gördüklerini belirterek, "Deprem bölgesinde 5 büyük vilayette fahiş miktarda fiyatları yükseltme çabaları var. Onları uyarıyoruz, müsaade etmeyeceğiz. Fiyatları düşürteceğiz" dedi. Oto fiyatlarında köpüğün kalktığını söyleyen Bolat, "Eylül-Ekim-Kasım fiyat düşüşü ve kampanyalar için önemli bir dönem" diye konuştu.

Emlak sektöründeki fahiş artışlara ilişkin ise Bakan Bolat, şunları söyledi: "Emlakta da satış fiyatlarındaki köpük kalktı. Şimdi sahte ilan yoluyla fiyat şişirmelerine karşı cezai ve caydırıcı tedbirler içeren yönetmelik yürürlüğe girince piyasanın daha da gerileyeceğini göreceğiz. Burada ekip kurduk, ekibimiz ilanları takip ediyor. Köpürtülen fiyat artışlarıyla ilgili kontrolleri yapıyor."

AFETZEDELERE EĞİTİM
Turkcell; TOBB, Gaziantep Sanayi Odası, KAGİDEM, GASMEK ve Nurdağı Belediyesi'nin katkılarıyla Gaziantep'te eğitim programları düzenleyecek. Geleceği Yazan Kadınlar Yazılım Test Uzmanlığı ile Satış ve Pazarlama Gelişim Programı, vatandaşların satış, iletişim, yazılım, siber güvenlik, e-ticaret ve ofis verimlilik uygulamalarında yetkinliklerini artıracak.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Çakmak, "Eğitimlerle gençlerimizi iş hayatına hazırlarken, kadın girişimcilerin de yetkinliklerini artırmayı amaçlıyoruz" dedi.

İNDİRİM SIRASI MOTORİNE GELDİ
Petrol fiyatlarındaki düşüş birbiri ardına pompaya yansıyor. İlk indirim benzine geldi. Benzinin litre fiyatında 5 Ekim'de 2 lira 10 kuruş, dün de 1 lira 17 kuruşluk indirim yapıldı. Bu indirimleri motorindeki fiyat ayarlaması takip etti. Sektör kaynaklarının aktardığı bilgiye göre; motorinin litre fiyatlarında 2 lira 92 kuruşluk indirim söz konusu. Motorinin litre fiyatında İstanbul Anadolu Yakası'nda 37.14, İstanbul Avrupa Yakası'nda 37.2 lira seviyesi görülecek.

TÜRKİYE'NİN REFORM AJANDASI İLGİ ÇEKİYOR
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin, 2003'ten bu yana 250 milyar doların üzerinde yatırım aldığını belirterek, şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönem için ortaya konan hedefler, yapısal reform ajandamız yatırımcıların ilgisini çekiyor. Asya ülkeleri şu anda Türkiye'yi çok sık ziyaret ediyor. Seçimden sonraki dönemde çok büyük markaların Türkiye'de satın alma, birleşmeleri duyuruldu. Bu trendin, bu ivmenin artarak devam edeceğini görüyoruz. Yakın zamanda bazı yatırım haberleri de paylaşılacaktır."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN