İşsiz kalana 6 ayrı destek: Devlet hangi imkanları sunuyor? Ne kadar ödeniyor?

Devlet, işini kaydedenlere işsizlik maaşından sağlık yardımına, iş eğitimlerinden danışmanlığa kadar pek çok destek veriyor. İşte işsiz kalınan dönemde verilen destekler konusunda merak edilen soruların cevapları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2023 Güncelleme 02 Ekim 2023, 07:01
İşsiz kalana 6 ayrı destek: Devlet hangi imkanları sunuyor? Ne kadar ödeniyor?

İÇİNDEKİLER

Çalışma hayatına 33 milyarlık yatırım yapılırken, devlet hem çalışanı hem de işsiz vatandaşları korumak için tüm imkânları seferber ediyor. İşini kaybedenlere işsizlik ödeneğiyle beraber işbaşı, mesleki eğitim programı kapsamında günlük harçlık, kreş yardımı, toplum yararına programda öncelik, ücretsiz sağlık hizmeti, danışmanlık hizmeti veriliyor. İşsizlik ödeneği en düşük 5 bin 325, en yüksek ise 10 bin 650 lira... İşsiz kalınan dönemde verilen destekler konusunda merak edilen soruların yanıtları şöyle:



KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALIR?
Kendi istek, kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 gün hizmet akdine sahip olunması, son 3 yılda 600 gün süreyle sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Sözleşmenin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR'a başvuruda bulunması zorunluluğu var.



İŞSİZLİK ÖDENEĞİ SÜRESİNDE PRİM GÜN SAYISI DİKKATE ALINIYOR MU?
Son 3 yılda 600 prim gün ödenmesi durumunda 180, 900 gün primde 240, 1080 gün prim ödenmesi halinde 300 gün süreyle ödenek veriliyor.



5 YIL ÖNCE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMIŞTIM. YİNE ALABİLİR MİYİM?
Daha önce yararlananlar, koşulları yerine getirmeleri halinde yeniden işsizlik maaşı alır. Yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak şekilde ayrılma halinde, daha önce durdurulan hak sahipliği varsa oradan kalan süre kadar ödenekten faydalanılabilir.

YAŞLILIK AYLIĞI ALMAYA HAK KAZANININ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ KESİLİR Mİ?
Yeni işe girildiğinde ve emekli olunduğunda aylık kesiliyor.

İŞSİZ KALINDIĞINDA HANGİ DESTEKLERDEN YARARLANILABİLİR?
İşsizlik ödeneği alanın sağlık sigorta primi işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Ailesi de bu hizmetten yararlanabiliyor. İŞKUR tarafından işbaşı eğitimleri, meslek kurslarına alınarak yeni iş bulma imkânı tanınıyor. Toplum yararına programlara katılanlara net asgari ücrete kadar, 11 bin 402 lira ödeme yapılıyor.



İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE HACİZ KONULABİLİR Mİ?
İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değil.
Hazal ATEŞ

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN