Öğrencilere vergisiz telefon satışı başladı mı, ne zaman 2023? Öğrencilere ÖTV'siz telefon-bilgisayar şartları, fiyatları, markaları: Samsung, OPPO, Xiami, Vivo...

Üniversite öğrencilerinin teknolojik gereksinimlerini karşılamak için başlatılan vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı çalışmaları, öğrencilere ekonomik destek sağlama amacını taşıyor. Teknolojinin eğitimdeki önemi göz önüne alındığında, bu tür inisiyatifler üniversite yaşantısını daha erişilebilir ve verimli hale getirebilir.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2023, 08:07 Güncelleme 30 Eylül 2023, 08:07
Öğrencilere vergisiz telefon satışı başladı mı, ne zaman 2023? Öğrencilere ÖTV’siz telefon-bilgisayar şartları, fiyatları, markaları: Samsung, OPPO, Xiami, Vivo...

İÇİNDEKİLER

Üniversite öğrencilerinin teknolojik ihtiyaçlarına yönelik olarak gündeme gelen vergisiz bilgisayar ve telefon imkanı sağlama çalışmaları hızla devam ediyor. Geçtiğimiz seçim sürecinde vaat edilen bu önemli konu, üniversite öğrencileri arasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Şimdi ise bu vaatlerin gerçeğe dönüşme aşamasında son bilgiler merak ediliyor. İşte vergisiz telefon satışlarına ve fiyatlarına dair detaylar haberimizde...

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON SON DURUM!

10 GB İNTERNET VERGİSİZ CEP TELEFONU

Kabine Toplantısı sonrası Başkan Erdoğan vergisiz telefon ve bilgisayar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bir sonraki toplantımızda her iki konuyla ilgili detayları gençlerimizle paylaşacağız." dedi.

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON KAMPANYASI BAŞLADI MI, NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos tarihli Kabine Toplantısı'na başkanlık etti. Kritik toplantının gündeminde 4 kritik ana başlık oldu. Gençlere vergisiz telefon ve bilgisayar satışı konusunun da Kabine Toplantısı'nda masaya geleceği açıklanmıştı.

Yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisinin yararlanacağı 'vergisiz telefon' yasal düzenlemesi için harekete geçildi. Bakanlık yetkilileri Türkiye'de üretimi olan şirketlerle görüşmeler yaparak projeye dahil olabilecek modelleri belirlemeye başladı. Buna göre, vergisiz telefon kapsamına girecek bazı akıllı telefonların Samsung Galaxy A52, General Mobile Phoenix 5, Oppo Reno 5 Lite, Casper VIA X30 Plus, Reeder (S19 Max Pro S, S23 Pro Max, S19 Max Pro, S19 Max), Redmi Note 10S, TCL L7, OMIX X5, Vivo Y21S, Realme C21Y gibi Türkiye'de üretilen modellerden oluşması bekleniyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ise Meclis'in açılacağı ekim ayını bulacak.

VERGİSİZ TELEFONDA ÜST SINIR OLACAK

Bakan Uraloğlu gençlere vergisiz cep telefonuna ilişkin şu bilgileri verdi: "ÖTV ve KDV'siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon öğrenci yararlanacak. Aylık 10 GB bedava internetle birlikte başlayacak. Vergisiz telefon tüm model ve markaları kapsamayacak. Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak ve bunlar için de bir üst sınır olacak.

VERGİSİZ CEP TELEFONU HANGİ MARKALARI KAPSAYACAK?

Türkiye'de üretenler içinde Samsung, General Mobile var, Huawei, Apple yok. Vergi alınmaması telefonların fiyatlarını yarı yarıya ucuzlatacak. 10 GB bedava internet için 3 operatörden teklifleri aldık, kamuya maliyeti yıllık birkaç milyar TL olacak. Kişinin hattıyla telefonunun mutlaka belli süre uyumlu olması gerekecek yani en az 2 yıl başkası kullanamayacak, başkasına satılamayacak. Bunun takibini biz BTK aracılığıyla yapacağız."

VERGİSİZ TELEFONUN GEÇERLİ OLDUĞU MARKALAR VE MODELLER

İşte Türkiye'de üretimi veya montajı gerçekleştirilen marka ve modellerden bazıları:

Xiaomi: Redmi 9C, Redmi 9T, Redmi Note 10S, Redmi 10 2022,

OPPO: A15, Reno 5 Lite,

Vivo: Y15s, Y36, Y22s, Y16

Samsung: Galaxy A01, Galaxy A21s, Galaxy A30, Galaxy A52, Galaxy,

TCL: 20 SE, 20 E, L7,

Realme: C21, C21Y, C25 Omix: X300, X500,

Tecno Mobile: Camon 16,

General Mobile: 21, Poco C40, Phoenix 5G, 24 Pro

Casper: VIA X30 Plus, VIA M30 Plus

Reeder: S19 Max Pro S

OMIX: X5