Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali güneş çiftliği oluyor

Kalyon Enerji, bir ilke imza atarak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali sahasını küçükbaş hayvanların otlaması için kullanıma açtı. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde, 3 buçuk milyon panelden oluşan GES'te, 70 koyun ile başlayan proje olumlu sonuçlanınca genişletildi ve bu sayı 600 koyuna çıktı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2023 Güncelleme 22 Eylül 2023, 06:59
Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali güneş çiftliği oluyor

İÇİNDEKİLER

Kalyon Enerji, dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'ni (GES) küçükbaş hayvanların otlaması için kullanıma açarak, ülkemizde bir ilke imza attı. Kalyon Karapınar GES'te yapılan 'Otlatma Pilot Uygulaması' ile hem yenilenebilir enerji hem de hayvancılık/tarım endüstrilerine fayda sağlanarak, çevre dostu çifte kazanç sağlayan bir proje hayata geçirildi.

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Dr. Murtaza Ata, "Ülkemizde bu boyutta bir tesiste ilk kez bir hayvan otlatma uygulaması hayata geçirildi. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde, 3.5 milyon panelden oluşan Kalyon Karapınar GES'te, 70 koyun ile başlayan 600 koyuna kadar ulaşan deneme çalışmalarımız sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Hayvanlar uzun mesafeler giderek ulaştıkları otlaklar yerine sahamıza daha kolay erişiyorlar, bu da et ve süt verimlerinde artış sağlıyor. Alandan mümkün olan en üst seviyede yararlanılması için komşu köylerimizdeki sürü sahiplerimize de sahamızı açacağız. Güneş enerjisi santralimizin bir güneş çiftliğine dönüşmesini teşvik edeceğiz" dedi.

YEMYEŞİL OLACAK
Kalyon Karapınar GES'in, yüzey suyu ile örtülü olması ve tuz oranının fazla olması nedeniyle Türkiye'nin en vasıfsız arazisi üzerine kurulduğunu anlatan Ata, "Arazi tarımsal üretim ve hayvancılık için elverişli değildi. Ancak zaman içinde toprağın veriminde ve bitkisel çeşitlilikte artış gözlemledik. Güneş panellerinin gölgelemesi sonucu, mikro iklim oluştu, sıcaklık kontrolü sağlandı ve toprak tabakasının su tutma kapasitesinin artması ile verimi de arttı. Koyunların toprağı gübrelemesiyle de uzun vadede, yemyeşil bir saha görebilmemiz mümkün olacak" şeklinde konuştu. Murtaza Ata, Türkiye'deki tüm GES'lerde bu uygulamanın yapılabileceğini, kendilerinin de deneyimlerini paylaşabileceklerini belirtti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN